Türkan Yılmaz

Türkan Yılmaz

Bi’yazar, Bi’mekan, Bi’lezzet

Bi’yazar, Bi’mekan, Bi’lezzet

Hak eden kişinin ve kurumun başarılarını duyurmak ve Konya’da bu lezzetlere, mekanlara bilmeyenleri teşvik etmek, bir kişinin bile bu lezzetleri tatmasını sağlamak benim için manevi kazanç…

Bu açıklama ile giriş yaptım çünkü önceki yazıma “açıktan reklam olmamış mı?” yorumu gelmiş.

Ben tanıştığım kurumlarla dostluk kuruyorum. Yaptıkları işlerin değerinin bilinmesi gerektiğini düşünüyorum ve onların tanınması için de uğraşıyorum. İşini layığı ile yapan her firmayı tanıtmak hem severek, hem görevim gereği zevk ile yaptığım bir şeydir. Tanıtım muhatabına ulaştıysa, bu hafta iki güzel mekanı size anlatmak isterim.

**********

Firmalara gitmeden önce en çok merak ettiğim, isimlerinin nereden geldiği, neden bu isimi seçtikleri oluyor. Son zamanlarda hemen her yerde başında “bi” eki olan firmalar duyuyorum. Yıllar evvel Can Yücel’in şiirlerinde geçen bu kelime günümüzün meşhur eki haline geldi. Kimi işletme sahipleri tek olduğunu anlatmak için, kimisi küçük olduğunu anlatmak, kimisi ise sadece isim hakkını alamamaktan kaynaklı bu eki tercih ediyor.“Bi’manav, Bi’döner, Bi’ekmek, Bi’kafe, Bi’organik” gibi uzayıp giden birçok işletme var. İlgimi çeken bu işletmelerden “Bi’organik” i ziyaret ettim.

Ve kanaat getirdim ki “Bi” eki onların tek olduğunu gösteriyor.

Bi’organik ızgara sahipleri Aralık ayının son haftası resmi açılışlarını gerçekleştirdiler. Burası gerçek organik tatların bulunduğu bir mekan…

Öncelikle gelen müşteriyi kapıda karşılayıp buyur eden harika bir ekipleri var. Masaya geçip, siparişi verdikten sonra masaya serilen kağıt üzerine 13 çeşit sebze ve ikramlık çiğ köfte sunuluyor. Ardından pide üzerinde, içinde hiçbir baharat olmayan et ve tuz birleşimi bir köfte ile özel sostan yapılmış tavuk kanat geliyor. Sebzeler tam organik adına yakışacak şekilde taze ve içecek olarak manda yoğurdu ile yapılmış ayranla servis açılıyor.

Bi’ organik ızgaranın sunumda en büyük ayrıcalığı çatal, bıçak kullanılmaması. Yerken de organik olsun, metal ete ve kanata değmesin demişler. İyi de düşünmüşler…

İşletme sahibi “Göz yanılır, mide asla” sloganlarına yakışır hizmet veriyor. Konya’ da olmayan tat ve sunumla Karatay Sanayii’nde ki esnafın haricinde, merkezden gelen müşterilerin yoğun talebi ile başarıyı yakaladığını da gösteriyor.

**********

Diyetisyenlerden eskiden beri şu söylemleri çok duyarız “üç beyazdan uzak durun” ama biz uygulama konusunda hep zorluk çekeriz.

Çünkü millet olarak ekmeksiz yemek yiyemeyiz.

Hayalimiz her yiyecekten yemek ama kilo almamak işte burası tam da böyle düşünenler için bir yer.

Öyle bir yer ki baklava, pasta, börek, ekmek yemek size kilo aldırmıyor. Çünkü unu masumlaştırıp, şekeri farklılaştırmışlar. Kafanız karışmış olabilir dilerseniz detaylıca bahsedeyim.

Masum Beyaz 2018 yılında hizmete girmiş. İki diyetisyen hanımefendi işletmeciliğini yapıyor, hemen her pastanede bulabileceğiniz ürünler yer alıyor farkı ise sağlıklı olması.

Enzime dirençli nişasta ile zenginleştirilmiş yeni nesil yüksek lif içerikli, diyabetik beyaz unlar ile yapılan ürünler ile hizmet veriyorlar. Tatlandırıcı olarak şekerden 300 kat daha tatlı ancak sıfır kaloriye sahip stevia isminde bir ot kullanıyorlar.

Bu un ve şekerden oluşan ürünlerde ciddi manada doygunluk hissi veriyor. Kilo aldırmamasına bir etken de tabi ki sınırsız yemiyor olmanız çünkü bir dilim yediğinizde doyduğunuzu hissediyorsunuz. Diyete başlama fikri olan veya sağlıklı beslenmek isteyenler için tavsiye ederim.        

Bu yazımda bahsettiğim iki mekanda da ana mesele; sağlık…

Onlar sizin sağlığınızı düşünüyor peki ya siz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Türkan Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR