Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konutlar ve belediyeler…

Konutlar ve belediyeler…

Karatay Belediyesi öncülüğünde kurulan 252 konutluk Akıncı Park Toplu Konut Yapı Kooperatifi vatandaş tarafından epey rağbet gördü.
 
Geçtiğimiz gün çekilen kuraların ardından hak sahipleri büyük bir sevinç yaşadı.
 
Karatay Belediyesi’nin böyle bir yatırıma girişmesi, hem de böylesine sancılı bir zaman diliminde takdire şayan gerçekten.
 
Pandemi sürecindeki belirsizlik ve pandeminin getirdiği ekonomik sıkıntılar Başkan Hasan Kılca’yı yatırım yapmaktan vazgeçirmemiş.
 
Bu işler öyle basit değil. Kesinlikle zor bir karar aşaması olmuştur Hasan Kılca adına.
 
Paranın bol olduğu, maliyetlerin düşük olduğu zamanlarda belediyeler için böyle projeler çerez gibi gelirdi amma şimdiki mevsim o mevsim değil…
 
O yüzden böyle bir aşamada zor işler bu işler…
 
Hasan Kılca her şeye rağmen risk almış ve Karatay’da yeni cazibe merkezleri oluşturmaya odaklanmış görünüyor.
 
İmkanım el verse kesinlikle bu projeyi kaçırmazdım…
 
Aslında belediyelerin konut işine girmesine karşı olan birisiydim ama son iki-üç senede yaşananlar bana geri adım attırdı. Seçimden önceki sohbetlerimizde şimdiki belediye başkanlarımız da benim gibi düşünüyorlardı.
 
Başkan olmadan önce Hasan Kılca’yı gazetemizde ağırladığımızda toplu konut projelerinin devam edip etmeyeceğini sormuştum. Çok sıcak bakmıyordu ama yine de küçük bir açık kapı bırakmıştı. Elinden geldiğince özel sektöre alan açacağını ve kentsel dönüşümü hızlandıracağını ifade etmişti.
 
O günlerde hem ekonomik ortam hem de siyasi ve sosyal gelişmeler Başkan Kılca’nın bu düşüncelerinin doğru olduğunu gösteriyordu.
 
Sadece Hasan Kılca’nın değil, o günlerde diğer başkanların da düşünceleri bu yöndeydi. Hatta önceki başkanlar da bu yaklaşımdaydı.
 
Nitekim son 10 yıldır belediyelerimiz bu hassasiyetle toplu konut işlerine pek girmiyorlardı.
 
Baktığımız zaman merkez ilçeler içerisinde toplu konut projelerini en fazla yapan belediye, bilhassa Mehmet Hançerli döneminde Karatay Belediyesiydi. Fatma Toru döneminden başlayan ve Mustafa Kavuş idaresinde devam ettirilen bir diğer toplu konut projesi de Meram’a aitti.
 
Sanırım bir de Karatay’da Topraklık bölgesinde son aşamada olan bir kooperatif bulunuyor.
 
Benim hatırladığım başka da proje yok şu anda…
 
Konut fiyatlarının bu kadar artacağını o günlerde hesap etmek zordu. Yine taksitli konut almak o günlerde bugünkü kadar zor değildi.
 
Şimdi haydi al da görelim…
 
Şimdi müteahhitlerden taksitle konut almaya kalksak üst düzey bürokrat maaşı kadar taksit ücreti istiyorlar. Önden de yüklüce bir peşinat. O da olmadığına göre…
 
E ne yapacağız o zaman?
 
Haydi diyelim ki gözümü kararttık, şeytana da uyduk; modern yankesici bankalardan gidip yüzde bilmem kaç faizle kredi mi çekeceğiz yani?
 
Yok bu da uymaz bana.
 
Son günlerde adı sıkça spekülasyonlara karışan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bile dillendirilen ‘evimevim, seninevin, benimevim, balevim, gülevim, canevim’ tarzı sonu gelmeyen ve mantar gibi türeyen yapılara güvenip paramızı emanet edebilir miyiz?
 
E ona da hayır diyorum…
 
Mısır’da dedemiz de yok ki şöyle yüklüce bir arsa, ev falan kalsın…
 
Hep hayal kırıklığı…
 
Yani hepinizin bildiği gibi günümüzde ev sahibi olmak gitgide zorlaştı. Hele bir de helal hassasiyeti olan biriyseniz sadece ev hayali kurabiliyorsunuz…
 
Tüm bunları içim burkula burkula ele aldığımda, tıpkı şuanda ikamet ettiğim ve yıllar önce Karatay Belediyesi öncülüğünde yapılan Karkentler gibi toplu konutların ne kadar da gerekli yatırımlar olduğunu anladım. Hem sağlam hem risksiz hem de dişinden tırnağından artıranlara hitap ediyor.
 
O yüzden Karatay Belediyesi’nin bu girişimini takdir ediyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR