Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Ey oruç tut bizi

Ey oruç tut bizi

Kendimizi hesaba çektiğimiz, muhasebe yaptığımız, bazı dönemler vardır.

Ya da ilahi emire kulak verir; Nereye bu gidiş diye kendimize sorarız.

Kimilerimiz bu dönemlerde çok büyük dersler alır, hayatını daha kâmil manadaidame ettirmeye çalışır.

Kimileri de ders alır, doğruyu bilir fakat putlaştırdığı nefisine bir türlü söz geçiremez.

Kimileri de ne ders alır, ne bir şey. Halk tabiriyle ‘ot gelir, ot gider’.

Rabbim bizi son iki zümreden eylemesin.

Amin                                

***

Ramazan da kendimizi hesaba çektiğimiz, ders aldığımız zamanlardan biridir. Hatta en önemlisidir.

Yeter ki ders alalım,

Yeter ki Ramazan’ı hakkıyla tutalım.

Peki Ramazan da ne yapmalıyız ki hakkını verelim?

Öncelikle Ramazan, Kur’an ayıdır. Kuran-ı Kerimin nüzul olduğu aydır. Bu yüzden Kuranla irtibatımız yoksa Ramazan ayında başlamalı, varsa her zamankinden çok olmalıdır.

Ecdanımız, Kuranla daha fazla muhabbeti artırmak için Ramazan ayında Mukabele diye bir gelenek başlatmış. Ramazan boyunca her gün genellikle bir vakit namazdan sonra bir cüz okurlar ve bayrama Kuran’ı hatmetmiş olurlardı.

Şu an bazı camilerimizde bu geleneğimiz devam ediyor. Ayrıyeten teknolojinin ilerlemesiyle online mukabeleler de yapılıyor. Ya da ailenizle birlikte bir mukabeleye başlayabilirsiniz.

Ramazan, Kuran ayı dedik. Bu ayda Kur’an’ı okumaya yönelik çalışmalarımız olduğu kadar, anlamaya yönelikte çalışmalarımız olmalıdır. Hiç yoktan namaz sürelerinin tefsirlerine bakalım.

Okumayı sevenler okuyarak, dinlemeyi sevenler, bir hocadan açıp dinleyerek, namaz süreleri bize ne diyor diye bakmalıdır. Emin olun anlamını bildiğiniz sürelerle namaz ayrı bir huşu içinde ve vesvesesi az oluyor.

Teravih namazımızı ne yazık ki malum sebeplerden ötürü camilerimizde idame ettiremiyoruz. Fakat teravih sadece camide kılınacak namaz değildir. Evimizde de kılabiliriz. Kimilerimiz fert olarak, kimlerimiz de ailesiyle birlikte teravih kılabilir. 8, 10, 12, 14,16, 18 veya 20 rekât evde kıla biliriz. Ama şunu unutmamak gerekir;

Teravih namazı sünnet bir namazdır. Teravihe gösterdiğimiz önemden daha fazlasını farz namazlara göstermeliyiz.

Malum covid sebebiyle iftar davetlerine bu Ramazan ara verdik. Bu bir yanımızı mahzun bıraktı. Her ne kadar davetleri telafi etmese de pişirdiğimiz aştan komşularımıza dağıtmalıyız.

Ramazan sevincini hep birlikte paylaşmalıyız.

Uzun süredir görüşmediğimiz dostlarımızı, büyüklerimizi, öğrencilerimizi aramalı hal hatır sormalıyız. Bu mübarek günlerde bir birimizden dua istemeliyiz.

Ramazan da yapılacaklar listesi uzar gider. Fakat Ramazan da yapılacak listesi kadar yapılmayacaklar listesi de vardır. O da hayliyle uzundur. Önümüzde ki hafta yapılmayacakları daha detaylandıracağım. Fakat birkaç madde eklemek istiyorum.

Ramazan da;

Kul hakkı yememeye,

Kalp kırmamaya,

Yalan söylemeye,

Gıybet yapmamaya,

Boş boş saatlerce sosyal medya da gezmemeye,

Anlamsız boş diziler, filimler izlememeye dikkat etmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR