İshak Orhan

İshak Orhan

Geçmiş olumsuz yaşantılar nasıl unutulur?

Geçmiş olumsuz yaşantılar nasıl unutulur?

Geçmişin olumsuzluklarını unutamayan kardeşlerim için, 10 maddelik bir geçmişi unutma formülü yazıyorum. Bunları yapıp da geçmişi unutamayan yoktur. Uygulayın yeter. Geçmişin olumsuz yaşantılarını unutamayan insanlar, her an patlamaya hazır bomba gibidirler. Haydi, geçmişi unutmaya.
                         
1.Yabancıların meditasyon dedikleri tefekkür, derin düşünme ve öze odaklanma yaparak. Yani, insan yaratılıştan kendi isteği ile bu dünyaya gelmemiştir. Yaratıcı insanın özünde kendini gizlemiştir. Ama insanın bundan haberi yoktur. Bütün olup bitenler yaratıcının izni ve isteği ile olmaktadır. Ve olmaya devam da edecektir. Bizler aciz yaratıklarız. Özümüze yaratıcımız kendi ruhundan üflemiştir. Yani biz yaratıcı değiliz ama ondan bir parçayız. Bir parça nasıl her şeyi yapabilir. Ancak O devreye girerse çok şeyi yapabiliriz. Olur olmaz yaşadığımız olaylar, bizim kendi özümüze odaklanamadığımızdan yaşandı. İşte şu andan itibaren özümüze tam bağlanalım. Geçmişimizin bir kan pıhtısı, geleceğimizin de bir toprak olacağını unutmayalım. İnsan kan ile değil, can ile yaşar.
 
2. İnsanlar geçmişte olup bitenleri gerçek zannediyorlar. Oysaki bizim bir geçmişimiz yok. Bulunduğunuz ana kadar olan zaman dilimi, tekrar geri asla gelmeyecek. Geçmişi bir rüya olarak düşünelim. Rüyada gördüklerine takılan insanlar sürekli rahatsız olmazlar mı? Öyleyse geçmişin olumsuzları rüyada kalmıştır. Onlarla kafayı yormanın ne anlamı var? Şu ana odaklan ve hayatını neşeli bir şekilde yaşamaya bak kardeşim.
 
3. Geçmişte yaşadığınız ortamda size yanlış yapan insanlar sizin isteğinizle olmadılar. Ve her insan kendi yaptığından sorumludur. Onların yaptığından da onlar sorumludur. Herkes er veya geç yaptığının karşılığını kesinlikle alacaktır. Yanlış yapanlar da yanlış yetiştirildiklerinden o yanlışları yaptılar. Ellerinde olmayan durumlar olabilir. Kendilerini kontrol edemiyor olabilirler. Bütün bunların sebebi siz değilsiniz ki. Öyleyse onların yaptıklarını düşünerek geleceğinizi ve şu bulunduğunuz anı berbat etmenin ne anlamı ola ki? Hayatını yaşa. Takma onları kafana.
 
4. Başkalarının yaptığı yanlışlar veya yanlış düşüncelerden çok kendi yanlış düşüncelerinizi ve davranışlarınızı fark edin ve onları düzeltmeye bakın. Başkalarını düzeltmek çok zor ve hatta çoğu kere mümkün olmayabilir ama kendimizi düzeltmek çok daha kolaydır. Başkalarını gözetleyerek hayatı kendimize zehir etmenin hiçbir anlamı olamaz.
 
5. Geçmişi unutmak için yapabileceğiniz en güzel şey, gelecekle ilgili hedefleri belirlemek ve onları önem sırasına koyarak ulaşmaya çalışmaktır. Çalışmak insanı her türlü olumsuz düşünceden ve davranıştan uzaklaştırır. Kesinlikle boş durmamalısınız. İşe yarar bir şeyler yapmalısınız.
 
6. Her işin sonunda başarılı olamayabilirsiniz. Başarılı olmaya odaklanın ama tersi de olabileceğini unutmayın, değilse hayal kırıklığına uğrarsınız. Başarılı olamamak diye bir şey yoktur aslında. Her başarısızlık aslında başlı başına bir deneyimdir. Bunu unutmayın.
 
7. Geçmiş, bugün veya gelecekle ilgili bir sıkıntınız olduğunda, hemen bulunduğunuz yerden kalkın sizden daha çok sıkıntıda olan birilerini ziyarete gidin. Veya onların yaşantılarını aklınıza getirin. Her şeye rağmen hayata sıkı sıkı bağlı bu insanların gayretlerini görün. Sadece ülkemizde 750 bin EPİLEPSİ-SARA hastası olduğunu hatırlayın. Ve bunların 250 bini her gün nöbet geçirmektedirler.
 
Engel Grubu Kişi Sayısı
Görme 216.077
İşitme 156.573
Dil ve Konuşma 37.494
Ortopedik 321.895
Zihinsel 482.361
Ruhsal ve Duygusal 176.475
Süreğen Hastalıklar 808.335
 
2012 yıl sonu verilerine göre ülkemizdeki engellilerin sayısı bu tabloda verilmiştir. Bunlar resmi kayıtlı olan engellilerimizdir. Bir o kadar da kayıtlı olmayan var.
 
8. Bu evren sizinle değerli. Siz çok değerlisiniz. Kıymetinizi bilin. Kendi evreninizin farkında olun. Kendi değerinin farkında olmayan insanlar hiçbir şeye değer veremezler. Her insan da elbette sizin kadar değerlidir. Çünkü her insan, yeryüzünde Allah’ın halifesidir. Allah’ı temsil etmektedir. Ancak O’nun emirlerine uymayıp da şeytana uyanlar sahtekâr halifelerdir. O’nun emrine uyanlar ise gerçek halifelerdir.
 
9. Asla boş durmayın ama sıkılacağınız değil, sizi neşelendirecek, mutlu edecek aktiviteler yapın. Her insan için yapabileceği güzel işler vardır. Çünkü yaratılıştan bir vazife ile gelmişiz. Her insanda farklı özellikler vardır. İşte herkes kendi farklılığına uygun aktiviteler yapmalıdır. Ki yaşamdan haz alabilsin.
 
10. Son olarak şunu belirteyim ki; haline şükretmeyen insanlar daha kötü duruma düşerler. Sahip olduğunuz şeylerin kıymetini bilin ve şükredin. Kendinizden çok daha kötü durumda olan milyonlarca insan var. Onlar da insan. Durmadan bulunduğunuz halden şikayet etmek nankörlüktür. Şükredenin nimeti artarken, şikayet edeninki ise azalır.
 
Geçmişi unutmak zor değil, ancak zor derseniz zordur. Bu söylediklerimi yaptığınız halde hala geçmişinizi unutamıyorsanız mutlaka bir uzmana gidin derim. SAYGI VE SEVGİLERİMLE...

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR