Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Bir Sempozyum da Böyle Geçti…

Bir Sempozyum da Böyle Geçti…

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen, 12-13 Ağustos 2022 tarihlerinde, Konya Ramada Plaza'da “Uluslararası İslâmî Dayanışma Sempozyumu” geniş katılımlı bir organizasyonla gerçekleştirildi. Bu sempozyuma katılımlarıyla bizleri şereflendiren başta Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş hocamıza, Milletvekillerimiz Ahmet Sorgun ve Hacı Ahmet Özdemir'e, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay'a, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy hocamıza, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz’e, İrcica Genel Direktörü Büyükelçi Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’a, İl Müftümüz Doç. Dr. Ali Öge ve ilçe müftülerimize, Konya sivil toplum temsilcilerine, öğretim üyesi hocalarıma, bildirileriyle katkı veren ilim insanlarına ve tüm katılımcılara çok teşekkür ederiz.

İki gün süren sempozyumumuzda, bir kısmı yüz yüze bir kısmı da online olmak üzere yurt içinden ve yurt dışından katılan akademisyenler ve araştırmacılar tarafından 40’a yakın bildiri sunulmuştur. Açılış, protokol konuşmaları ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ’ın “İslam Dünyasının Geleceği: İmkanlar ve Sorunlar” başlıklı konferansıyla başlayan sempozyumun içeriği şu iki konuya odaklanmıştır: “İslâm dünyasında dayanışma” ve “dayanışmanın tezahür alanlarından biri olarak spor”. Yedi oturumun konu başlıkları ise şunlar olmuştur: Dayanışma ve Paylaşma Medeniyeti olarak İslam. İslam Tarih ve Medeniyetinde Spor. Spor ve Fıkıh. Spor ve Edebiyat. Kur’an ve Hadis Perspektifinden Spor Ve Oyun. Tarih, Bilim ve Sağlık Açısından Spor. Elbette bu başlıklar altında birçok konuya değinilen kırka yakın tebliğler sunulmuştur.

Uluslararası böyle bir sempozyumu yapmamızdan amaç, İslam ülkeleri arasında dini, sosyal, siyasi, ekonomik, ilmî, fikrî ve kültürel alanlarda işbirliği ve dayanışmayı artırmaktır. Dayanışma, Müslüman ülkelerin tüm kurum ve kuruluşları ile ortak manevi değerler etrafında birleşmeleri ve birlikte hareket etmelerini ifade eder. Çünkü dini naslar Müslüman milletler arasında böyle bir dayanışma ahlakını zorunlu kılmaktadır. Ümmet-i Muhammed olarak; hangi ırktan, hangi renkten, hangi cinsiyetten ve hangi coğrafyadan olursak olalım bizi birleştiren ve bütünleştiren iman bağıdır. Bu kardeşlik bağı sebebiyledir ki, dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım, kardeş olduğumuzu asla unutmamalıyız; kardeşlerimizin sevinçleriyle sevinmeli ve kederleriyle kederlenmeliyiz. Birbirimizin yüklerini paylaşmalı, her türlü desteği birbirimize vermeliyiz. Filistin’de, Arakan’da, Keşmir’de, Doğu Türkistan’da, Yemen’de, Hindistan’da Müslümanlara dönük acı bir olay diğer Müslümanlara, o acıyı hissetme duygusu vermeli ve ortak dayanışma içerisine girmeliyiz.

Bugün, dünden daha fazla İslam milletleri olarak dayanışma içinde olmaya ihtiyacımız vardır. Önce kendi aramızda kardeşlik bağlarını sıkılaştırmalı, sevgi ve dayanışma ruhunu canlandırmalıyız. Eğer potansiyel güç harekete geçerse, İsrail Filistin’e saldırabilir mi, Mescid-i Aksa’yı işgal altında tutabilir mi? Eğer iki milyara merdiven dayamış bu güç iktisadi, ilmi, kültürel, askeri alandaki potansiyellerini birleştirebilse, İslam ülkeleri müstevlilerin atış poligonu olabilir mi? Eğer her alanda dayanışma ruhu harekete geçirilebilse, İslam toprakları savaş hattı olabilir mi? Onun için kardeşliklerimiz tamir edilmeli, tahkim edilmeli ve akide birliği etrafında İslami vahdeti sağlamak için gece gündüz çalışmalıyız. Bizi birleştiren asgari müşterekler değil, aramızda azami müştereklerimiz vardır. İşte düzenlemiş olduğumuz dayanışma sempozyumunda bu ve benzeri birçok konu dile getirilmiş ve tartışılmıştır. Elbette sportif faaliyetleri de bu dayanışmanın bir parçasını oluşturur.

Sonuç olarak bu sempozyumun gerçekleştirilmesinde bizlere her türlü desteği sağlayan başta Selçuk Üniversitesi Rektörlüğümüze, bu sempozyumdaki paydaşlarımız olan; Pakistan Hamdard Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörlüklerine, Diyanet İşleri Başkanlığına, Gençlik ve Spor Bakanlığına, hassaten hiçbir maddi ve manevi desteği esirgemeyen Konya Büyük Şehir Belediye Başkanlığımıza, basın-yayın organlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.

Bir başka bilgi şöleninde buluşmak dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş Arşivi
SON YAZILAR