Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Yurt bulmuşsun da 5 yıldızlısını arıyorsun!

Yurt bulmuşsun da 5 yıldızlısını arıyorsun!

Koronavirüs şüphesiyle tedbir amaçlı Konya'daki Tahir Büyükkörükçü ve Kutalmışoğlu Süleyman Şah yurduna yerleştirilenler, karantina altında 3'üncü günlerini geride bıraktılar.
 
Devletimiz en güzel şekilde misafirlerini ağırlıyor. Tahir Büyükkörükçü yurdunda misafir edilen bir akrabamdan aldığım bilgiye göre, devlet her türlü ayrıntıyı düşünmüş. Hiçbir mağduriyet yaşanmaması adına sürekli irtibat halindeymiş misafirleriyle. Yemek, uyku ve ilaç gibi konularda en iyi şekilde hizmet veriliyormuş.
 
Uygulanan tedbirler de çok üst düzeydeymiş. İçeriden dışarıya bırakın herhangi bir kişinin çıkmasını; hurma, zemzem, elbise veyahut bir eşyanın bile çıkışına izin verilmiyormuş. Görevliler, herhangi bir ihtiyacınız varsa bize iletmeniz yeterli, dışarıdan ne isterseniz temin edelim demişler.
 
İçinde bulundukları durum elbette hüzün verici ama bu tedbirler, hem onların, hem ailelerinin hem de toplum sağlığının iyiliği için gerekliydi.
 
Kamuoyunda iki gündür konuşulan olumsuz görüntülere muhatap olan kişilerin ise başka şehirlerde yaşayıp Konya’da karantina altına alınan umreciler olduğunu öğrendim. Hatta bir tanesinin Nevşehirli olduğu söyleniyor.
 
Yakında inşallah bu kötü günleri geride bırakacağız ama insanı derinden sarsan o görüntüler unutulmaz. Her şey bittiğinde, geri dönüp baktıklarında, onların sağlığını düşünen devlet personeline yaptıklarından utanacaklar mı acaba?
 
Bence utanmaları gerekir.
 
‘Sırtında hırkası olmayan, açlıktan karnına taş bağlayan Peygamberin doymak bilmeyen ümmetiyiz. Efendimizin bir oda evini gördük ama Umre’den nasibimizi alamamışız’ diye hayıflanmaları gerekir.
 
BU İŞLER RİCA MİNNETLE OLMUYOR
 
Şimdiye kadar ortaya çıkan vakaların yüzde 95’i Avrupa ve ABD kaynaklı olmasına rağmen, Umre yolcularının dönüşü esnasında kamuoyunda yükselen sesler, ne hikmetse Avrupa’dan dönenler için aynı boyutta yükselmemişti. Neyse ki devletimiz oraya da bir önlem aldı ve dün itibarıyla Avrupa ve ABD’den dönen vatandaşlar için de İstanbul ve Kocaeli’nde yurtlar karantinaya hazır hale getirildi.
 
Olaya Umreci-Avrupalı gözüyle bakmıyorum. İdeolojik olarak yaklaşım zaten yanlış. İyi anlamak lazım.
 
Kendini ünlü zanneden ya da ünlü olduğu iddia edilen bazı isimlerin yurt dışından dönüp şımarık şımarık fink atması, paylaşım yapması tahammül edilecek şey değil.
 
Her şeye rağmen, devletimiz çok şeffaf ve demokratik davranıyor.
 
Bu süreçte hepimiz gördük ki; bu işler rica minnetle olmuyor. Bunlara zorunlu test yapıp, zorunlu olarak 14 gün tecrit etmek en doğrusu. Devlet daha ne yapsın? Hala bu tedbirlere karşı geliyorlarsa; geldikleri ülkeye geri şutlamak sanki en doğrusu. İnanın ülke bir şey kaybetmez.
 
SÜRECİN GEÇ BAŞLAMASI TECRÜBE KAZANDIRDI
 
Pazartesi günü Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nde Coranavirüs toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, Halk Sağlığı Hizmetleri Genel Müdürü Fatih Kara, İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç, hizmet başkan ve yardımcıları ile merkez hastanelerin başhekimleri de katıldı.
 
Ağralı ile alınan önlemleri ve son durumu konuşma fırsatım oldu. Umrecilerden 7 tanesini hastaneye kaldırmışlar. Ama çok şükür ki hiçbiri koronavirüs şüphesiyle değil. Yüksek ateş ve öksürük belirtisi olanlar da tedbiren Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Yazır yerleşkesine götürülüp, tedaviye alınmış.
 
Bu süreçte Koronavirüs şüphesiyle tedaviye alınanları Eski Numune Hastanesi ağırlayacak. Diğer hastanelerin normal hizmetlerinde bir aksama olmaması adına alınmış bir karar. Fakat Konya’daki tüm hastaneler olası bir duruma karşı tamamen diken üstünde ve hazır durumdaymış. Ağralı, gerekirse Şehir Hastanesi’nin bile acil durumlar için plan dahilinde olduğunu söyledi.
 
Bu adımların atılmasında hiç şüphesiz ki virüsün ülkemize geç gelmesi nedeniyle diğer ülkelerin yaptığı hataları göz önünde tutabilmemizin faydası oldu.
 
Mesela İtalya’daki ölümlerin en büyük sebebi yeterli sayıda solunum cihazı ve yatak bulunamamasından kaynaklanıyordu. Ağralı’nın dediğine göre bu durum da göz önünde tutularak Konya’daki hatta tüm Türkiye’deki yatak ve solunum cihazı envanteri çıkarılmış. Bütün ekipmanlar hazır hale getirilmiş.
 
EKONOMİYE VİRÜS BULAŞMAMALI
 
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’ye sanayideki son durumu sordum.
 
Koronavirüs nedeniyle elbette bir yavaşlama var fakat sıkıntılı bir durumda değiliz şeklinde görüş belirtti. Sanayicilerin hepsinden, bu süreçte yaşadıkları sıkıntılar hakkında rapor almışlar ve TOBB’a göndermişler. Oradan da ilgili bakanlıklara iletilecekmiş. Hem sanayicilerimiz hem de üreticilerimiz inşallah bu süreci sağ salim atlatmayı başarırlar.
 
Fakat beni endişelendiren asıl sektör turizm. 1 ay önce 4 geceliği 4 bin TL olan oteller şuanda bin TL’ye kadar inmiş durumda. Geçen sene inşaat durdu, bu sene de turizm durursa işimiz zorlaşır. Oteller bomboş, seyahat acenteleri ise kara kara düşünüyor. Devletimiz keşke umrecilerimizi yurtlar yerine otellerde misafir etseydi.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeterli bütçesi de var. Bence bu çift yönlü bir kazanç olurdu. Hem otelciler kazanırdı hem de bu durum umre yolcularına psikolojik olarak bir karantina gibi değil de tatil gibi gelirdi.
 
Sonuçta Mekke’de 5 yıldızlı otellerde ibadet yapmaya azcıkta olsa alışmışlardı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR