Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

İttifak Holding’le ilgili merak edilenler…

İttifak Holding’le ilgili merak edilenler…

İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bora Kumru, İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yavuz Arıyan ve İttifak Holding Kurumsal İletişim Direktörü Salih Yılmaz gazetemize ziyaret gerçekleştirdi.
 
Ziyarette, Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik süreç, pandeminin yansımaları ile holdingin geleceğe yönelik planlarını ele aldık. Tabi ki Adese ile ilgili gelişmeleri de konuştuk.
 
İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bora Kumru, neredeyse her sorduğumuz soruya samimiyetle cevap verdi. Cevapsız hiçbir soru bırakmadı.
 
Kumru, gelinen süreçte market işletmeciliği faaliyetlerinin konjonktürel anlamda sadece Adese için değil, pek çok küresel ve ulusal marka için de eskisi kadar kârlı ve sürdürülebilir bir alan olmadığını ifade etti.
 
Sürecin getirdiği bu yansımaların, Adese’nin marketlerini kapatmasında en büyük etken olduğunu söyledi.
 
İttifak Holding’in başta İmaş Makine ve Selva gibi şirketleri kâr ederken, Adese’ler senede 80-90 milyon TL zarar açıklamaya başlamış. Adeselerin bu zararı, İttifak Holding’in diğer gelirlerini eriten bir etmen olmaya başlamış.
 
Nihayetinde de Adese’lerin faaliyetlerine son verilmesinin şirketin hayrına olduğu konusunda fikir birliğine varılmış.
 
Bunun sonucunda da Adese marketleri ile ilgili bir süredir yürütülen verimlilik odaklı çalışmalar kapsamında, mevcut şubelerin tamamının blok halinde veya parça parça satış ve devri için muhtemel alıcılar ile görüşmelere başlanmış.
 
Çok yakında bu devirler gerçekleşecek ve Adese marketlerinin yerine farklı farklı markalar yeni mağazalar açacak. Kumru’nun verdiği bilgilere göre de Adese’nin kapanan mağazalarının satışı ve devri ile ilgili olarak yerel ve ulusal düzeyde pek çok talip varmış.
 
Böyle bir devirden İttifak Holding ne kazanacak derseniz, sadece Kule Site, Ereğli ve M1 gibi mağazalar yılda 20-25 milyon TL kira getirisi sağlayacak potansiyelde. Buradan gelen para ile de İttifak Holding’in diğer şirketlerinde bir büyüme süreci başlatılacak.
 
Adese’nin esas sözleşmesinde mevcut olan maddeye istinaden, İttifak Holding gayrimenkul yatırım faaliyetlerine ağırlık verecek yeni bir yapılanma için çalışma başlattı. Kumru, bundan sonraki süreçte ayağı yere basan ve daha verimli bir yatırım planlaması hazırladıklarını ve mali anlamda çok daha kârlı bir süreç başlattıklarını ifade ediyor.
 
İttifak Holding ve iştiraki şirketler borsada işlem gören firmalar olduğu için daha ayrıntılı bilgiler veremiyorum.
 
Konu gayrimenkulden açılınca Zer Meram’ın akıbetini de sorduk. O konuda da bir çalışma başlattıklarını ve tamamlanmayı bekleyen inşaatların bir an önce bitirilip ekonomik bir rahatlama sağlanacağını belirtti. Bu konuda Konya için yakında sürpriz bir gelişme olacağını söylemeliyim.
 
Selva ve İmaş Makine’nin ise yılın ilk 9 ayında 80-90 milyon TL gibi bir kâr yaptığını, bunun gelecek adına çok umut verici olduğunu belirtti. Özellikle bu iki ayak üzerinden hızlı bir yükseliş planladıklarını da ekledi.
 
Son olarak Adese personelinin mağdur edilip edilmediğini sordum. Bazı üst düzey personellerin yine İttifak bünyesinde çalışmaya devam ettiklerini söyleyerek, işten ayrılanların hepsinin kıdem tazminatı gibi haklarının tümünün ödeneceğini, kimsenin mağdur edilmeyeceğini söyledi. Adese’leri devralacak marketlerin de bu personelin birçoğunu istihdam etmeye devam edeceğini söyledi.
 
Açıkçası sorduğum sorulara aldığım cevaplar İttifak Holding’e yönelik inançlarımı tazeledi. Tayfun Bora Kumru başta olmak üzere, bundan sonraki süreçte İttifak Holding ile iletişimimizin daha güçlü olacağı konusunda mutabık kaldık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR