İshak Orhan

İshak Orhan

Çocuklara Allah sevgisi nasıl aşılanabilir?

Çocuklara Allah sevgisi nasıl aşılanabilir?

Bildiğimiz gibi çocuklar 12-13 yaşlarına kadar günahsızdırlar. Buluğ çağı dediğimiz ergenliğe girene kadar çocuklara Allah korkusundan ziyade Allah sevgisi aşılanmaya çalışılmalıdır.
 
Onlar gerçekten çok saf ve tertemizdirler. Lakin daha dünyaya gelir gelmez, bizler onları da kendimize benzetmeye çalışırız. Eğer kendimiz güvenilir vasıflara sahip insanlar isek, çocuklar çok şanslıdır. Tersi ise suç çocukların değildir.
                
Bu durumda çocuklarımız yanlış yapıyorlarsa suçlu biz büyükleriz.
 
Çocuklara Allah cc sevgisi aşılamak aslında çok kolaydır. Onların sevdiği kişi ve varlıkları Allah’ın yarattığını söylemeniz kâfidir. Bunun çok büyük önemi vardır.
 
Anne ve babalar kendilerini sevdirirlerse, öğretmenler kendilerini sevdirirlerse ve çocuğa kendilerini Allah’ın yarattığı söylenirse, çocuk saf ve temiz bir şekilde Allah’ı sevecektir.
 
Yediği yemekler, sevdiği giyecekler, vb. her türlü sevdiği varlığı Allah’ın yarattığının söylenmesi, çocukta Allah sevgisini oluşturacaktır. Hatta Allah’ın kendisini de çok sevdiğini, özellikle çocukları büyüklerden çok daha fazla sevdiğini söylememiz, çocukta Allah sevgisini iyice pekiştirecektir.
 
Ama daha küçük yaşlardan itibaren Allah yakar, ceza verir, vb ifadelerle çocuklar korkutulursa, elbette ki Allah’a karşı bir soğukluk oluşturulmuş olacaktır. Bu sebeple, çok daha dikkatli davranmalıyız.
 
Çocukların yanında yapacağınız her türlü iyi veya kötü davranışı çocuklar taklit ederler. Çocuğu dini kreşe veren anne ve babalar, eğer evde birbirleriyle kavga ediyorlarsa, çocuk yine dinden imandan soğur.
 
Onun dünyada tek güvenebileceği somut varlıklar, anne ve babasıdır çünkü.
 
Çocuğun yanında özellikle eşler birbirlerine sevgi dolu davranarak örnek olmalıdırlar. Anne ve baba sevgisi oluşmayan çocuklarda Allah sevgisi oluşturmak da zor olacaktır.
 
 Ayrıca evde çocuklarından birine yanlış davranan, adaletsiz davranan anne ve baba, çocuğunun Allah sevgisini edinmesine de engel olmuş olur.
 
Unutmayalım ki; Allah sevgisi dolu yetişkinler, Allah sevgisi ile dolu olarak yetişen çocuklardan oluşur. Sonradan bu sevgileri oluşturmak çok daha zordur.
 
Saygı ve sevgilerimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR