Esra Akyol

Esra Akyol

Evde Kal Türkiye

Evde Kal Türkiye

Ülkemizde ve Dünya’da son günlerde konuşulan, tartışılan tek bir konu var malumunuz Koronavirüs. Namı diğer Covid-19. Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından devletimiz önlemlerini en üst düzeyde almaya devam ediyor. Bizler de vatandaş olarak hem kendimiz ve ailemiz hem de diğer vatandaşların sağlığı için alınan tedbirlere uyacağız. Kendi önlemlerimizi alarak evden çıkmayarak bu süreci atlatacağız inşallah.

Ancak biraz gündem değiştirmek farklı konular konuşmak herkese iyi gelecektir eminim. Hepimizin buna ihtiyacı var.

Evden çıkamayacağımız bu dönemde televizyon ve internet imdadımıza yetişecek. Her zamankinden daha fazla haşır neşir olacağız televizyon ve internet ile. Çocukların da evde olduğu bu dönemde ekran karşısında çocuklar ile birlikte geçirdiğimiz zaman daha da artacak. Bu sebeple televizyon programlarının kaliteleri, verdikleri mesajlar çok daha önemli. Tabi aslını sorarsanız çocukların seçilmiş çizgi film kanallarından başka kanalları hiç izlememeleri gerekiyor ama kendimizi kandırmayalım. Her aile buna dikkat etmiyor. Biliyoruz ki bu süreçte birçok çocuk kumandayı eline alıp bilinçsizce televizyondaki zararlı içeriklere ve kötü mesajlara maruz kalacak. O zaman biz de burada nelerin zararlı olduğunu konuşalım.

Yeni başlayan bir dizi var 'Gel Dese Aşk' diye. Eşini kızı yaşında biriyle aldatan bir adamın hikayesi. Bu yazıyı yazmak için bir kaç dakika baktım. Bu kadarı bile yetti konuyu anlayıp üzerine konuşabilmek için. Senarist eşini aldatan adamı haklı çıkarmak için elinden geleni yapmış. Bütün gün ev işleriyle, yemekle, çocuklar ile uğraşan kadın işten eve gelen eşine güler yüz göstermez onunla ilgilenemez, eşinden beklediği ilgiyi göremeyen adam sevgiyi ve ilgiyi başka birinde bulur. Üstelik kızı yaşında genç bir kızda. Olay öyle bir anlatılıyor ki izleyicinin aldatan adama hak vermesi bekleniyor.

Şimdi bu diziyi izleyenin bir çocuk olduğunu düşünelim. Onun dünyasında kim bilir nasıl bir yankı bulacak bu konu. Aile olmak, anne baba olmak, karı koca olmak demek ki böyle bir şey diyecek. Bir babanın eşini aldatmasını normal karşılayacak. Bunu farkında olarak düşünmese bile bilinçaltına yerleşecek. Hele ki ergenlik çağındaki gençlerin bu diziyi izlediğini düşünmek bile istemiyorum.

Dizi sosyal medyada çok tepki almış. Sanki ekranlardaki aile yapısını bozan tek dizi buymuş gibi. Aldatmanın yalanın normal gösterildiği, kimin eli kimin cebinde belli olmayan daha birçok dizi var. Onlar neden tepki almıyor anlamıyorum ama diğerlerine alışıldı demek ki. Bu dizi yeni olduğu için tepki çekti.

Ekranlarda bunun gibi bir çok dizi var çocuklara ve gençlere kötü örnek olabilecek. Bir de gündüz programları var ki onlar çoğu zaman dizilerden daha tehlikeli olabiliyor.

Bu süreçte çocuklarımız evdeyken bu programları izlemeyelim onlar bizim geleceğimiz, onlar bizim elimize verilmiş birer hamur. Nasıl şekil verirsek gelecekte öyle olacaklar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Akyol Arşivi
SON YAZILAR