İsmail Ünver

İsmail Ünver

Birkaç Solukta KONYA-2

Birkaç Solukta KONYA-2

Konya’da Ticaret Odası 1882’de kurulurken ilk Sanayi Mektebi de Konya’da kurulmuştur…

Otomotiv yan sanayi, döküm, vinç imalatı, tarım alet ve makineleri, plastik-ambalaj, kimya sanayi, ayakkabıcılık, gıda, tarım, hayvancılık,  gibi sektörlerde güçlü konumunun yanı sıra güneş enerjisi, savunma, ilaç, lojistik ve yazılım sektörlerindeki mevcut potansiyeli ile de dikkat çekmektedir.

Konya, sivil toplum anlayışı bakımından da önemli bir noktadadır. Bunu iş dünyasına da taşımayı başaran Konya’ da birçok sektörde kümelenme çalışması da başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Bugün Konya’da otomotiv yan sanayi, döküm, tarım makineleri ve ayakkabıcılık sektörlerinde kümelenme ile ilgili çalışmalar devam etmektedir…

Konya sanayicisi imalattaki gösterdiği başarısını en fazla Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip 3. il olma ve en fazla Küçük Sanayi Sitesi’ne sahip 1. il olma özelliği ile de gösterir… 2’si merkezde 7’si de ilçelerinde olmak üzere 9 adet OSB’si ile Türkiye’nin önemli cazibe merkezlerinden biridir Konya… Toplam elektrik tüketiminin yarısı ise sanayi sektörüne aittir…

Dünyaca ünlü firmaların bugün, Konya’da yatırım kararlarını alması da önemli göstergelerden biridir… 100’den fazla yabancı sermayeli firmanın yer aldığı Konya, yabancı yatırımlar konusundaki cazip pozisyonu ulusal ve uluslararası çalışmalarda da kendini göstermektedir. İngiliz Financial Times’ın bir yayını olan FDI Magazine dergisinde Konya, 2006-2007 yıllarında ise Ekonomik Potansiyel kategorisinde en iyi 2. şehir seçilmiştir. Yine aynı yayında Konya, 2010-2011 yılları için “Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejisi” dalında En Başarılı 4. Büyük Şehir seçilmiştir. Ayrıca, FDI Magazine’in ”Geleceğin Avrupa Şehir ve Bölgeleri 2012/2013” Raporu’nda Konya, Güney Avrupa’da Doğrudan Yabancı Yatırım stratejisi kategorisinde 6’ncı sırada yer almaktadır. Büyük şehirler ve maliyet etkinliği kategorilerinde ise 10’uncu sırada yer almaktadır.

Öte yandan, MasterCard Worlwide tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nden bazı öğretim görevlilerine hazırlatılan “Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması” raporunda ise Konya, “Parlayan Yıldız Şehirler” arasında yerini almıştır.

 

Sahip olduğu yerel markaları ile de Türkiye’nin en büyük 1.000 işletmesinden 24’ü de Konya’dadır…

Parlayan yıldız şehir Konya, sahip olduğu güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli ile de öne çıkmaktadır. Karapınar İlçesi’nde yer alan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, 60 milyon metrekarelik bir alanda yenilenebilir enerji yatırımcılarını beklemektedir. Bunun yanı sıra yine Karapınar ilçesinde bulunan linyit rezervi de diğer bir avantajıdır…

Yeni teşvik sistemi ile de yatırımcılarına birçok avantajlar sunan il, yatırımcılarına Mevlana Kalkınma Ajansı, KOSGEB, TKDK ve birçok kurum ve kuruluşlarla destek imkanları sunmaktadır.

Özellikle sanayi bağlamında arzu edilen başarıların arkasında elbette güçlü bir ar-ge anlayışının da olması beklenir… Bu noktada Konya, sahip olduğu üniversiteler, teknokent, araştırma merkezleri ve enstitülerin yanı sıra marka ve patent tescilinde de Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, otomotiv yan sanayi sektöründeki bir firmanın da ar-ge merkezi mevcuttur.

Bölgesel inovasyon merkezi ve mesleki eğitim merkezi projeleri ise devam etmektedir. Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi de Konya’da kurulmaktadır.

 

(yazının devamı haftaya yayınlanacaktır…)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Ünver Arşivi
SON YAZILAR