Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

İŞBİRLİĞİ

İŞBİRLİĞİ

İnsanlar toplu yaşamak zorundadırlar. Aile, toplumun en küçük birimidir. Aile hiyerarşisi içinde, fertlerinin   ayrı ayrı görevleri vardır.Her fert kendi görevini yaptığı gibi,aralarında da işbirliği yaparlar.

Aile fertleri bu işbirliği ve düzeni sağlamada ne kadar başarılı olursa, aile o derece sağlam bir birliktelik oluşturmayı başarır. Aile içinde huzur, sevgi/saygı ortamı oluşur.

Ailelerin birleşmesinden oluşan toplum, aynı özellikleri yansıtacaktır.Toplum içinde yaşayan insanların da ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri,yaşamlarını sürdürülebilmeleri için iş bölümü yapmak zorundadırlar.Her fert toplumda ayrı ayrı görev üstlenir.

Fertler çalışma alanlarına göre organize olurlar. Her organize alanları bir meslek dalını oluşturur. İyi organize olan toplumların çalışmaları verimli olacağından, kalkınırlar ve refah seviyeleri artar.

Karşılıklı iyi iletişim kurmak ve işbirliği yapmak, verimliliği arttırır.”Bir elin nesi var,iki elin sesi var”atalar sözü bu durumu çok güzel ifade eder.

Toplumun huzuru, çalışanların refahı, devamlılık isteyen  işbirliği ile mümkün olabilir.Bu sağlandığı taktirde verimlik artar.Şikayetler azalır.Çıkan problemler kolayca çözülür.”Sevgi Toplumu”nun gerçekleşmesi kolaylaşır.

Mevlana”Akıl akılla çift oldu mu, ışık belirir yol gözükür”der. İşbirliği,iyi iletişim hayatı iyileştirmeye yönelik fikirler ortaya çıkarır. Oluşan problemler kolayca çözülür. Şikayetler varsa azalır.

  Ancak; hayal dünyasında da yaşamayalım. İnsanların olduğu her yerde mutlaka problem vardır/olacaktır. Çatışmalardan, aykırı fikirlerden gerçekler ortaya daha kolay çıkacaktır.Zira “Herşey zıttı ile kaimdir”gerçeğini hatırlamak,unutmamak lazım.

Bize düşen görev bu topluma faydalı, işini bilen ve görevini yapabilecek bilgi ile donatılmış nesiller yetiştirmek.

Eğitimli fertlerden oluşan aileler, sağlıklı ve sağlam toplumu oluşturur. Eğitimli, sosyalleşmiş ve ortak değerleri benimsemiş fertlerden oluşan toplum dünyaya açılarak çok önemli roller üstlenebilir.

Sorumluluk yüklenerek dünya için yaratılan insan, görevlendirildiğinin bilincinde “Hiç ölmeyecek gibi dünya, yarın ölecek gibi ahret için çalışmalı”.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR