Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Teknoloji Zenginliği mi, Zenginlerin Teknolojisi mi?

Teknoloji Zenginliği mi, Zenginlerin Teknolojisi mi?

            Ülkemizde popüler olan değer (para değil)btc oldu. Dünyada 7.sıradayız. Ülkemizde 2.8milyon kişi btc sahibi. Diğer altcoinler saymadım daha. 5500 Altcoin olduğu düşünülürse durum çok ciddi.
        
            Bitcoin, kripto para piyasalarına gelen genel alımların yanında, kripto para bazlı yeni fonların kurulmasına ilişkin gelişmelerin desteğinde 64.843 dolarlık yeni zirvesini gördü. Kripto para piyasalarının en yüksek hacimli biriminin yanında, diğer birimlere de gelen alımlarla toplam piyasa hacmi de 2.23 trilyon doların üzerine tırmandı.
 
            Pandemisini bitiren ülkeler sıralamaya bakmadan açıklamalarda bulunuyorlar. Normalleşmeye alışma sürecine başladılar.
 
            Yeni normaller daha kontrollü olacağı için herkes dikkatli. Uçuşların kısmi açılması ile ülkeler arası geçiş daha zor olacak.
 
            Teknoloji bu süreçte en çok büyüyen sektör oldu. Tarım ikinci sırada, uzun vadede hep ilk ikide olacak.
 
***Zenginlik çalışmakla gelen sonuçtur.
 
            Teknoloji ile bir şekilde uğraşan kişiler değer oluşmasına bakmadan öncelik olarak fayda ve kullanıcı sayısına baktılar uzun yıllar boyunca.
 
            Dijital para nasıl ortaya çıktı, algoritmasını zenginler değil, teknoloji ile ilgilenen birileri yazdı.
 
            Virüsler, veri hırsızlığı gibi olan suçlar 2019 yılından itibaren dünya genelinde en zorlayıcı süreç oldu.
 
            Bulut teknolojisi, veri koruma için kolaylık olması haricinde veri büyüklüğü korumayı çok zorlaştırdı.
 
            Teknoloji ile zengin olan dünya genelinde herkesin tanıdığı insanların yaşamı, giyim tarzı, kullandığı araçlar genelde ortalamadır.
 
***Zenginlerin teknolojisi ise görgüsüzlük temelli ve komik.
 
            Zenginlikte sınıf sınıf ayrılmıştır.
 
            Alt üst, orta üst ve üst üst gibi… Zenginlerin en çok gözükeni alt üst olan sınıfıdır. En son model olan her ürün ilk onlardadır. Orta üst teknoloji şirketlerinde kısmi hissesi olan fakat gözükmeyen kısımdır. Üst üst ise bizim görmediğimiz yeni çıkacak bütün teknolojilere yatırım yaparlar.
 
            Siber güvenlik ağı, blockchain, bulut teknolojisi, veri işleme teknolojisi ve yapay zekâ önümüzdeki yıl bu üst üst zenginlerin yatırım yaptığı, ortaya çıkacak teknolojilerdir.
 
***Sonuç olarak;
 
            Teknoloji ile ilgili olanların günlük yaşamlarında hep aynı kıyafet giymeleri dikkat çekmiştir.
 
            Facebook kurucusu Zuckerberg ve Apple Kurucusu Steve Jobs özelinde çok dikkat çeken bir olgudur.Birçok isimde de gözlenen aynı kıyafeti giyme, tarzını uzun yıllar boyunca devam ettirme alışkanlığı çok mantıklı bir sebeple yapılıyor.
 
            Zuckerberg, hayati kararlarımı mümkün oldukça basit tutmaya çalışıyorum. Bu şekilde küçük detaylara ayırdığım zamanı verebileceğimiz hizmetlerle ilgili büyük kararlar için kanalize edebiliyorum. Her sabah ne giyeceğimi düşünmek şüphesiz büyük zaman kaybı olurdu.
 
            Aynı alışkanlıkların yoğun gözlendiği Apple’ın efsanevi ismi Steve Jobs, Apple lansmanlarında oldukça dikkat çeken siyah boğazlı tişörtü, mavi kot pantolonu ve New Balance ayakkabısı ile kendi stilini oluşturan Jobs zamanında Apple çalışanları için bir üniforma tasarlamayı düşündüğünü fakat fikrin beğenilmediğini belirtiyor. Jobs’un giyim tarzı ayrıca marka için de büyük ilham olmuş durumda.
 
            Jobs, Sony fabrikasındaki çalışanların tek tip kıyafet giydiğini görüp nedenini sorunca Morata Japonya’da bir dönem yaşanan kıtlık nedeniyle böyle bir çözüm ürettiklerini daha sonra da bunun kurumsal bir kimlik haline geldiğini belirtiyor.
 
            Bu durumun işçilerin ne giymeleri gerektiğini düşünmeyerek işe odaklanmalarını sağladığını öğrenince giyim tarzı hakkında böyle bir stil geliştiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR