Gülşen Yılmaz

Gülşen Yılmaz

‘Elon’ adamı neler yapıyor?

‘Elon’ adamı neler yapıyor?

“Ben deli miyim?”
 
Elon Musk biyografisini yazmak için kendisi ile görüşen yazara bu soruyu sormuştu.
 
Yurt içi ve yurt dışındaki bilimsel faaliyetleri ve uzay çalışmalarını kendince takip eden biri olarak, Elon Musk’ın bu sorusunu duyunca; “Tam üstüne bastın” demiştim kendi kendime…
 
Çünkü onun fikirleri uçuktu. Ve yapılırsa gerçekten dünyaya ve uzay çalışmalarına yepyeni bir vücut getirecek cinstendi.
 
Düşünsenize elinizde milyon dolarlar var ve siz bu parayı uzay endüstrisine yatırıyorsunuz. Sebebi de insanlığın gezegenler arası seyahat edebilmesini sağlayarak yeni bir anlayış ortaya koymak. Evet, işte siz delisiniz? Ama nedense heyecan verici buluşları hep deliler yapar. Çünkü risk birazcık delilik gerektirir.
 
Uzay deyince bende hep bir kalp çarpıntısı olur. Bazılarımızın inanmadığı astronotların uzay fotoğraflarının yayımlanmasını beklerim hep… Evrene dair fotoğraflara, paylaşımlara ve belgesellere bakmak bana kendimi hep aciz ve küçük hissettirir. Bu da her zaman haddimi bilmem gerektiğini bana hatırlatır.
 
Neyse Elon Musk’a dönecek olursak; kendisi ekibini topladı ve Spacex adını verdiği bir Uzay Araştırmaları Şirketi kurdu. Şimdi en büyük hayali Mars’ı Dünya gibi bir gezegen haline getirip orada yaşanabilirliği sağlamak… Deli işte!
 
Elon Musk’ın Solar City gibi Tesla gibi daha birçok projesi var. Hepsini burada anlatamam elbette.
 
Ama bana yok artık dedirtecek son projesini size anlatabilirim.
 
Projenin adı NeuraLink…
 
Size bunu anlatmadan önce aslında Musk’ın bir korkusundan bahsetmek istiyorum. Elon Musk, Google’ın kurucularından Larry Page’in herkesten uzak bir köşede, insana karşı durabilecek güçte yapay zekalı robotlar yaptığını ve bunları bir filoda topladığını söylüyor. Musk gelecek yıllarda bu durumun insanoğlu için yaratacağı felaketleri öngörerek korkuyor.
 
Ve bir nevi yapay zekaya karşı önyargılı tutumu var.
 
Bu tutumu Elon Musk’ı yeni bir projeye yani NeuraLink’e itti. Neuralink sayesinde Elon Musk 2020’de insan beyni ile bilgisayar arasında, fare ve klavye gibi aracılar olmadan etkileşim kurabilecek.
 
Çok çılgınca değil mi?
 
Beyne saç telinden daha ince kablolar bağlanacak. Bu kabloların diğer ucu da bilgisayarda olacak. Ve bu sayede sadece düşüncemizle bilgisayarı kontrol edebileceğiz.
 
Projeyi duyar duymaz gözümde Black Mirror’dan sahneler canlandı. İmkânsız gibi görünen gelecek aslında çok yakınımızda olabilir.
 
NeuraLink şirketi 3 yıldır bu proje üstünde çalışıyor.
 
İleri vadede Elon Musk’ın hedefi yapay zekalı robotları insanların yönetebilmesini sağlamak… Yani bir nevi Larry Page’in yapay zekalı robotlarına karşı robotları insanların yönetebilmesini sağlayacak araçlar geliştirmeye çalışıyor. Bunda da başarılı olacak gibi gözüküyor. Heyecanla 2020’yi bekliyorum.
 
“Allah’ım neler yazıyor bu kız.” “Elon Musk, Larry Page gibi insanlar nelerle uğraşıyor” diyebilirsiniz.
 
Ben sadece aracıyım. Bunları bilerek nasıl bir geleceğin bizi beklediğini biraz olsun hayal ederek yaşayalım isterim.
 
Sonuçta Elon Musk’ın da dediği gibi;
 
“Neyi bilmediğiniz hakkında hiçbir fikriniz yok!”
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülşen Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR