Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Kafaya takmış, ulaşımı çözecek

Kafaya takmış, ulaşımı çözecek

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile birlikte Konya tarihi açısından önemli yatırımlar olan KONYARAY Banliyö Hattı, Barış Caddesi Tramvay Hattı güzergahı ve Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Tramvay Hattı çalışmalarında incelemelerde bulunduk.

Neredeyse tüm günümüzü Konya’ya ulaşımda çağ atlatacak bu projelere ayırdık. Açıkçası Başkan Altay’ın verdiği bilgilerin gerçekleştiğini hayal edince hepimiz heyecanlandık. Projeler tamamlandığı zaman ortaya bambaşka bir Konya çıkacak.

Ulusalcıların sık sık kullandığı bir slogan var ya hani; “Demir ağlarla ördük, ana yurdu dört baştan” diye.

Sıkışınca bu sloganı kullananların aksine, Başkan Altay Konya’yı adeta dört baştan demir ağlarla örmeyi kafasına takmış.

Bakmayın birileri Kent Lokantasını hizmet diye şişirirken, Başkan Altay’ın bu devasa yatırımların reklamını yapmadığına.

Bu yatırımlar bittiği zaman kıymetini daha çok anlayacağız. Bunlar hem ulaşım hem de kentsel dönüşüm anlamında çok hayati dokunuşlar.

Çok zaman almadan bitirileceğine de inanıyorum.

Zaten 3 etaptan oluşan KONYARAY’ın 1. Etabında ekipler şuanda yoğun şekilde çalışıyor.

Meram Gar’dan başlayıp Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar olan 19.7 kilometrelik kısımda inşaat işleri yüzde 60 seviyesine gelmiş. Sinyalizasyon ve araç alımı da tamamlandığında KONYARAY çalışmaya başlayacak ve özellikle organize sanayi servislerinin yoğunluğu bir nebze olsun trafikten kalkacak.

Meram Gar’dan bindiğimizde ilk etapta Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar, sonra Pınarbaşı ve Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar olan bir hatta yolculuk yapma imkanına kavuşmuş olacağız. Konya Havalimanı’na da 100-150 metre yakınlıkta inip yürüyüş mesafesiyle uçağa bineceğiz.

Başkan Altay, KONYARAY’ı 2027 yılında kullanıma açmayı hedeflediklerini söylüyor.

Bu proje, çevre yollarının açılmasıyla da yan yana koyunca hakikaten şehir trafiğine büyük kazanç sağlayacak.

Şehir içi toplu ulaşımıyla ilgili olarak ise Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Tramvay Hattı, Barış Caddesi Raylı Sistem Hattı, Fetih Caddesi-Ahmet Özcan Caddesi Tramvay Hattı, Necmettin Erbakan Üniversitesi-Alaaddin, Alaaddin-Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi metro hattı gibi projeler tamamlanınca bambaşka bir Konya ortaya çıkacak.

Bu işler öyle yata yata olmuyor.

Hem çok büyük bir çalışma hem de çok büyük maddi kaynaklar istiyor.

Düşünebiliyor musunuz, sadece Barış Caddesi Raylı Sistem Hattı bile yaklaşık 100 milyon avroluk bir iş.

Bu projeyle Yazır bölgesine, Beyhekim Hastanesi’ne, Ardıçlı TOKİ’lere, Barış Caddesi’ne ve Yeni Stadyum’a da raylı sistemi ulaşmış olacak.

Projelerin birçoğunun 2027 yılında Konyalı vatandaşların kullanımında olması bekleniyor.

Tıpkı KONYARAY’da sağlanan yüzde 60 ilerleme gibi şehir içi ulaşımla ilgili olarak da çalışmalar hızlanmış bile. Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Tramvay Hattı’nın 11.1 kilometrelik ilk etabındaki çalışmaları yerinde gördük. İşçiler harıl harıl çalışıyordu.

Yaklaşık 2 kilometrelik ray döşeme işlemi tamamlanmış durumunda. Büyükşehir Belediyesi 11.1 kilometreyi Aslım Caddesi’nde tamamlamış olacak. Devamını da Ulaştırma Bakanlığı yapacak.

Başkan Altay bu dönemin sonunda raylı sistem hatlarını 105 kilometreye tamamlamayı hedeflediğini ifade ediyor. “Mevcut raylı sistem hattına tam 4 kat ilave ederek bütün hastaneleri, üniversiteleri ve şehir merkezini bağlayacağımız bir raylı sistem hattına kavuşmuş olacağız” diye de ekliyor.

Merakla ve heyecanla projelerin tamamlanmasını bizler de bekliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi