Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Güney Türkistan’da Neler Oluyor?

Güney Türkistan’da Neler Oluyor?

Bugün Çin egemenliğinde olan Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan’ı birçok kişi duymuştur mutlaka. Peki ya Güney Türkistan’ı hiç duydunuz mu?

Günümüz Afganistan’ın kuzey kısmı, aralarında Mevlana’nın da doğdu şehir olan Belh, Feryap, Kunduz gibi tarihi şehirlerinin de dahil olduğu Badahşan’dan Herat’a kadar olan bölge Afganistan Türkistan’ı olarak biliniyor. Bu bölge Ural’lardan Hindikuş dağlarına kadar Türklerin yaşadığı Büyük Türkistan coğrafyasının güneyi olduğu için de halk arasında Güney Türkistan olarak da biliniyor.

Güney Türkistan’ın nüfusu yaklaşık olarak 10 milyon civarındadır. Bu da Afganistan nüfusunun üçte birine tekabül ediyor. Toprakları verimli olduğu için halk daha çok tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor.

Fakat maalesef yüzyıllardır Afganistan Türklerinin gözyaşı hiç kurumuyor. 300 yıla yakındır Afganistan’da başa gelen her kişi neredeyse Güney Türkistan’daki halka zulüm ediyor. Buna rağmen Afganistan’daki savaşlarda Güney Türkistanlılar hep devletin yanında ön sıralarda oldular. İster Sovyetlerin Afganistan’dan çıkarılmasında, isterse de, terör örgütü Taliban’a karşı verilen mücadelede Afganistan Türklerinin emeği unutulamaz. Ancak buna karşılık Afganistan liderleri Güney Türkistan’daki başta Türkler olmakla, Peştun olamayan diğer milletlere karşı ırkçı tutum sergiliyor. Bunun son örneği de bir haftadır Afganistan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Feryap şehrinde yapılıyor.

Feryap şehrinde Taliban’a karşı savaşan en güçlü komutanlardan olan Nizamuddin Kaysari, Afganistan güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak Kabil’e götürüldü. Hemen ardından Taliban’a karşı direnen Feryap şehrine Afganistan Ordusu girerek halkın mallarını yağmalayıp sivil insanları bile katlettiler. Çocuklara bile acımayan Afganistan Ordusu’nun zulümü ayyuka çıkmış durumda

Toplantı bahanesiyle çağrılan Kaysari’ye kurulan bu pusu, Afganistan devlet yöneticilerinin bölgedeki Türk büyüklerine karşı yaptığı ilk hareket değil. Zira bir yıldan fazladır Türkiye’nin himayesinde olan Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı ve Afganistan Türklerinin Lideri General Raşit Dostum’un da ülkeye girişine izin verilmiyor.

Bunun yanında Türklerin yaşadığı bazı bölgeleri de Taliban’a işgal ettirip daha sonra o bölgelerdeki Türkleri kovarak onların yerine Peştun’ları yerleştiriyorlar. Ama Feryap olayları bardağı taşıran son damla oldu. Afganistan’ın Türkler yaşayan bütün bölgelerinde hatta Hazarlar ve Taciklerin de destek verdiği halk ayaklanmaları ve protestolar başladı. Bir haftadır devam eden protestolara katılım oranı çok yüksek.

Bütün bunların altında yatan sebep ise yakın zamanda Afganistan’da yapılacak olan seçimler. Şuanki iktidara karşı Afganistan’ın kuzeyindeki bütün halklar, siyasi partiler ve liderler birleşmiş durumda. Buralardan oy alamayacağını anlayan iktidar da, terör örgütü Taliban’ı kullanarak burada karışıklık çıkarıp Afganistan’ın kuzeyini seçimlerde saf dışı bırakmak istiyor. Ama artık Güney Türkistan halkı bu oyunu gördü.

Bizimle din, dil, millet birliğimiz olan Güney Türkistan’da, hele-hele Mevlana’nın doğduğu şehir olan Belh’de bunlar yaşanırken maalesef herkes susuyor. Ama unutmayın bugün biz susarsak ne bizden sonra gelenler, ne de tarih bizi affetmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR