Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Bu proje çok şeyi değiştirir!

Bu proje çok şeyi değiştirir!

Geçtiğimiz gün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Konya’daydı.
 
Konya'da, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi'nin T1 Tüneli'nde inceleme yaparak brifing alan Karaismailoğlu’na, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Başkan Uğur İbrahim Altay, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve bazı AK Parti'li milletvekilleri de eşlik etti.
 
Uzunluğu 100 kilometre olan Konya-Karaman hattının altyapısı ve üstyapısı bitmiş durumda. Sinyalizasyon çalışmaları da ilerliyor. Bakan’ın söylediğine göre yıl sonunda artık hizmet vermeye başlayacak.
 
Böylelikle Konya önemli bir yatırımı daha kazanmış olacak.
 
Konya, hızlı tren bağlantılarından dolayı şanslı bir bölge. Özellikle iç pazardan çok rahat beslenecek noktaya geldi. İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra İzmir hızlı tren bağlantısı da tamamlandığında bu üç büyükşehirle de ulaşım ve turizm potansiyeli çok iyi bir seviyeye gelecek.
 
Bir de Antalya hattını bu projelerle entegre edebilirsek muhteşem bir turizm destinasyonu haline geleceğiz.
 
Hepimizin bildiği gibi en çok turisti denizlerimizde ağırlıyoruz. 2015 yılında Rusya’yla yaşadığımız kriz, sadece deniz turizmine bağlı kalmanın ne kadar sakıncalı olduğunu o dönemde göstermişti.
 
İşte bu yüzden Türkiye gibi bir ülke sadece deniz turizmine bağlı kalmamalı.
 
Kış turizmi, doğa turizmi, yayla turizmi, kongre, gastronomi gibi turizm alanlarında çalışmalar yürütmemiz, projelerimizi bu ayrıntıları da hesaba katarak gerçekleştirmemiz lazım.
 
Hatta şu Koronavirüs sürecindeki başarımızdan faydalanarak kesinlikle sağlık turizmine de büyük bir reklam ve planlama süreci başlatmamız gerekiyor. Çünkü denize gelen bir turist 500 Euro harcarsa, hastaneye gelen bir turist 2 bin Euro harcar. Katmadeğer olarak sağlık turizmi en büyük getiriyi sağlayacaktır ülkemize.
 
Bunun için de ulaşım çok çok önemli. Konforlu ulaşım ise çok daha önemli. O yüzden bu potansiyeli iyi değerlendirmek gerekir.
 
Sosyal medyanın etkisiyle birlikte, Doğu Ekspresi ile başlayan Van-Tatvan ve Kurtalan ekspresleri gibi tren hatlarıyla devam eden turların da sayısı hızla artıyor. Yani trenlerde yolcu taşımacılığını sadece bir ulaşım aracı olarak değil, bir turizm alanı olarak da değerlendirmek gerekiyor.
 
Geçtiğimiz aylarda TÜRSAB’ın “Gastronomi Treni” diye güzel bir organizasyonu vardı. Gastronomi Treni projesiyle yolcular; Adana’dan Mersin, Hatay ve Gaziantep’e kadar olan coğrafyada öne çıkan lezzetleri yerinde deneyimleme imkanına kavuşuyor.
 
Yani Antik Kilikya Bölgesi sınırları içinde yer alan şehirlerin sadece tarihi değil, yemekleri de turistik kazanç kapısı haline geliyor.
 
İşte bu tecrübelerden faydalanarak Anadolu ve Akdeniz coğrafyasının bir bütün olarak turistik bölge haline getirilmesi gerekiyor. Bunu yaparken de her ayrıntıyı düşünmekte fayda var.
 
Antalya’yı Anadolu’ya bağlayacak iki hızlı tren hattı projesi bulunuyor. Biri Eskişehir’e bağlantılı Afyonkarasihar-Isparta ve Burdur üzerinden, diğeri de Ankara ve Kayseri’ye bağlantılı Kapadokya bölgesiyle özellikle turizm açısından büyük önem arz eden Konya üzerinden planlanan iki hızlı tren projesi üzerinde uzun yıllardır çalışılıyor.
 
Konya üzerinden gerçekleştirilmesi planlanan hatla ilgili çalışmaların hızlı ilerlediğini söyleyemeyeceğim. Bu projeyle ilgili ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı’ geçtiğimiz yaz verildi.
 
Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce yayımlanan kararda, Karatay, Meram, Selçuklu, Akören, Beyşehir, Çumra, Emirgazi, Seydişehir ilçelerinden geçecek olan Kayseri-Nevşehir-Aksaray- Konya- Antalya Hızlı Tren Demiryolu projesine ÇED Yönetmeliği kapsamında ‘ÇED Olumlu Kararı’ verildiği belirtilmişti.
 
Yeni projeyle Antalya-Konya-Kapadokya-Kayseri hızlı tren hattı Seydişehir, İbradı, Manavgat, Serik üzerinden Aksu’ya bağlanacak.
 
Raporun olumlu olması önemli bir aşamanın geride kaldığının göstergesi elbette ama projeyle ilgili bir ilerleme görülmüyor.
 
Hem turizmciler hem de bölge halkları dört gözle bu projeyi bekliyor. Bu yüzden; Konya-Antalya YHT’de ilerleme kaydedilmeli artık.
 
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattının şu anda ihale hazırlık çalışmaları var. Konya-Antalya-Kapadokya-Kayseri bağlantısı ile bu hattın birleşimi büyük bir pazar oluşturur. Bunlara bir de İzmir-Ankara-İstanbul hattının entegre edilmesi çok şeyi değiştirir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR