Gökhan Darılmaz

Gökhan Darılmaz

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

Çağa ayak uyduran, sosyal devlet olmanın gerekliliğini bilen toplumlarda, sağlık çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Çünkü size emanet edilen bir “can”a sahip çıkmanın yanında, tekrarı sevmeyen, kendisini daima yenileyen sektörlerin başında da sağlık gelir.
Muhakkak ki, lider yapılanmaları, yatırımları hayata geçirmek kadar, en başta çalışanların ve akabinde halkın gelişmelerden haberdar edilmesi de şarttır.
Bu kapsamda bu haftaki yazımı, sağlıkta dönüşümün bir parçası olan ve 2011 yılı Kasım ayında 663 sayılı KHK ile yürürlüğe giren 2 Kasım 2012 tarihinde pratikleşen Kamu Hastaneleri Birliğinin, Konya’daki oluşumunu tanıtmaya ayırdım. 
Sağlık alanında yeni başlangıçların adını taşıyan Kamu Hastaneleri Birliği,  güçlerin, imkânların, personelin, cihazların, alanların rahatlıkla kullanabileceği ortak bir oluşumu anlatmaktadır.
 “Birlikten kuvvet doğar” sözünü doğrularcasına, artık hastaneler, mevcut güçlerini, olanaklarını, kapasitelerini bu oluşum içinde değerlendirecek, sorunlara ortak çözümler bulacaklardır. Tüm yatırımlarını, harcamalarını, planlamalarını, projelerini birlikte değerlendirecek atıl kapasite minimale indirilecektir. 
Böylesine önemli ve gerekli amaçlar doğrultusunda kurulan Kamu Hastaneleri Birliği’nin uygulamaya geçişinde sağlıktaki birçok oluşumda pilot bölge olan şehrimiz, Türkiye’nin aynası konumunda olmuştur.
   Bilindiği üzere Konya, geniş coğrafyası, mevcut hastane potansiyeli, ülke sıralamasındaki ekonomik verileri, istihdam edilen personel sayısı ve yapılan tıbbi işlemler ile ilk 7-8 il arasına girmektedir. Şehrimizin kapasitesi ve özellikleri,  uygulamaya konulan bu oluşumun, en verimli olacağı yerlerden birinin Konya olacağı sonucunu rahatlıkla çıkarmamıza neden olmaktadır.
 Yedi ayını geride bıraktığımız bu süreçte Genel Sekreterimiz ve Hizmet Başkanlarımız bütün ilçeleri en az ikişer kez dolaşmış ve çok daha fazla sayıda merkezde toplantılar düzenleyerek, “ORTAK AKIL”,”ORTAK STRATEJİ”,”ORTAK PRATİK SERGİLEME” hedeflerini belirlemişlerdir.
Merkezdeki dört büyük hastane, özel görevler ve sık sık gerçekleştirilen toplantılarla her biri hizmet alanına yönelik olmak üzere, bütün sorunlar derinlemesine incelenmiş, algoritmalar belirlenmiştir. Tüm bu sistemli çalışmaların karşılığı kısa sürede alınmış,uzun vadeli hedefler belirlenerek sağlık sektöründe hizmet kalitesi yükseltilmiştir.  
Türkiye geneli düşünüldüğünde, Konya Kamu Hastaneleri Birliği Teşkilatlanması, en hızlı oluşturulan ve uygulamaya geçen şehirlerden biridir. Elbetteki sürdürülebilir başarılar kısa vadede olamaz ancak ilk altı ayın verilerine bakıldığı zaman bile ciddi ilerleme olduğu görülmektedir. Artık bütün hastaneler Ankara’ya ihtiyaç duyulmaksızın da desteklenebilir ve kontrol edilebilir durumdadır. 
Şurası da açıktır ki Hastaneler Birliği sayesinde sağlık alanı hem personel açısından, hemde ekonomik açıdan daha etkin konumdadır. Temsil alanında çok daha güçlü durumdadır.
Tüm Türkiye’de artık yeni bir dönemi başlatan Hastaneler Birliği Sistemi birçok alanda da ilklerin öncüsü olmuştur. Kamuda ilk defa performansa dayalı idarecilik bu oluşumla gelmiş ve koltuğu kapan ömür boyu orada kalır anlayışı rafa kaldırılmıştır. 
Diğer kurumlara da örnek olan bu sistem, başarının artmasında ölçülebilir olmasının, adil olmasının  ve daha iyiye yönlendirilmiş olmasının büyük önem taşıdığını gözler önüne sermiştir. 
Yeniliğin, değişimin, cesaretin ve en önemlisi tek ses olmanın adı olan Kamu Hastaneleri Birliği sisteminin gerekliliği zamanla daha iyi anlaşılacaktır. Darısı diğer hizmet sektörlerinin başına. 
Son olarak Konya Kamu Hastaneleri Birliği 7 aylık süreçte, sağlıktaki başarısını futbolda da sergiledi ve Karatay Belediyesi’nin kurumlar arası düzenlediği turnuvada 36 takım içinden ikinci oldu. Kendilerini kutluyorum. Atalarımızın da dediği gibi sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.
Hayırlı işlerinizde başarılar diliyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gökhan Darılmaz Arşivi
SON YAZILAR