Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Bu işte bir terslik yok mu?

Bu işte bir terslik yok mu?

Son zamanlarda Konya’da ortaya çıkan bir sıkıntıyı bugün köşeme taşımak istiyorum.
 
Konya’da vatandaşlar kiralık ev bulamamaktan ve kira fiyatlarından yana çok dertli. Bu öyle bir sıkıntı ki, şu an sokağa çıkıp Konyalılarla konuşsanız en çok bu konudan dert yanarlar herhalde.
 
Öte yandan piyasada neredeyse hiç kiralık ev yokken, satılık evlerin sayısının bolluğu ise dikkatimi çekiyor. Herkes evini satmaya çalışıyor ama satılık evlerde de fiyatlar tavan yapmış durumda. O yüzden satılmıyor…
 
Malum, piyasa şartlarının ortaya çıkardığı durumlar ev sahibi olmayı her geçen gün zorlaştırıyor. İnsanlar dişinden tırnağından artırdıklarıyla dört duvar arasına kendisini atmak için gece gündüz çabalıyor. Ortaya çıkan bu ekonomik koşullar ve Konya’daki bu yaklaşım nedeniyle bu hayal birçok insan için sadece hayal olarak kalıyor. Böyle giderse de hayal olarak kalmaya devam edecek.
 
Satılık ev çok ama fiyatlar tavan. Kiralık ev ise bulunmuyor.
 
Ya da ev sahiplerinin ağzına kaşık sığmıyor.
 
İçine köpek bağlasan durmayacak evlere bin 500 lira isteyen ev sahipleri var… Buna rağmen, değerinin üstünde kira istenen evleri birçok vatandaş mecburiyetten kiralamak zorunda kalıyor.
 
Çünkü başka çaresi yok!
 
Ortalama özellikteki daireleri ise 1700-2000 lira civarında bile ancak bulabiliyorsunuz… O da şanslıysanız tabi.
 
Geçtiğimiz günlerde tanıdığım bir emlakçı, Adliye civarındaki 2+1 özellikli bir daireye 2.200 TL kira istendiğini söyledi.
 
Ne diyeceğimi, ne söyleyeceğimi şaşırdım.
 
Tamam; serbest piyasa ekonomisi, beğenmezsen kiralama diyebilirsiniz ama gazın ayağı öyle değil.
 
Konya’da çalışan bir insanın geliri ile İstanbul, Ankara gibi yerlerde çalışan bir insanın geliri aynı seviyede değil. Konya’da ‘asgari ücret’ üzerinden işçi çalıştırmak adet, kural, kaide olduğu için, insanların çoğunluğunun geliri belli.
 
Böyle bir gelir dengesinin olduğu yerde, bir maaş kadar kira istemek ne adil ne de caiz bence! Çünkü bu şehrin insanları ucuz çalışıyor, pahalı yaşıyor.
 
Konya’da deniz yok ama kiralar denize sıfır manzara kirası olarak alınıyor. İnanın İstanbul’da, İzmir’de daha düşük bedellere daha iyi evler bulabiliyorsunuz.
 
Bu konuda acilen bir düzenleme yapılması gerekiyor. Eğer sosyal devletsek, kiralık evlerin özellikleri ve muhitine göre tavan fiyat uygulamasına geçilmesi lazım.
 
Yoksa kör tuttuğunu öpüyor ne yazık ki!
 
Bu yazdıklarıma ev sahiplerinin çoğu alınacak ya da kızacaktır ama tek söyleyeceklerim onlara değil.
 
İş dünyasını da bu işin içine katmak gerekiyor.
 
Böylesine yüksek giderli hayat şartlarının olduğu bir şehirde böylesine düşük ücretlerle işçi çalıştırmak ne kadar adil?
 
Tamam yaptığınız hukukidir ama helal midir? Ya da her yasal olan helal midir?
 
Bunu da düşünmek lazım…
 
Konya’da barınma fiyatlarında öyle bir suni artış yaşanıyor ki, bu hızla giderse işin sonu çok iyi yerlere varmayacak! Sosyal patlamalara zemin hazırlanıyor.
 
Şimdiden söyleyeyim…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR