Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Kamu spotu!

Kamu spotu!

Nihayet yağmura kavuştuk. Ne kadar şükretsek az.
 
Ocak ayının neredeyse yarısına geldik. Kış bitti ama düne kadar ovaya tek damla yağış düşmemişti.
 
Geçtiğimiz yıllarda bu tarihlerde şehirden kar manzaralı fotoğraflar paylaşmışım sürekli. Bu sene daha hiç nasip olmadı böyle bir paylaşımı yapmak. Bırakın kar manzarasını, bir tane yağmurlu video bile çekememiştim.
 
Ovada, geçtiğimiz yaz mevsimi ve arkasından sonbahar mevsimi de kurak geçmişti. Kış mevsimi de yazdan daha kurak geçiyor.
 
Meteorolojinin risk haritasına göre Konya’da kuraklık uzun yıllar ortalamasının en üst seviyesinde görünüyor. Yağışlarda geçen seneye göre yüzde 64 azalma gerçekleşti. Son 69 yılın en kurak yılını geride bırakıyoruz.
 
Kuraklıkla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı pek çok acil eylem planını harekete geçirdi. Konya’da da başta Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Koski olmak üzere bazı kurumlar önlemler aldı. Özellikle su tasarrufu ve planlı sulama üzerine birçok kampanyalar başlatıldı. Ama bunlar pek yeterli olacak gibi değil, daha radikal kararlar alınmalı.
 
Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ve Koski’nin çabalarını görmezden gelemeyiz tabi ki. Ama inanın her birimize önemli görevler düşüyor.
 
Şehirde su israfının önüne geçecek tedbirler ve kamu spotları daha da yaygınlaştırılmalı. Hatta tarımsal planlama, peyzajcılık, şehir planlaması gibi konularda kuraklık hassasiyeti güdülmeli.
 
Örneğin en azından bu sene için gerekli gereksiz her yere ektiğimiz çimlerden vazgeçebiliriz. Göz zevkimiz bozulacak ama susuz kalmaktan iyidir.
 
Öte yandan bu sene sadece kuraklıkla da mücadele etmeyeceğiz üstelik. Tarımsal üretimde ciddi düşüşler olacak. Çok su tüketen ürünler yerine kuraklığa dayanıklı tarıma yönelmemiz kaçınılmaz. Bu konuda Selçuk Üniversitesi başta olmak üzere pek çok üniversitemizin geliştirdiği kuraklığa dayanıklı bitkiler tercih edilebilir.
 
Kuraklığın getirdiği bir diğer sorun da ekonomik sıkıntılar olacak elbette. Kuraklık, yaz mevsiminde mutfakta yine fiyatların tavan yapmasına sebep olacak. Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın şimdiden bu konuda da bazı önlemler alması elzem.
 
Hoyratça su tüketmeye bir son vermeliyiz artık.
 
Gidişimiz hiç iyi değil. Kötü günler bizi bekliyor ne yazık ki!
 
KARATAY’IN FARKI
 
Gazetemizde haberini de yaptık aslında ama bir kere de buradan teşekkür etmek istedim.
 
Karatay Belediyesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü anısına, Fevzi Çakmak Mahallesi’nde oluşturulan ağaçlandırma sahasında Konya’da görev yapan her bir gazetecinin adına fidan dikti.
 
Bu hediye benim bugüne kadar aldığım en güzel 10 Ocak hediyesiydi. Elbette diğer hediyeler de güzeldi ama Karatay Belediyesi’nin hediyesi daha anlamlıydı. Sayelerinde, bu dünyada dikili bir ağacımız oldu artık.
 
Olaya bir iletişimci gözüyle bakınca da çok başarılı buluyorum.
 
Konya’da görev yapan yüzlerce gazeteci tüm sosyal medya hesaplarında anlamlı sözlerle kendi fidanlarını paylaştı. Bundan daha etkili ve maliyetsiz bir reklam görmemiştim son yıllarda.
 
Bunu düşünen her kimse, iyi bir iş başardı.
 
Karatay Belediyesi hem belediye hizmeti olarak yeşillendirme görevini yerine getirdi hem de buradan çok güçlü bir piar elde etti.
 
Bu piarı güçlendirmek adına gelecek yıl da gazetecileri o fidanlıkta ağırlayabilirler. Herkes yine kendi fidanıyla fotoğrafını paylaşır.
 
Önceki yazımda da bahsetmiştim. Karatay’daki vizyon gittikçe genişliyor. Bir Karatay sakini olarak mutlu oluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR