Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Bunu başarmamak için hiçbir sebep yok…

Bunu başarmamak için hiçbir sebep yok…

Aselsan’ın Konya’da kurduğu Aselsan Konya Silah Sistemleri Sanayi A.Ş. fabrikası 17 Aralık’ta üretime geçiyor. Bu büyük yatırımın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat yapacak. Açılışın yapıldığı gün üretim de başlayacak.
 
Dünyanın hem Koronavirüsle hem de ekonomik darboğazla boğuştuğu böyle bir dönemde bu denli önemli ve büyük bir yatırımı hayata geçirmek her yiğidin harcı değil. İçinde bulunduğumuz süreci en hafif hasarla atlatabilirsek, gelecek için çok daha umutlu günler bizi bekliyor.
 
Aselsan Konya Silah Sistemleri Sanayi A.Ş., ülkemiz için olduğu gibi Konya için de çok şeyi değiştirecek.
 
Bu yatırıma ben ihracat, özellikle de katma değeri yüksek ihracat üzerinden bakıyorum. Yani teknolojik ürün ve teknolojik üretim odaklı ihracatın gelecekte çok daha belirleyici rol oynayacağını söylüyorum.
 
O sebeple Aselsan Konya Silah Sistemleri Sanayi A.Ş. fabrikasının bulunduğu Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi’ni de çok önemsiyorum. Bu alanı, Konya sanayisinin dönüşümünde, dijital alana yönlendirilmesinde, katma değerin artırılmasında çok önemli bir manevra olarak değerlendirmek gerekiyor. Konya sanayisi bu yatırım sayesinde daha hızlı ivmelenecek.
 
Konya, ana savunma sanayii tedarikçisi ve ihracatçısı illerden biri olabilecek potansiyeli taşıyor. Şuanda ilk 5 içerisindeyiz, ilk 3 hedefleniyor.
 
Ve bunu başarmamak için hiçbir sebep yok…
 
Konya sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’ne değil, uluslararası alana da ihracatçı olabilecek kapasiteye sahip bir şehir. Bu anlamda Konya sanayisinde pek çok üreticimiz var. Gerçekten tüm parçaları en yüksek kalitede üretip; gerek tedarik, gerekse de nihai ürün olarak yapabilecek kabiliyette firmalarımız var.
 
Son dönemde başlayan ihracat seferberliği de Konya açısından oldukça umut vadediyor. Savunma sanayii gibi gelir kalemi çok yüksek olan bir alanda başlayacak olan ihracat seferberliği ise Konya’ya çağ atlatır.
 
İhracatın en güzeli, katma değeri yüksek olan ihracattır. Bunu için de teknolojik dönüşüm şart.
 
Savunma sanayii alanı, teknolojik dönüşümü daha hızlı bir şekilde yerine getirebilmek için motor görevi görüyor. Bu durum bugüne kadar hep öyle olmuştur. Dünyanın gelişmiş ülkeleri sanayi kalkınmasını hep öncelikli olarak savunma sanayii alanından başlatmış ve teknolojik dönüşümü de es geçmemiştir.
 
Biz ise hem savunma sanayiini geliştiriyor hem de bunu teknolojik dönüşüme aynı anda adapte ediyoruz. Bunun diğer sektörlere olan etkisiyle birlikte dönüşümün hızlanmasını, ivmelenmesini temenni ediyorum. Diğer sektörlerde de katma değerin bu şekilde artacağını umut ediyorum.
 
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü’den aldığım bilgiye göre ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın yaptığı ihracat da Konya rakamlarına yansıtılacak. Bu durum da Konya ihracatında büyük bir sıçrama oluşturacak.
 
Yani Konya bundan sonra sadece tahıl ambarı değil, savunma sanayiinin gözde illerinden de biri olacak.
 
Tüm bunlardan yola çıkarak; Konya’nın, savunma sanayinde, havacılıkta, robotik teknolojilerde, yüksek teknoloji yatırım ve üretim alanı olacağı apaçık ortada duruyor.
 
Konya’nın tarım, turizm, eğitim, sağlık gibi alanlarının yanında böyle bir potansiyeli de var.
 
Hem kavşak noktada bulunması hem Türkiye’nin en güvenlikli illerinden biri olması hem de ulaşım ağlarıyla Konya çok daha fazlasını kısa sürede başarabilir. Konya lojistik merkezi de bu bağlamda önem arz ediyor. Limanlara konteynır taşımacılığıyla, demir yoluyla başlayacak olan ticaret, Konya’nın üretimde ve ihracatta rekabetçiliğini artıracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR