Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

Bayram sevincimiz

Bayram sevincimiz

Oruç ayı sonu, Ramazan Bayramı arefesinde;  sevinçlerin ve mutlulukların paylaşıldığı bir Bayram olması dileği ile, Alvarlı Efe Hazretlerinin  “Bayram O Bayram Olur” şiiri duygularımıza başlangıç olsun.

“Mevla bizi afvede,

Gör ne güzel ıyd (bayram) olur.

Cürm ü hatalar gide,

Bayram o bayram olur.”

Allah’a hamdolsun, orucumuzu tuttuk, görevlerimizi ifa etmeye çalıştık. Gönül dünyamızın arınmasına gayret ettik.

Dostlarla iftar sofralarında buluştuk. Ailemizle bir arada olabilme imkanlarına kavuştuk.

“Oruç Mekteb’nin” bize kazandırmak istediklerinin farkındalığında, davranışlarımıza dikkat etmeye çalıştık.

Müslüman olmak ; müslümanca yaşamak, ailesine, akrabalarına, çevresine, dinimizin gerektirdiği örneklikte davranış sergilemek olduğunu, yeniden anlamaya çalıştık.

Ramazan Ayının manevi atmosferinden –inşallah- nasibimizi alabilmek için gayret ve çabalarımız oldu.

Kur’an-ı Kerim okumak, camilerde teravih gecelerine, vaaz ve namazlara iştirak, çevremize yaptığımız maddi ve manevi paylaşımlarla “Vahiy ve Sünnet Kültürü” ile yeniden buluşmaya, öğrenmeye çalıştık.

İki Ramazan Bayramı arası geçmiş zamanımızın muhasebesini yaparak, gelecek Ramazan Ayına kavuşabilme temennisi ile, Ramazan Bayramı sevinci yaşayıp hayat yoluna devam edeceğiz.

Umudumuz; Bakara Suresi 138. Ayette ifade edilen “Allah’ın boyasıyla boyanın. Allah’ın verdiği renge uyun; rengi Allah’ınkinden daha güzel kim vardır? Biz O’na kulluk edenleriz deyin.”  boya ile boyanmış olmaktır.

Allah’ın boyasından maksat, davranışlarımızın, çalışmalarımızın, sorumluluklarımızın Allah’ın Kitabına göre yönlendirilmiş olması demek olduğunu bilmemiz gerekir.

Ramazan ayında,  örnek bir müslüman olmamıza katkı sağlayabilecek davranışları kazanıp içselleştirme başarısını elde etmişsek, ne mutlu bize.

Ramazan ayında ailemizle, akrabalarımızla, komşularımızla ve dostlarımızla beraber olma imkanını yakaladığımızdan, karşılıklı görev ve sorumluluklarımızı yeniden hatırladık.

İftar sofralarında buluştuğumuz dostlarla yapılan sohbetlerde, katılımcıların naklettikleri anektotlarla çeşitli güzelliklerin davranışlarımızı, anlayışımızı olumlu yönde etkileyebileceklerini bir kez daha hatırladık.

Küçük ama önemli, hassas bir davranışın ne kadar büyük  güzelliklere kapı araladığını, paylaşacağım anektotla anlatmak istiyorum.

Almanya’dan izne gelen bir arkadaşımın iftar sofrasında bizlere anlattığını, onun ağzından kısaltalarak yazıyorum.

“Faslı müslüman bir genç, bir Alman araba tamir atölyesinde çalışıyordu. İşinde başarılı olması patronunun dikkatinden kaçmadığı için, her malzeme alışverişinde beraberinde götürüyordu.

Bir alışveriş esnasında Faslı delikanlı,  Alman patronun yerde bulunan bir  civata pulunu alıp cebine koyduğunu farkeder. Kasa ödemesi yapıldığı esnada Faslı genç, patronuna cebine koyduğu pulun ödemesini hatırlatır. Patron es geçmeye çalıştı ise de, gencin zorlaması, hatta bedelini ödemeye teşebbüs etmesi sonucunda, patron bedeli ödemek zorunda kalır.

Müslüman gencin bu davranışı Alman patronu günlerce düşündürmüş. Sonrasında; gençten bu davranışın kaynağını sorar. Genç, mensubu bulunduğu İslam Dini ile alakalı olduğunu ve gereğini anlatır.

Kur’an-ı Kerim’in Almanca mealini ister ve günlerce okuduktan sonra müslüman olmaya karar verir. Yetkililerin gerekenleri yapması sonucunda müslüman olur.

Tamir atölyesini Faslı gence bırakarak, Camii ve kültür merkezinde gönüllü faaliyete başlar. İslam ile ilgili bilgilenme çalışmaları yapar. Alman dostlarının İslamla tanışmalarına vesile olur.

Bulunduğu camii aynı zamanda Alman müslümanlarının buluşma merkezi haline gelir. Müslüman Türk kardeşleri ile çalışmalarını halen sürdürmektedir.”

Müslüman olmak, örnek müslüman olmak, “Allah’ın boyası ile boyanmak” bu olsa gerek.

Küçük gibi görünen müslümanca tavır ve hareketlerin, ne kadar büyük güzelliklere yelken açtırdığını, güzel bir örnekle anlatmaya çalıştık.

Mübarek Ramazan ayının feyzi ve bereketi - dünyada ve ahirette- inşallah böyle güzelliklere yolculuğumuzu sağlayabilecek güzelliklerle donanmamıza vesile olsun.

Sevgi Toplumu” oluşmasının mayası SEVGİ VE DOSTLUK anlayışının filizlendiği Ramazan ayı atmosferinin ülkemize, dünyamıza hakim olmasını yürekten dilek ve duamız olsun.

Mubarek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, ailemize, komşularımıza, ülkemize, İslam alemine, İnsanlığa hayırlara vesile olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR