İsmail Ünver

İsmail Ünver

Endüstriyel Tasarım Tescilinde KONYA

Endüstriyel Tasarım Tescilinde KONYA

Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) sitesinde yer alan sunuda, “endüstriyel tasarımı”; günlük hayatımızın her anında bize eşlik eden, hayatımızı kolaylaştıran her türlü ürün veya ürün parçaları; hayatımıza renk katan, estetik duyularımıza hitap eden desenler, süslemeler olarak tanımlıyor. Su içtiğimiz bardak, sinemaların tanıtım afişleri, giysilerimizin desenleri, hesap makinemiz, klavyemiz, sandalyemiz, ceketimiz, arabamız, trafik levhaları, saatimiz, termometre, oyuncaklar, ajandamızın sayfa düzeni, gözlüğümüz, çantamız buna örnek verilebilir. O halde tasarım, bir ürünün tümü, bir parçası veya üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur ve özelliklerinin oluşturduğu bütün olarak ifade edilebilir (TPE).

Türkiye Patent Enstitüsü, endüstriyel tasarım tescili ile ilgili 2012 yılı verilerini de yayınlandı. Son 5 yıllık süreçte Konya’nın endüstriyel tasarım tescilindeki durumunu da bu yazımda rakamlarla sizlere sunmak istiyorum:

2008 yılında 6.093 endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapılmış olup en çok başvuru İstanbul ilinden gelmiştir. Konya’nın başvuru sayısı ise 184 adettir. Türkiye’de bu yılda 5.783 adet endüstriyel tasarım tescil edilmiş olup İstanbul tescilde ilk sırada yerini almıştır. Konya ise 160 tescil ile Türkiye’de 7. sırada yerini alırken Türkiye’deki endüstriyel tasarım tescillerinin %2,76’sını oluşturmaktadır. Bir önceki yıla kıyasla ise Konya’nın başvurusu sayısı 15 adet artarken endüstriyel tasarım tescili sayısı ise 15 adet azalmıştır.  Bir önceki yıla göre, Türkiye’de tescil oranı %12,4 azalırken Konya’nın endüstriyel tasarım tescili bir önceki yıla göre %8,57 azalmıştır.

2009 yılında 5.927 endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapılmış olup en çok başvuru İstanbul ilinden gelmiştir. Konya’nın başvuru sayısı ise 151 adettir. Türkiye’de bu yılda 5.378 adet endüstriyel tasarım tescil edilmiş olup İstanbul tescilde ilk sırada yerini almıştır. Konya ise 143 tescil ile Türkiye’de yine 7. sırada yerini alırken Türkiye’deki endüstriyel tasarım tescillerinin %2,65’ini oluşturmaktadır. Bir önceki yıla kıyasla ise Konya’nın başvurusu sayısı 33 adet azalırken endüstriyel tasarım tescili sayısı ise 17 adet azalmıştır.  Bir önceki yıla göre, Türkiye’de tescil oranı %7 azalırken Konya’nın endüstriyel tasarım tescili bir önceki yıla göre %10,62 azalmıştır.

2010 yılında 6.567 endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapılmış olup en çok başvuru İstanbul ilinden gelmiştir. Konya’nın başvuru sayısı ise 158 adettir. Türkiye’de bu yılda 6.360 adet endüstriyel tasarım tescil edilmiş olup İstanbul tescilde ilk sırada yerini almıştır. Konya ise 159 tescil ile Türkiye’de 8. sırada yerini alırken Türkiye’deki endüstriyel tasarım tescillerinin %2,5’ini oluşturmaktadır. Bir önceki yıla kıyasla ise Konya’nın başvurusu sayısı 7 adet artarken endüstriyel tasarım tescili sayısı ise 16 adet artmıştır. Bir önceki yıla göre, Türkiye’de tescil oranı %18,25 artarken Konya’nın endüstriyel tasarım tescili bir önceki yıla göre %11,18 artmıştır.

2011 yılında 7.525 endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapılmış olup en çok başvuru İstanbul ilinden gelmiştir. Konya’nın başvuru sayısı ise 226 adettir. Türkiye’de bu yılda 6.915 adet endüstriyel tasarım tescil edilmiş olup İstanbul tescilde ilk sırada yerini almıştır. Konya ise 201 tescil ile Türkiye’de 7. sırada yerini alırken Türkiye’deki endüstriyel tasarım tescillerinin %2,67’sini oluşturmaktadır. Bir önceki yıla kıyasla ise Konya’nın başvurusu sayısı 68 adet artarken endüstriyel tasarım tescili sayısı ise 42 adet artmıştır. Bir önceki yıla göre, Türkiye’de tescil oranı %8,72 artarken Konya’nın endüstriyel tasarım tescili bir önceki yıla göre %26,4 artmıştır.

2012 yılında 7.864 endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapılmış olup en çok başvuru İstanbul ilinden gelmiştir. Konya’nın başvuru sayısı ise 274 adettir. Türkiye’de bu yılda 7.274 adet endüstriyel tasarım tescil edilmiş olup İstanbul tescilde ilk sırada yerini almıştır. Konya ise 238 tescil ile Türkiye’de 6. sırada yerini alırken Türkiye’deki endüstriyel tasarım tescillerinin %3,27’sini oluşturmaktadır. Bir önceki yıla kıyasla ise Konya’nın başvurusu sayısı 48 adet artarken endüstriyel tasarım tescili sayısı ise 37 adet artmıştır. Bir önceki yıla göre, Türkiye’de tescil oranı %5,19 artarken Konya’nın endüstriyel tasarım tescili bir önceki yıla göre %18,4 artmıştır.

Konya, 1995 yılında bu yana en fazla endüstriyel tasarım tesciline 238 adetle 2012 yılında ulaşmıştır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Ünver Arşivi
SON YAZILAR