Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Haydi Bismillâh: “İlk Harç”

Haydi Bismillâh: “İlk Harç”

Tasarruf tedbirleri bağlamında hükumetimiz üniversitelere yeni bina yapımı konusunda ödenek ayıramıyor. Mevcut binaların iktisatla bir şekilde kullanımını istiyor. Bu durum kimi zaman içinden çıkılmaz sıkışıklıklara yol açabiliyor.  Bu nedenle, iş, hayırseverlerimize düşüyor.  Gerçekten de bu manada halkımızın hakkını ödeyemeyiz. İnançlı ve erdemli halkımız ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermede, bina yapımında ve her türlü hayırlı faaliyette bizim de tuzumuz olsun inancıyla hareket ediyor ve bağışta bulunuyor. Her zaman onlara minnettarız.

Rıaz Hassan, “Müslüman Zihinler” kitabında  “hayırseverlik ve toplumsal adalet” başlığı altında şunları söylemektedir: “İslâmî hayırseverliğin ve servetin yeniden dağılımının kurumsallaşmış üç ana kurumu sadaka (Bağış), zekat (fakirler için vergi) ve vakıftır( kuruluşlar veya ortaklar). Bu hayırseverlik geleneklerini İslamî tarih şekillendirmiştir.”

Görüldüğü gibi hayırseverlik, iyilikte yarışma İslam’ın bir emrini oluşturmaktadır. Asırlardır “hayırda yarışınız” emrine imtisal eden halkımız; cami yapımından Kur’an Kursu’na, İmam-Hatiplerden İlahiyatlara, İslami İlimler Fakültelerine, hastane, çeşme, aşevi yapımından su kuyusu açmaya, fakirler için konut yapımına varıncaya kadar iyilik hareketine katkıda bulunmaktadır.

Bizler de Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültemizin idareci ve hocaları olarak müstakil bir binaya kavuşmak için teşebbüse geçtik. “İslami İlimler Destekleme ve Yardımlaşma Derneği” kurduk. Üniversitemizin ve derneğimizin ortaklaşa katkısıyla yeni binamızın yapımı için “haydi bismillah” dedik. Böylece ilk harcı temele koymuş olduk. Bu konuda gerek kurumsal ve gerekse şahıslar bazında bazı inşaat malzemelerimizin temini için yardımlar gördük. Buna inanarak yola çıktık. Şu anda fakülte inşaatımız,  gönüllü hayırseverlerimizin yardımlarıyla devam etmektedir.

Biz Allah yolunda bir işe tevessül ettik. İslami İlimler Fakültesi dekanı olarak yalnız bırakılmayacağımıza inanıyorum. İnşallah bu eğitim-öğretim kurumunda ülkemize, İslam âlemine ve bütün bir insanlığa hizmet edecek âlimler yetişecektir. Çünkü dünyanın birçok yerinden yabancı Müslüman öğrenciye de sahibiz. Bunlar fakültelerini bitirdikleri zaman ülkelerine geri dönecekler ve burada aldıkları mutedil ve sahih din anlayışını memleketlerine de taşıyacaklardır. Şimdiden umut verici geri dönüşler aldığımızı söyleyebilirim.

Hayırseverlik, herkese nasip olmayan bir ayrıcalıktır. Bu işe yatırım yapanlar, öte dünyalarına yatırım yapmaktadırlar. Karşılığını orada göreceklerdir. Çünkü onların yaptığı bu hayırlı hizmetin adı;  sadaka-i câriyedir. Kıyamet sabahına kadar amel defterleri kapanmayacak, sürekli onlara kar payı (sevaplar) getirecektir. Bunu kim istemez ki? Kaldı ki, Allah için vermenin insana sağladığı bir şifa ve mutluluk boyutu da vardır. Bunu ancak tadanlar bilir. Rabbim onların ömürlerini ziyadeleştirir, üzerlerinden belaları ve  hastalıkları def eder, içlerine mutluluk ve huzur verir. Din, deneme değildir, gönülden uygulamanın adıdır. Ama deneyin, derim.

İnşallah hayırsever halkımızın bağışlarıyla İslami İlimler Fakültemiz kısa zamanda yapılır. Bizler de yeni binamızda İslami ilimleri öğrencilerimize okutmaya devam ederiz. Buralarda başta Kur’an eğitimi olmak üzere, Arapça, Tefsir, Akait, Hadis, Kelam, Fıkıh, İslam Tarihi gibi ilimlerle birlikte bireyi ve toplumu tanıma konusuna yardımcı olacak farklı ilimler de öğretilmektedir. Ayrıca fakültemizde İslami İlimler alanında ihtisas yapan öğrencilerimize dönük artı programlar da uygulanmaktadır.

Ben inanıyorum ki, iyilik erleri yeryüzünde eksik değildir ve eksik de olmayacaklardır. Bu binayı da ayağa kaldıracak olan hayırseverlerimizdir. Onların destek ve himayeleriyle fakülte binamız inşa edilmektedir. Rabbim onlardan razı olsun, eksikliklerini göstermesin.

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültemizin inşaatına bağışta bulunmak isteyen değerli kardeşlerime yardımcı olmak üzere “İslami İlimler Destekleme ve Yardımlaşma Derneği”mizin hesap numarasını paylaşmak istiyorum:

 

İBAN: TR36 0001 5001 58007313228352

TC Vakıflar Bankası Selçuk Üniversitesi Konya Şubesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş Arşivi
SON YAZILAR