Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Helvacızade PTT’yi açığa düşürdü!

Helvacızade PTT’yi açığa düşürdü!

Gıda fiyatlarındaki artışlar vatandaşın gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Sadece vatandaş değil, Ankara da bu gündemle meşgul bu aralar.
 
Çok kısa zaman önce, bu konuda bazı yazılar yazmıştım. Özellikle de ayçiçeği yağındaki artışlarla ilgili sevgili okurlarımızdan çok sayıda geri dönüşler almıştım.
 
Çünkü insanlar bu konuda çok mağdur. Bir dokunsanız bin ah işitiyorsunuz. O yüzden buna artık bir çözüm bulunmalı…
 
Devletimiz bu konuda bazı adımlar attı ama başarılı olunduğu pek söylenemez…
 
Son yaşananlar da bunu çok net ortaya koyuyor aslında.
 
Ayçiçeği yağına gelen rekor zamların ardından PTT devreye girerek, 'indirimli' yağ satışı yapacağını duyurmuştu.
 
Ama hayal edilenle ortaya çıkan tablo çok farklı oldu.
 
Helvacızade tarafından üretilip, PTT’nin e-ticaret sitesi PttAVM.com’da satılan Zade marka ayçiçeği yağı, Helvacızade’ye ait olan e-ticaret sitesi www.yagsepetim.com adresinde çok daha ucuza satılınca sosyal medyada gündem oldu.
 
Şirketin www.yagsepetim.com sitesinde 10 litrelik teneke ambalajdaki ayçiçeği yağı, 164,90 TL iken indirimli olarak 145,90TL’ye satılıyordu. PTT’nin sitesinde ise aynı ürünün satış fiyatı 194,90 TL görünüyor ve yüzde 9 indirim yapıldığı iddiası ile vatandaşa 176,89 TL’den satılıyordu.
 
Yani Zade marka ayçiçeği yağı PTT’nin sitesinde, üreticinin sitesine göre 31 TL daha pahalıydı.
 
Yani Helvacızade grubu, PTT’nin e-ticaret sitesi PttAVM.com’da sattığı ayçiçeği yağını, kendi sitesinde yüzde 25 oranda daha ucuza satıyordu.
 
Doğal olarak bu durum çok büyük tepki çekti.
 
Kamuoyunda, “PTT ayçiçeği yağını, www.yagsepetim.com adresinden yüzde 25 daha pahalıya satıyor. Sözde PTT fiyatları aşağıya çekecekti. Devletin kurumu da fırsatçılık yapıyor” algısı oluştu.
 
 PTT, fırsatçılıkla suçlandı. Hatta işin ucu devletin vatandaşa fırsatçılık yaptığına kadar gitti.
 
Daha da kötüsü, PttAVM Twitter'da FETÖ ile bağlantılı yurtdışı kaynaklı hesapların kasıtlı olarak hedefi haline getirildi. CHP'li Engin Özkoç'un da sosyal medyada PTTAVM üzerine kurulan yalan tezgâhının dümenine su taşıdığı görüldü.
 
Bu karmaşanın üzerine, PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu açıklama yaparak, “Tedarikçiler, ürünlerini platformumuz üzerinden son tüketiciye ulaştırır, bu hizmeti sunarken de serbest piyasa koşullarında fiyatları kendileri belirler. Fiyatın belirlenmesinde sorumluluk tamamen üreticinin kendisine aittir ve dolayısıyla PTTAVM’nin ayçiçeği yağını daha pahalıya sattığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Öte yandan ayçiçeği yağının fiyatı ile ilgili manipülasyon yaptığı tespit edilen söz konusu firma ile ilgili her türlü hukuki işlem başlatılmıştır. Kendilerini mahkemeye verdik” dedi.
 
Özet olarak PTT ile Helvacızade Grubu mahkemelik oldu.
 
Bunun ardından hükümete her fırsatta muhalif olan pek çok basın kuruluşu bu haberi manşetlerine taşıdı.
 
Üstelik, Konya Sanayi Odası’nın eski başkanı olan ve şu anda ise Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı olan Tahir Büyükhelvacıgil, bazı basın kuruluşlarında Konya Sanayi Odası Başkanı olarak lanse edildi.
 
Yani muhalif basında sadece Helvacızade Grubu’na ya da Tahir Büyükhelvacıgil’e değil, Konya Sanayi Odası’na yönelik de bir algı oluşturuldu.
 
Gelinen noktada şüphesiz ki en büyük zararı PTT görmüş oldu. PTT ile birlikte Konya sanayisi de zarar görmüş oldu.
 
Devletimiz gıda tekelcilerine karşı mücadele ederken, Helvacızade’nin bu hatası, devletin yaptığı bütün girişimlere zarar verdi.
 
Helvacızade böyle bir yanlışa niye düştü?
 
PTT’yi niye açığa düşürdü?
 
Bundan da ötesi, Tahir Bey buna nasıl izin verdi aklım almıyor.
 
PTT, Türkiye’nin en güvenilir kuruluşlarından bir tanesi. Helvacızade de Konya’nın en değerli markalarından birisi. Özellikle global markalar ve global e-ticaret sitelerine karşı mücadele edilen bir süreçte, Helvacızade’nin PTT’yi açığa düşürmesi hiç yakışmadı.
 
PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, PttAVM.com adresindeki fiyatları Helvacızade’nin belirlediğini söylüyor.
 
O zaman soruyu bir de şöyle soralım.
 
PttAVM.com adresinde 176,89 TL’den satılan 10 litrelik ayçiçeği yağını kendi sitenizde 145,90 TL’ye satabildiğinize göre, aradaki 31 TL’lik fark vatandaşın da dediği gibi suni bir artış mı?
 
10 litrelik yağ 145,90 TL olarak satılınca kâr edilebiliyorsa, devletin kuruluşu PttAVM.com adresinde neden 176,89 TL olarak satılmak istendi?
 
Değerli okuyucularımızın takdirlerine bırakıyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR