Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya Emniyeti’ne bir çağrı!

Konya Emniyeti’ne bir çağrı!

Bugün Konya gündemini meşgul eden önemli bir konuyla ilgili bazı uyarılarda bulunacağım.
 
İlk uyarım Konya Emniyet Müdürlüğü’ne!
 
Son günlerde neredeyse her gün “bisikletim çalındı” konulu onlarca paylaşım görüyorum. Konya’da Trafik isimli bir Facebook grubunda geçtiğimiz gün yine benzer bir paylaşıma rastladım.
 
Konya’da, hırsızlar bir ağaca bağlanmış olan bisikleti çalamayınca arka lastiği söküp götürmüşler. Vatandaşta fotoğrafını çekip paylaşmış. Alttaki yorumlara baktım, herkes haklı olarak isyan ediyor. Bu hafta içinde aynı grupta benzer birçok paylaşım gördüm. O paylaşımların altında da yorumlar hep aynı. Vatandaş hırsızlardan bıkmış durumda.
 
Bisikletini çaldıran birkaç arkadaşımdan da dün benzer konuda mesajlar aldım. Bir arkadaşımın 3 bin liralık bisikletini evin bodrumundan götürmüşler mesela.
 
Bisiklet deyip geçmeyin!
 
Fakir fukaranın Mercedes’i de o bisiklet nihayetinde. Bir Mercedes’le bir bisikletin çalınması aynı şey aslında.
 
Bir yankesicinin cebinizden 3 bin lira çalmasıyla, bodrumunuzdaki 3 bin liralık bisikleti çalması arasında hiçbir fark yok!
 
Hırsızlığın her türlüsü adli bir suçtur sonuçta.
 
Konya Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin bu bisiklet hırsızlarına acilen bir çözüm bulması gerekiyor.
 
Bisiklet hırsızları genelde çaldıkları araçları eski garaj civarında satıyormuş. Vatandaşın birisi eski garaj civarında kendi bisikletini parayla yeniden satın aldığını söylüyor.
 
Bisiklet sektörüne yakın olan kişilerden aldığım bilgilere göre ise Konya merkezden çalınan bisikletler genelde Konya’nın taşra ilçelerine ve köylerine satılıyormuş.
 
Bu sebeple sadece Konya Emniyeti değil, Konya İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ilçe komutanlıkları da bu konuda bir çalışma yapmalı diye düşünüyorum.
 
Bu hırsızları el birliğiyle çalamayacak, çalsa da satamayacak hale getirmeliyiz.
 
Tahminimce Konya Emniyeti de bıkmıştır bu bisiklet hırsızlarından. Adam gibi ceza veren mahkeme olmayınca polisler de pek sallamıyor işte bu meseleleri. Nasıl olsa mahkeme arka kapıdan salıveriyor…
 
Bir sonraki uyarım da bisiklet yollarıyla ilgili.
 
550 kilometrelik bisiklet yoluyla New York'tan sonra dünyanın en uzun bisiklet yoluna sahip ikinci şehri Konya’da bisikletlilere saygı hiç yok!
 
Çok basit bir konuyu bir türlü çözemedik. Bisiklet yolları hala otopark olarak kullanılıyor. Bu konuda ne zaman medenileşeceğiz çok merak ediyorum.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konya Emniyeti Trafik Şubesi’nin denetimleri de cezaları da artırması gerekiyor.
 
Konumuz bugün bisikletle başladı bisikletle devam etsin o zaman.
 
Kış geldi aslında ama Konya’da aslında bisikletin mevsimi yok. Çünkü birçok Konyalı bisikleti sadece zevk aracı olarak değil, işine giderken ulaşım aracı olarak kullanıyor.
 
Son süreçte ise, Pandemi nedeniyle toplu taşıma kullanmak istemeyen vatandaşlar bisiklete yöneldi. Konya’da son zamanlarda bisiklete olan talebin yüzde 90 oranında arttığı ifade ediliyor.
 
Bu sebeple bu konu önemli.
 
Son olarak bir isteği gündeme getireyim.
 
Konya’da birçok noktaya bisikletle ulaşım mümkün. Konya Büyükşehir Belediyesi bu noktada çok önemli hizmetler yapıyor. Fakat şehirde bisikletle ulaşımda eksiği olan bir bölge var.
 
İstihdamın en yoğun olduğu Organize Sanayi bölgelerine ulaşım için kesintisiz bir bisiklet yolu yapılması gerekiyor. Şu anda bu bölgede toplu ulaşım imkanları da sınırlı olduğu için birçok Konyalı işine bisiklet ile gitmeyi tercih ediyor. Ama organize sanayi bölgesine yönelik kesintisiz bir bisiklet yolu olmadığı için, bisiklet sürücüleri için çeşitli trafik riskleri söz konusu oluyor.
 
Umarım ilerleyen dönemde bu aks için de bir bisiklet yolu planlanabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR