Sami Gediz

Sami Gediz

BÜYÜKŞEHİR LALELERİ SOLMASIN

BÜYÜKŞEHİR LALELERİ SOLMASIN

Bugün konumuz fotoğraf…

Bildiğiniz üzere fotoğraf sanatı meslek ayrımı yapmaksızın birçok kişinin üzerinde uğraş verdiği bir dal. Doktorundan, hâkimine, öğretmeninden, sanayicisine bir çok kişi fotoğraf sanatına merak salmış ve kendini geliştiriyor. Fotoğrafla ilgili çeşitli kurslar açılıyor, insanlar SLR adını verdiğimiz profesyonel makinaların manuel kullanımını, çekim tekniklerini bu kurslarda öğrenerek doğada farklı fotoğraflar çekmek için birbirleriyle yarışıyor. Eskiden pozlu makinelerle yapılan çekimler yerini dijitale bırakmasıyla birlikte aslında sanata olan ilgi bir hayli artış gösterdi. Fotoğrafın önemi herkes tarafından biliniyor. Ülkemizin çeşitli yerlerinde çeşitli kurumlar tarafından da ara ara fotoğraf yarışmaları düzenleniyor. Bu fotoğraf yarışmaları birçok sanatseverin ilgisini çekiyor. Kazanacakları paradan veya ödülden daha çok kendilerini ispatlama çabası bu konuda hâkim oluyor.

Bildiğiniz üzere Konya Büyükşehir Belediyesi de sanata katkıda bulunmak amacıyla çeşitli fotoğraf yarışmaları düzenliyor. En son düzenledikleri yarışmanın konusu, Konya’nın simgesi haline gelen Lale’ydi. Bu yarışmaya ilgi bir hayli yoğundu. Yarışma sonuçlanana kadar cadde ortalarındaki kavşaklarda bile vatandaşın lale fotoğrafı çektiğine şahit oldum. Belki binlerce lale fotoğrafı bu yarışmaya katıldı. Fakat yarışma fotoğraflarının kim tarafından seçileceği yani Jüri üyeleri açıklanmadı. Yarışma bittikten sonra açıklanır diye düşünmüştüm fakat hayal kırıklığına uğradım. Fotoğraf sanatçısı dostlar bu konuya bir hayli sinirli ve kızgın. Bu yarışmanın arkasında bir şaibe olduğunu düşünüyorlar. Jüri üyelerinin isminin olmadığı bir yarışmanın etik olmadığını ve inandırıcı gelmediğini söylüyorlar. Konya’da ismi duyulmuş bir fotoğraf sanatçısının bu yarışmaları organize ettiğini ve kendi öğrencilerine bu yarışmalardan birincilik çıkardığını iddia ediyorlar. Bu fotoğraf sanatçısı arkadaş ile ilgili birçok iddia var fakat belgesi olmadığı için şimdilik yazma gereği duymuyorum. Belediyeler bu tür yarışmalar düzenlerlerken şeffaf olmalıdır.

Büyükşehir Belediyesi yeni bir yarışma başlayacağını duyurmuş. Konusu Mutlu Aile… Peki bu yarışmanın jüri üyeleri kim olacak. Henüz bir isim yok. Bu fotoğraflar hangi kriterlere göre seçilecek. Mesela lale fotoğraf yarışmasında sadece laleye mi bakıldı. Fotoğrafa bakıldığı zaman bir anlam ifade ediyor mu? Fotoğrafa baktığınız zaman fotoğraf üzerinden 1 sayfa kompozisyon yazılabilir mi? soruları cevapsız mı kaldı. Sanat adına Belediyelerimizin yaptıkları çalışmaları her zaman destekledik ve desteklemeye devam ederiz ancak bu tür konularda şeffaf davranılması gerekiyor. İnsanların kafasında en ufak bir şüphe oluşuyorsa yapılan organizasyonun tümü çamura batmış demektir. Sayın Başkan PR çalışmalarında şüphesiz Konya’nın en başarılı Belediye Başkanı. Fakat bu tür küçük ayrıntılar kendisini yıpratır. Bu konudaki çalışmayı tekrar gözden geçirmelerini diliyorum. Lalelerin bu türden bir çalışmayla gündeme gelmesi, sanata dahil edilmesi hoş oldu ama küçük ayrıntılarla Laleleri soldurmayın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR