Abdullah Duysak

Abdullah Duysak

Çocuklarda kabul edilemez davranışlar engellenebilir mi?

Çocuklarda kabul edilemez davranışlar engellenebilir mi?

Çatışmaların çok olduğu bir zamandayız. Bu nedenle çatışmaları en düşük düzeye indirecek ve kabul edilmez davranışları önlemeye yardımcı olacak bazı adımlar sunacağım.

Çocuğunuza olabildiğince yakın olun ve ilgiyi bol bol gösterin. Çocukların bu hayati ihtiyaçları düzenli olarak karşılandığında çok daha az talepkâr ve yıkıcı olurlar.

Çocuğunuzun düzenli olarak ağlayıp öfkelendiği duygularını boşaltmasına teşvik edin. Bırakın biraz ciğerleri açılsın. Acı veren duygular için sık sık çıkış yolu sağlanırsa çocuklar bu sefer de baş etme stratejisini beyin olarak gerçekleştiremezler.

Çocuklarda kabul edilemez davranışlar arasında ebeveynler olarak birçok baş edemediğiniz konular ortaya çıkabilir.

Çocuğunuz için güvenli ve çekici bir ortam yaratın. Süt çocukları ve oyun çocukları için ortamın güvenli hale getirilmesi oldukça önemlidir. Okul öncesi çocuklarda güvenliğe özen göstermek yararlı ve gereklidir. Zehirli kimyasallara, temizlik malzemelerine dikkat edilmelidir. Nesneler çocuğun ulaşabileceği yerlerde bulundurulmamalıdır.

Açıkta duran televizyonu açmak belki çekici olabilir. Çocukları televizyondan uzak tutmak için televizyonu bir dolabın içine yerleştirilebilir ya da daha az kullanılan odaya koyulabilirsiniz. Sürekli kullandığınız oturma odasına değil de salona geçebilirsiniz. Böylelikle çocuğun televizyonu açma olasılığı daha da azalır. Önlemler ve güvenlik çok önemlidir. Çocukların yapabilecekleri şeylere ihtiyaçları vardır. Küçük çocukların bekleme salonlarında, marketlerde, uzun yolculuklarda birçok kabul edilmez davranışlarını sadece yanınızda bir iki küçük oyuncak ya da yiyecek bulundurarak engelleyebilirsiniz. Böylece kabul edilemez davranışları anlık da olsa çözebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Duysak Arşivi
SON YAZILAR