Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

İftardan yansımalar

İftardan yansımalar

Geçen Cumartesi -11 Haziran-  günü, merkezi Ankara’da olan Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Konya şubesi tarafında düzenlenen iftar programında, dikkatlerden kaçmayan önemli güzellikleri paylaşmak istiyorum.

Anadolu Vakfı; “Çağımızın ihtiyaç duyduğu düşünce insanını yetiştirmeyi amaçlayan, insana hizmet etme anlayışını önemseyen, ideal insan yetiştirmeyi, çocuklarımız ve gençlerimizin eğitimini toplumsal sorumluluk anlayışımızın gereği kabul ederek” çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu doğrultuda yapılan çalışmaların destek ve dayanağı, yarım asırlık birlik ve beraberliğin sarsılmayan, pörsümeyen gönül dostu değerli hayırsever, hamiyetperver, vefalı, Allah için kardeş olmuş insanlardır.

İftar programının ana teması; kadim dostlarla buluşup hasretlik gidermek, gençlere sofrada yer açarak, büyüklerinin arasındaki muhabbeti, sevgiyi vefayı farkettirip hizmet ehli olabilmelerini sağlamaktı.

Farklı bir iftar programı oldu. İftarda; yarım asırlık kadim dostlar, babalar ve oğulları, dedeler ve torunları, hocalar ve talebeleri, ağabeyler ve kardeşleri buluştu.

Katılımcılar analiz edildiğinde, ortaya müthiş bir tablo çıktı. Toplumun bir özeti mesabesinde, birliktelik gösteren iftar yemeği.

Bu güzel iftar akşamında; yurdumuzun bütün bölgelerinden ve etnik kökenleri farklı insanlar vardı desem abartı olmaz.

Akademisyen, eğitimci, sanayici, işletme sahibi, çiftçi, hukukçu, memur, siyasetçi, yazar, ilahiyatçı, işçi, doktor, mühendis vb. meslek sahipleri beraber oldular.

Yaş aralığı, meslekleri, anlayışları, bölgeleri, etnik kökenleri farklı insanlar, Ramazan sofrasının bereketi ile bir araya geldiler. Hasretlik giderdiler. Güzellikleri paylaştılar. Dostluk boyası ile yeniden boyandılar.

 Ülkemiz için paha biçilmez bir zenginlik kaynağı olan bu çeşitlilik, anlayış ve kardeşlik kaynağının, “Vahiy ve Risalet” olduğunu asla unutmuyoruz.

İftar yemeğine, gençlerin ve çocukların katılması ayrı bir güzellik kattı. Onlara da güzel mesajlar –kavli ve fiili- verilmeye çalışıldı.

Bilgi edinmenin yolu, yalnızca okullardan geçmediğini, hayat okulunda kazandıkları ile tecrübeli hale gelen büyüklerden de çok şeyler öğrenme imkanının olduğu vurgulandı.

Her biri için  (Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ifadesi ile)  “OKUL İNSAN” diyebileceğimiz ağabeylerimiziden faydalanmanın imkanını, Anadolu Vakfı Merkezinde sağlanabileceği ifade edildi.

Bu dostluk kervanına dahil olan yeni katılımcılar da vardı. İftar programının atmosferinden etkilendiklerini, nezih bir ortamda, oldukça saygın bir toplulukla tanışmanın kendileri için önemli oduğunu ifade edenler oldu.

Katılımcılardan bir gencin; “Uzun senelere rağmen kaybolmayan arkadaşlık bağlarının hala eksilmeyen saygı ve muhabbetin, dostlukların, vefanın, toplum yapısı itibarı ile farklılıkların dikkate alınmadığı gerçek kardeşliğin güzelliklerini gördüm.”, ifadeleri, Ramazan İftar Programının amacına ulaştığına dair bir kanıt olamaz mı?

Mubarek Ramazan ayı, kutlu bir zaman dilimi. Bu kutlu zaman diliminde, maddi ve manevi paylaşımların en çok yapıldığı, dini görevlerin yapılmasına ihtimam gösterildiği, toplumsal görevlerin yerine getirilmeye çalışıldığı anlar.

Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Başkanı Hayrullah Başer’in yaptığı konuşma, katılımcıların dikkatini çekti.

Ankara Anadolu Vakfı Merkezinin, Güneydoğu Anadolu Bölgesine yönelik yapılan  faaliyetler ile ilgili açıklamaları, ülkemizin birliği ve dirliği sağlamada ne kadar etkili olabileceğini  anladık.

Bölge insanlarının görüşleri birinci ağızdan alınarak ilgili makamlara rapor edilmesi, Sivil Toplum Kuruluşları tarafından yapılması,  bölge insanları, Anadolu Vakfı açısından da ne kadar önemli bir çalışma olduğunu öğrendik.

Bu tür faaliyetler,  ülkemizin doğusunda/batısında,  güneyinde/kuzeyinde yaşayan insanları birbirine kenetleyecek önemli adımlar olacağı muhakkak.

İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olan, malın en hayırlısı Allah yolunda harcanandır.” Hadisinde vurgulanan bu güzelliği yakalamanın en verimli ve önemli zaman dilimi Ramazan ayıdır.

Ayrıca; “ İslamın hangi hasleti daha hayırlıdır? “  sorusunun cevabı, “İnsanlara yemek yedirmen ve tanıdık tanımadık herkese selam vermendir.”

Rahmet, bereket, mağfiret ayı Ramazanda bu güzellikleri yaşamaya fırsat veren Allah’a sonsuz şükürler olsun.

Ecdadımıza rahmet olsun.Ramazanın ülkemize birlik, dirlik, barış getirmesi, “Sevgi Toplumu” oluşmasına vesile olması, dua ve dileğimiz olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR