Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜ

KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜ

Uzun zamandan beri okullardaki kıyafetler ve formalar ile igili konuşulan değişiklik gerçekleşti.
İlkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbestliği Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kamuoyu değişikliği böylece öğrenmiş oldu. Milli Eğitimde yapılan önemli değişiklikler kamuoyu tarafından tartışılmadan yapıldığı için, yürürlüğe girdikten sonra tepkiler oldukça çok ve sert olmakta. Yapılan/yapılacak olan değişiklikler ilgili tarafların görüşü yeterince alınabilse, kabullenme olayı daha da iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Okullardaki tek tip kıyafet uygulamasının mantığında çok iyi şeyler olduğu gibi, yeni değişikliğin gerekçelerinde de şüphesiz iyi şeyler vardır.
 

Basın/yayın organlarında bu konu ile alakalı lehte/aleyhte çok şeyler duyuldu/okundu. Her ifade ve yazılanlarda taraf olarak kabul edebileceğimiz gerekçeler/gerçekler var.
Kılık/ kıyafet tartışmaları okul kılık/kıyafetleri ile sınırlı olmadığını hepimiz biliyoruz. Cumhuriyetten önce ve cumhuriyet kurulalı beri hep vardı, öyle görünüyor ki hep var olacak.
Hep düşünmüşümdür. Her sahada olduğu gibi (biraz abartılı gelebilir özür)kılık/kıyafette neden ne doğu toplumları, ne de batı toplumları gibi  kendimize has kıyafet şeklimiz yok? Hep ikisinin arasında kaldık. Toplumların giyinme ve örtünmeleri ile alakalı ölçüler/ şekiller inandığı değerler ve kültürü ile alakalıdır. Her toplumun inancına, kültürüne uygun giyim tarzı vardır. Değişik toplum kültüründen etkilenme yolu ile değişiklikler kendiliğinden olabilir. Bu değişiklik ve kabuller normal karşılanabilir. Zira zorlama yoktur.
 

Ancak; dayatma ve zorlama ile bir kalıp empoze ederseniz kişisel özgürlüğe el atmış olursunuz.
Benim bu konu ile alakalı kanaatimi şöyle ifade etmek istiyorum. Giyinme/örtünme kültürünün çok iyi öğretilmesi gerekir. Kültürel/dini yönün çok iyi verilmesi gerekir. Her insan kendine has bir tarz ile giyinir. Giyinme şekli onun kişiliğini yansıtır. Zorlama ve kalıp giyimler insanın kendisini yansıtmaz. Okullarda  kılık/ kıyafet ile ilgili son durumu  rezervim olmasına rağmen olumlu buluyorum. Bırakalım çocuklarımızda kıyafetleri ile aidiyet duygusu gelişsin, kişiliklerini olumlu yönde geliştirsin. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR