Ramazan Köroğlu

Ramazan Köroğlu

Kitap Nasıl Tahlil Edilme(me)li? 2

Kitap Nasıl Tahlil Edilme(me)li? 2

Geçen haftaki yazımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Kitap okumaya başlamadan önce hızlı bir şekilde, ön okumayla; sayfalara, konu başlıklarına bakmalıyız. Kendimize birkaç soru sormalı ve bu sorulara kitap okurken cevap aramalıyız.

Kesinlikle elimizde renkli kalemler veya ufak not kağıtları olmalı. Kitapla muhabbete başladığımız zaman çok önemli gördüğümüz yerleri çizmeli, aklımıza takılan soruları yazmalıyız. Bu konuda Yusuf Kaplan hocanın 4 kalem tekniğiyle okuma nasıl yapılır videosu izlenebilir. Özellikle son 5 yıldır okuduğum her kitapta bu tekniğe benzer bir taktikle okuyorum. Gerçekten çok faydalanıyorum.

Mesela okumalarımda yeşil kalemimle; burayı kesin ezberlemelisin dediğim yerleri, mavi kalemimle; kavramları ve araştırma yapmam gereken meseleleri, sarı kalemimle; sayfayı özetleyen cümleleri, kırmızı kalemimle de; katılmadığım yerleri çiziyorum. Ayrıyeten kırmızı kalemimle yazım yanlışlarını ve anlatım bozukluklarını da çiziyorum. Her ne kadar yazılar editleniyor olsa da bu tür durumlar gözden kaçıyor olabilir.

Bu tür okuma yapmak gerçekten çok faydalı. Bu yöntemle kitabı birkaç kez okumuş gibi oluyorsunuz. Kitabı tamamen bitirdikten sonra çizdiğimiz yerleri tekrar ettik mi, işte o zaman kâmil bir şekilde, kitabın hakkını vererek okumuş oluruz.

***

Okurken fiziki durumumuzda bir hayli önemlidir. Odanın havalandırılmasından, boğazımızın kuruluğuna, dış seslerden ortam sıcaklığına kadar birçok etken okumamıza olumlu ya da olumsuz etki yapmaktadır. Mesele havasız bir oda da okuma yapmak, kitaba odaklanamama gibi birçok noktayı etkiler. Ya da oda sıcaklığı fazla olan yerlerde uyku gibi problemler ortaya çıkar.

Yatakta okuma yapmak başlı başına bir hatadır. Ne demişler; yatak bataktır.

Ama bu tür fiziksel durumlar birinci dereceden etkili değildir.

***

Gelelim nasıl kitap tahlili yapılacağına;

Öncelikle TDK’ya göre tahlil ‘İnceleme, teste tabi tutma’ demektir. Bizde kitap tahlili yaparken kitabı bir tür inceleme yapıyor, testten geçiriyoruz. Bu sebepten

Kitap tahlili demek;

-bir kişinin kitap hakkında yorumlarını dinlemek değildir.

-kitabı sayfaları bölüşmek anlatmak değildir.

Kitap tahlili demek;

 Belirli kriterlerle okunan kitabı, belirlenen günde bir ekiple incelemektir.

Kitap tahlilinde bir moderatör olur ve herkese eşit süre tanımlar ve oturumu üç turda yapacağız gibi bir kural belirler. 

Mesele örnek bir kitap tahlili zikredersek;

Katılımcıların 5 dakika süresi olur. Bu süreyi katılımcı doldurmak zorunda değildir. İlk turda katılımcılar kitap hakkında yorumlarını ve etkilendikleri yerleri anlatırlar ve diğer katılımcıların yorumlarını, bakış açılarını dinlerler.

İkinci turda kitap hakkında olumsuz düşünceleri, anlayamadıkları yerler varsa onları söylerler.

Son turda da kitap hakkında genel görüşlerini söylerler.

Böylelikle fayda oranı yüksek bir tahlil yapmış oluruz.

***

Son olarak;

Geçtiğimiz ay kardeşimle hızlı okuma eğitimi aldık. İlk başta hızlı okuma eğitimine ön yargılıydım. Hatta kurs veren hocanın bir ay sonra 3 kat okumanız artacak demesine hiç inanmamıştım. Yanılmışım.

Bir aylık eğitim sonucu benden kaynaklanan sebeplerden dolayı 3 kat artmasa da en az 2 kat arttı.  Mesela saatte 30-40 sayfa okuyorsam şuan saate 80-100 sayfa okuyorum. Hem de okuduğumu anlama oranım arttı.

İlerleyen yazılarda bunun nasıl olduğunu İnşallah anlatacağım.

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Köroğlu Arşivi
SON YAZILAR