Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Hocalılı Sevinc’in Hikayesi: “sevinj.stories”

Hocalılı Sevinc’in Hikayesi: “sevinj.stories”

Bir süredir arkadaşlarımdan sürekli mesajlar alıyorum. Arkadaşlarım, “sevinj.stories”  adlı instagram hesabını yollayıp, konuyla ilgili benden bilgi istiyorlar. Bundan dolayı hesabın paylaşımlarını incelemeye başladım. Paylaşılan videolarda 9 yaşında bir kız çocuğu kendi günlük yaşamı, ailesi ve yaşadığı yer ile ilgili kısa videolar paylaşıyor. Videolarda ilk dikkatimi çeken, kızın giysileri oldu. Çünkü, ben 1988 doğumluyum. Doğduğum ve yaşadığım şehir de Karabağ bölgesinde. Bu kızın giysileri benim çocukluğumda giyilen, elbiselerden. Evindeki eşyalar bizim çocukluğumuzun eşyaları. Çocuğun hisleri, düşünceleri, konuşmaları, kısaca vermek istediği o duygular, benim çocukluğumda yaşadıklarım ile aynı. Bunlar o zamanların çocuklarının hissettiği şeyler. İzleyicilerden bazıları ilk bakıştan bunun şirin bir video olduğunu düşünüyorlar. Fakat, bu hikayenin altında büyük bir acı var. Kız hikayeye, Hocalı’da yaşıyorum diye başlıyor. Ancak, herkese malumdur ki, bugün Hocalı’da, Azerbaycan Türklerinden bir kişi bile yaşamıyor. Ermenilerin, 26 Şubat 1992 tarihinde yaptıkları soykırımdan sonra Hocalılar ya katledildi, ya da topraklarından çıkarıldı.

Böyle bir girişten sonra “sevinj.stories”  hakkında bilgi verelim. “sevinj.stories” Alihan Recebov başkanlığında oluşturulan bir proje. Projenin maddi desteği Azerbaycan Gençler Fonu tarafından sağlanıyor. Yönetmenliğini Vusal Ahmadzade’nin yaptığı mini dizinin senaryosunu ise yine Alihan Recebov yapıyor. Çekimler, Azerbaycan’ın Gabele şehrinin Vendam köyünde yapılıyor. Dizinin başrol kahramanı olan “Sevinc” karakterinde Nezaket Haydarova rol alırken, Sevincin arkadaşı “Asif”i Kenan İlkdağ oynuyor. Sevincin dedesi rolündeyse Mirze Ağabeyli var. Çekimler, hafta sonları ve tatil günlerinde 8-10 saatlik çalışmalar ile oluşturulmuş.

Projenin içeriği, Şubat 1992 yılında Hocalıda yaşayan bir kız çocuğunun çektiği kısa videolardan oluşuyor. Projenin amacı, Hocalı Soykırımının 9 yaşında bir kız çocuğunun gözünden izleyicilere aktarılmasıdır. Video, soykırımdan günler önce başlayıp, muhtemeldir ki, soykırım gecesiyle bitecek. Paylaşımlar birkaç dakikalık instagram videoları şeklinde çekiliyor.

Mini dizideki “Sevinc” karakteri hayal ürünüdür. Yani normalde böyle bir kız yoktur. Fakat diz ekibi o kadar iyi çalışmışlar ki, orada anlatılan ve yaşanan her şey birebir aynıdır. Ekip bunun için Hocalı kurbanlarıyla röportajlar yapmış ve görgü şahitlerinin ifadeleriyle proje oluşturulmuştur.

Dizide, şimdiki sahneler daha günlük olaylardan oluşuyor. Ama öyle umuyorum ki, ilerleyen günler artık acı olaylar ile de karşılaşacağız. O, zaman izlemesi daha da ağır olacak. İzlemeye bile dayanamadığımız şeyleri, birilerinin yaşadığını düşünmek gerçekten çok ağır geliyor insana. Ama ne kadar ağır olsa da o, acıları ve travmaları hala içinde taşıyan bir milletin var olduğunu unutmamak gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR