Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Kendimiz dönüp kendimiz söylemeyelim

Kendimiz dönüp kendimiz söylemeyelim

Konya’da her sene hafta boyunca türlü faaliyetler yürütülen, devletin protokolünün en üst düzeyde iştirak ettiği Mevlana’nın 747. Vuslat gecesi bu sene buruk ve hüzünlü geçti.
 
Bu yıl tertip edilen tüm faaliyetler, toplantılar, yarışmalar ve elbet Sema ayinleri salgın hastalık tedbirleri kapsamında düzenlendi. Büyükşehir Belediyesinin “Bu yıl gönülden kucaklaşıyoruz” sloganı o yüzden sürecin özeti niteliğindeydi.
 
7 Aralık’ta Şems-i Tebriz-i türbesinden Mevlâna Müzesine kadar yapılan yürüyüşle başlayan ve akşamına düzenlenen Sema ayininin seyircisiz olduğu açılış, 17 Aralık Şeb-i Arus günü yine seyircisiz Sema ayini ile bitmiş oldu.
 
Seminer, konferans, konser gibi etkinlikler bu yıl doğal olarak yapılamadı. Hatta sema ayini bile ancak iki kez icra edilebildi.
 
Devlet protokolünden TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Kültür ve Turizm Balanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı Şeb-i Arus’a Cumhurbaşkanı Erdoğan iştirak edemedi.
 
Tüm bunlardan dolayı sönük ve hareketsiz bir haftayı geride bıraktık. Her sene yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği kent, bu yıl hüzünlü bir Şeb-i Arus yaşadı.
 
Şeb-i Arus’a turizm ve tanıtım penceresinden baktığımız da ise hepimiz yeni fırsatların ortaya çıktığını müşahade ettik.
 
Şeb-i Arus törenleri 150 milyonluk izlenme ile bugüne kadar ki en yüksek izlenme sayılarına ulaştı.
 
Sosyal medyanın gücü kendini burada da hissettirdi. Basın çalışanlarıyla yaptığı iş birliği ve sosyal medya kullanımındaki başarısı nedeniyle öncelikle Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü tebrik etmek gerekir.
 
Konya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün bu sene uyguladığı bir diğer strateji daha vardı. Ve bence yaptıkları bu yenilik çok güzeldi.
 
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonuyla gerçekleştirilen program kapsamında Almanya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Endonezya, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Özbekistan ve Polonya’dan, aralarında gazeteci, fotoğrafçı, kameraman, röportör ve sosyal medya fenomenleri (Influencer) olmak üzere, 35 yabancı medya çalışanı Konya’ya davet edildi.
 
Konya’da üç gün süreyle misafir edilen gazeteciler başta Mevlana Müzesi olmak üzere, Konyanüma Panorama Müzesi, İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi (İRFA), Çatalhöyük, Sille, Tropikal Kelebek Bahçesi, Tarihi Bedesten Çarşısı gibi Konya’nın tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret ettiler.
 
Yani Konya’nın tanıtımı için en azından 35 ülkede büyük bir fırsat oluştu.
 
Nihayetinde Konya’da kendimiz dönüp kendimiz söyleyince bu işin pek bir esprisi kalmıyordu. Önemli olan bu etkinliklerin tüm dünyada yankı bulması değil mi?
 
Bu sebeple de 35 uluslararası gazetecinin Konya’da ağırlanması çok doğru bir karar olmuş. Bunun ilerleyen yıllarda da kesinlikle devam ettirilmesi gerekli. Bu konuda Konya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne ister bakanlıktan olsun ister belediyelerden olsun ister Konya Valiliği kanalıyla olsun iyi bir bütçe tahsis edilmeli. Bu proje çok daha geniş kapsamda yapılabilir…
 
Etkinlikle ilgili olarak tek eleştirim, keşke meslektaşlarımızla bizi de buluştursalardı. Konya basını o 35 ülkeyle iş birliği yapabilirdi. İnanın tanıtım ve turizm anlamında çok güzel şeyler ortaya çıkar bu iş birliğinden.
 
Gelecek yıllarda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin de Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün bu projesine paydaş olması gerekli. El birliğiyle daha güzel işler başarabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR