Abdullah Duysak

Abdullah Duysak

Çocuklara zaman kavramını öğretmenin kolay yolu!

Çocuklara zaman kavramını öğretmenin kolay yolu!

Çocuklarınıza zamanı öğretmenin ve zamanı değerlendirmenin birkaç taktiğinden bahsetmek istiyorum.

Zamanı çeşitli şekilde gösteren kol saati çocuğunuz için harika bir armağan olabilir. Ancak dikkatli olmalısınız! Dijital saatler çocuklarınızın zaman kavramını öğrenmesine yardımcı olmayabilir. Dijital saatin çok daha iyi olacağını düşünen bazı ebeveynlerimiz var. Ama bu pek mümkün değil. Çocuğunuza akrebi, yelkovanı olan klasik bir saat alın. Hem bu saat sayesinde basit bazı taktikler öğreneceksiniz.

Çocuğun saati öğrenmesi açısından analog saatler, dijital saatlerden çok daha üstündür. Zamanı rakamlarla gösteren dijital saatler beyni çalıştırmak için önemlidir. Çocuğunuz sayıları öğrendiyse saatteki rakamlara bakıp söyleyecektir ama analog saatler çocuğa zaman kavramını öğretecektir.

Dijital saatler ise bu zaman kavramını tam olarak öğretmekte güçlük çekiyor. Çocuk akrebin, yelkovanın dönmesinin ne kadar sürdüğünü öğrenirken uzansal ve sezgisel olarak aradan ne kadar zaman geçtiğini somut bir şekilde görecektir. Yatarken çocuğunuz büyük ihtimalle beş dakika daha oturayım diye yalvarıyordur. Çocuklar genellikle yatmakta güçlük çeker. Çocukların büyük bir bölümü aslında o beş dakikanın ne kadar olduğunu bilmez.

Analog saat varsa, çocuklara beş dakikanın yelkovan sayısından diğerine ulaşana kadar dolduğunu öğretebiliriz. Örneğin yelkovan 1’deyse 2’ye gelene kadar beş dakika olduğunu söylersek böylelikle daha somutlaştırmış oluruz.

Analog saat sabahları çocuklarınızın daha hızlı hareket etmesini sağlayacaktır. Okula gitmek için hazırlanırken, evden çıkarken bazı çocuklarımızda oyalanma ve ertelenmeler olabiliyor. Analog saat çocuğun daha hızlı hareket etmesini sağlar.

Çocuğunuz akrep ve yelkovanın hareketlerini anlama konusunda ustalaştıkça siz ebeveynler olarak, “Acele et 15 dakika içerisinde okulda olmalıyız, acele et otobüsü kaçıracağız” gibi şeyler söylediğinizde çocuğunuz ne demek istediğinizi daha iyi anlayacaktır.

Saati söylemeyi öğrenmek iyi bir şey ancak zaman kavramını öğrenmek daha iyi bir şeydir. Çocuğunuz analog bir saatle her ikisini de aynı anda öğrenecektir. Böylelikle analog saati öğrenen çocukların matematiği daha iyi bilgisayar kapasitesi daha yüksek olur.

Çocukların zamanı öğrenmesinin ve zamanı ayarlamasının, en güzel yanı da planlama becerisine sahip olmasını sağlamaktır. Bunları analog saatle öğreneceğinden emin olabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Duysak Arşivi
SON YAZILAR