Hasan Ukdem

Hasan Ukdem

İlçe ilçe Konya ve Selçukya

İlçe ilçe Konya ve Selçukya

Selçukya Kültür Sanat Derneği düzenlediği etkinlikleri çeşitlendirmeye ve şehrin kültürüne katkı sunmaya devam ediyor. Ocak ayında Akşehir ile başlayan ilçe ilçe Konya tanımlar şubat ayında Seydişehir ile devam etti. İlçe Belediye başkanlarının konuk olduğu konferanslarda başkanlar ilçelerindeki kültür sanat ve turizm alanlarında gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgilendirme ve tanıtma amaçlı konuşmalar yapıyor.  

Bu proje sayesinde şehir ilçelerini daha iyi tanıma ve ilgilenme fırsatı buluyor. Bir buçuk saat içerisinde pek çok alanda ve konuda konuşma fırsatı doğuyor. İlk programda Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ilçesinde gerçekleştirdikleri projeleri uzun uzun anlatmıştı. Nasrettin Hoca şenliklerinde kiraz ve çilek festivallerine kadar birçok konuda katılımcıları bilgilendirmişti. Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal da kültürel ve turizme yönelik yaptıkları çalışmaları geniş bir perspektiften anlattı. Bu projeye bağlı olarak mart ayında da Beyşehir’in konu edileceği konferans gerçekleştirilecek.  

Selçukya Kültür Sanat Derneği, yerelini tanımanın önemini ortaya koymak için böyle bir proje geliştirdiğini her konferans ve programlarında başkan Fatma Şeref Polat’ın konuşmalarıyla belirtiyor. Yerele dayanmayan hiçbir şeyin evrensel bir değer taşıyamayacağının altı çiziliyor. Burada şunu belirtmemizde fayda var. Aslında şehrin bütün sivil toplum örgütleri ve diğer argümanlarının bakış açısının bu olması gerekir. Çünkü her insanın yaşadığı şehre, ülkeye ve de dünyaya başlıca görevi bulunduğu yere olan vefa borcudur ve bu borç her fırsatta ödenmesi elzem bir davranıştır. Sanattan sanayiye, turizmden kültüre ve diğer bütün alanlarda, bu şehirde üretilen ya da var olan değerleri ortaya çıkarmak, herkesten önce bu şehirde yaşayan insanların görevidir.  

Yaşadığımız şehrin doğal varlıklarını, kültürel değerlerini, turizm alanlarını ve insani değerlerini sahiplenmek ve daha ileri bir seviyeye taşımak gerekir. Bunu yapacak olan da hiç kimseden bir beklentiye girmeden önce bu şehrin insanlarıdır. Bu şehrin yöneticileri, sivil toplum örgütleri, çiftçileri, sanayicileri, sanatçıları, görsel ya da yazılı basını ortak bir zemin oluşturup kendi temeli üzerinden inkişaf etmenin yolunu bulmak durumundadırlar. Bu Konya bazında belli bir aşamaya kadar yapılmaktadır. Ancak hiçbir şekilde bu kadar yeterli düşüncesine kapılmadan, her gün kendimizi yenileyerek projeler geliştirmeli ve daima bir sonraki aşamayı zorlamalıyız. 

Konya kadim bir şehir. Beş bin yılı aşan medeniyetler barındıran bir şehir. Konya Tanpınar’ın değimi ile daima bir başkenttir aynı zamanda. Bu topraklarda konuşulacak çok konu, yapılacak çok iş ve kat edilecek çok yol var. Bunu sadece yöneticiler, siyasetçiler ve yetkililer tek başına gerçekleştiremez. Ancak sözünü ettiğimiz bir ortak akılla başarılabilecek bir iştir bu. Dünya bambaşka bir mecraya doğru akıyor. Bilim ve teknoloji akla hayale gelmeyen şeylerle karşılaşmamıza sebep oluyor. Ülkemizi ve şehrimizi, eskiden koparmadan yeniye adapte etmemiz kaçınılmaz. Bizden sonraki nesle daha iyi bir dünya bırakacaksak buna şehrimizden başlamalıyız. Dünyanın dili çok sekülerleşti, her şey kapitalizmin tüketici dişlileri arasında öğütülüyor. Bunun zararlarını önleyip bu dünyaya yeni şeyler söylemek, aslında başka bir hayatın da mümkün olduğunu göstermemiz lazım. Bu yeniliği üretebilmek için de geçmişin tecrübesinde yararlanmak gerekiyor. 

Selçukya Kültür Sanat Derneği birçok alanda faaliyet göstererek şehrin bu zenginliklerinin altını çizmeye çalışıyor. Kültür gezileriyle tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde bulunan fotoğrafçılarla belgelerken, her hafta yaptığı şiir akşamlarıyla şairlerin sesine kulak veriyor. Konferanslarıyla da edebiyattan tarıma kadar birçok konuyla şehrin kültürel hafızasını tazelemeye katkı sunuyor. Akademisyenler, sanatçılar, zanaatçılar ve konusunda uzmanlaşmış, otorite olmuş insanları konuşturarak bu hizmeti vermeye devam ediyor. 

İlçe ilçe Konya projesi kapsamında otuz bir ilçe belediyemize de yer verilecek ve bu ilçe Başkanlarımız müsait oldukları zamanlarda Konya’ya kendilerini anlatacaklar. Bu konuda yerel basınımıza da bir çağrıda bulunmak isterim. Gazeteler muhabirlerini, televizyonlar çekim ekiplerini bu programlara göndererek şehrin etraflıca tanıtımına destek versinler. Zira bu şehir hepimizin, Ayrıca şehrini önemseyen erkesi bu konferansları izlemeye davet ediyorum. Özellikle gençler çevrenizi daha iyi tanımanız için bu programları takip etmelisiniz diye düşünüyorum. Selçukya Kültür Sanat Derneği bu programları sosyal medya sayfalarında duyuruyor, buralardan takibinizi yapabilirsiniz. 

Son söz bu şehir bizim ve elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Sevgiyle kalın. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Ukdem Arşivi
SON YAZILAR