Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Bu cumartesi kopuyor muyuz?

Bu cumartesi kopuyor muyuz?

Risk haritasına göre çok yüksek riskli kategoride bulunan Konya’da denetimler son iki günde sıklaştırıldı.
 
İçişleri Bakanlığının "Dinamik Denetim Süreci" konulu genelgesi kapsamında, dün Konya’da çeşitli bölgelerde önemli denetlemeler gerçekleştirildi. Konya Valiliği tarafından, genelge kapsamında yapılan denetimler için kent genelinde 7 bin personel görevlendirildi.
 
Sadece bu da değil, Vali Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ilçe belediye başkanları ve kaymakamlar da dahil herkes sahaya indi.
 
1 Mart Kademeli Normalleşme Sürecini hedef olarak belirleyip, 2 hafta öncesinden yapmamız gereken denetimleri şimdi yapmaya başladık.
 
Geç olsun da güç olmasın diyeceğim ama hem geç oldu hem de güç… Çünkü artan vaka oranlarını yeniden kontrol altına almak hiç kimse için çok kolay bir süreç değil artık.
 
O yüzden, keşke şu anda ilan edilen seferberlik halini 1 Mart öncesinden ilan etmiş olsaydık. Esnafımızı da böyle boynu bükük bırakmasaydık…
 
Bu eleştiriyi başta da Konya emniyeti için yapıyorum! Konya Valiliği de ikinci sırada kusurlu…
 
Konya emniyeti birçok konuda başarılı operasyonlar yürütüyor. Ama Koronavirüse karşı yapılan uygulamalar çok eksik.
 
Koronavirüsle ilgili olarak Konya Emniyeti’nin tek hassasiyeti pavyon ve gazino baskınları galiba.
 
Neredeyse her gün aynı haberler ulaşıyor elimize. Keyif ehli vurdumduymaz vatandaşlar ceza yiyeceğini bile bile mekanlara akın ediyor. Polis abilerimiz de gazinoların yakınlarında pusuya yatıp, mekanlar dolunca baskın veriyor. Bu konuda Konya Emniyeti’nin hakkını yiyemem. Gayet başarılılar.
 
Fakat Koronavirüsle ilgili diğer konularda da daha sert tedbirler ve uygulamalar gerekliydi. En azından geçtiğimiz 2 hafta boyunca özel bir çaba sarf edilseydi bugün başka şeyler konuşuyor olabilirdik.
 
Bunu neden söylüyorum peki?
 
Geçen hafta haber yapmak için Sille civarındaydım. Gece saat 2 sularında işim bitti. Eve dönerken Konya’nın bir ucundan diğer ucuna kadar trafikte seyir halindeydim. Kısıtlamadan muafım ama “Birazdan çevirme yapacaklar, az sonra polis denetimine denk geleceğim, her halde ilerideki kavşağa denetim noktası kurmuşlardır, İl Jandarma Komutanlığı’nın orada bir ekip vardır kesin” diye diye eve gittim.
 
Etrafta ne polis vardı ne çevirme ne de denetim. Aynı şeyi son 2 aydır hafta sonlarında da sık sık görüyorum.
 
Eğer “vatandaşı fazla sıkmayın” talimatı geldiyse bilemem ama bu serbestlik hali vatandaşa bir iyilik değildir benden söylemesi.
 
Gerçekten zaruri bir işi olan vatandaşa tamam da keyfi olarak gezinip duranlar vebale giriyor. Buna izin verilmemesi gerekiyor.
 
O yüzden şimdiden söylüyorum; yarın Konya’da sokağa çıkma yasağı olmadığı için vatandaşlar birçok noktaya akın edecektir.
 
Amiyane tabiriyle “bu cumartesi herkes kopmak isteyecektir.”
 
Piknik yapmak isteyenler, aile ziyaretleri gerçekleştirenler, market market gezenler sokaklara dökülecektir.
 
Şimdiden sıkı önlemler alınması gerekiyor. Kontrollü serbestlik kontrolden çıkıp kontrolsüz bir çılgınlığa dönüşmemeli.
 
Konya Valiliği de daha radikal davranmalı, hızlı kararlar almalı. Yoksa kızarmaya devam ederiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR