Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya Şeker Fabrikası nereye taşınacak?

Konya Şeker Fabrikası nereye taşınacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Birlik Holding iş birliğinde Konya Şeker’in merkez kampüsü yeni yaşam ve cazibe merkezi statüsüne kavuşacak.
 
Konya Şeker’in merkez kampüs arazisinin kentsel dönüşümü ve Çumra’daki halen atıl durumdaki kantar sahasının sosyal konut alanı olarak yeniden düzenlenmesi konusunda yapılan projelendirme çalışmalarının son aşamaya geldiği ve her iki projenin de kısa sürede başlayacağı geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıklanmıştı.
 
Yoğun sanayi faaliyetinin kent içi ulaşımda oluşturduğu ilave hareketliliğin azaltılması, kent estetiğinde uyumun sağlanması gibi sebeplerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sıcak baktığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği projeyle bölgede sosyal yaşam alanları inşa edilecek.
 
Çok isabetli ve geç kalınmış bir proje olduğunu not ederek bu girişimi sonuna kadar doğru bulduğumu ifade etmeliyim.
 
Hatta bence şehirdeki trafiği yoğunlaştıran, şehir estetiğini bozan, insan sağlığına zarar verircesine havayı kirleten diğer fabrikaların da aynı şekilde projelendirilmesi ve Konya dışına alınması gerekiyor.
 
Bu tarz projelerin devamının geleceğini düşünüyorum.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tam bir yıl önce Konya’da çok önemli bir konuşma yapmıştı.
 
Bakanlık olarak 22 ildeki ekolojik koridor çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Ekolojik koridorların ilk örneğini Sultan Alaaddin döneminde Konya'da görüyoruz. Yine, Osmanlı'da ilk millet bahçesi Tanzimat Dönemi'nde Taksim'de açılmıştır" diyerek çevreci yatırımların geleceğinden bahsetmişti.
 
Bakan Kurum bu cümleleri Millet Bahçelerinin önemine dikkat çekmek için kurmuştu ama o konuşmasında geleceğin şehirlerinden bahsederken dönüşüm ve düzenleme çalışmalarına da ne denli önem verdiğini vurgulamıştı.
 
O sebeple yakın gelecekte benzer değişimlerin olacağına inanıyorum. Bundan sonrasını bekleyip göreceğiz, umarım bir an önce çalışmalar başlar.
 
Peki ama mevcut Konya Şeker Fabrikası Kampüsü dönüştürülmeye başlayınca yeni fabrika nereye taşınacak?
 
Konyalı çiftçilerin şuanda en önemli konularından birisi bu soru. Hatta sosyal medyada Konya Şeker Fabrikası’nın taşınacağı yerle ilgili tartışmalar aldı başını gidiyor.
 
Özellikle Cihanbeyli bölgesinin çok yüksek sesli bir talebi var.
 
Cihanbeylililer, Change.org’da, Facebook’ta, Twitter’da kampanya başlattılar. Bize de sık sık mesaj atıyorlar.
 
Hatta Eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in Cihanbeyli’de yaptığı bir mitingin fotoğrafını dolaşıma sokmuşlar. Süleyman Demirel konuşurken asılan bir pankartta, “Cihanbeyli Şeker Fabrikası, sizin eseriniz olacaktır’ yazıyor.
 
‘Yıllardan beri Cihanbeyli’ye verilen şeker fabrikası sözü Konya Şeker Fabrikası’nın taşınması ile ilçemizin hakkı olarak İnşallah Cihanbeyli’ye gelir’ diye temenni de bulunuyorlar.
 
Allah var ben de Cihanbeylililerin bu talebine bir Altınekinli olarak destek veriyorum.
 
Konya Şeker Fabrikası’nın yeni kampüsü Cihanbeyli ile Altınekin Akıncılar Mahallesi arasında kalan bölgeye çok yakışır. Konya Şeker’in Panplast Boru Fabrikası’nın hemen yanı başına bir şeker fabrikası kurulması doğru karar olur.
 
Anadolu Birlik Holding, yeni fabrika yatırımlarında genelde tarıma elverişsiz alanları seçiyor. Bu hassasiyetleri güzel. Bahsettiğim bölge de zaten tarıma çok elverişli bir alan değil. Bu açıdan bakınca da doğru bir karar olur.
 
Ayrıca eminim ki hem Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet Kale hem Altınekin Belediye Başkanı Muharrem Dere hem de Kulu Belediye Başkanı Murat Ünver de fabrikasının o bölgeye kurulması için ellerinden gelen bütün destekleri vereceklerdir. Hem Konya Şeker Fabrikası için bölgede arsaya para vermek gibi bir ihtimal de aradan çıkmış olacaktır.
 
Hatta bu proje geçtiğimiz günlerde yayınlanan ilçe bazlı yatırım teşvik planına da dahil edilebilir. Nereden bakarsanız bakın Cihanbeyli halkının bu talebi çok haklı ve yerinde bir talep.
 
Konya’nın pancar ihtiyacının çok büyük bir bölümünü karşılayan Altınekin, Cihanbeyli ve Kulu bence fabrikayı hak ediyor. Ayrıca bölgede mısır ve ayçiçeği gibi su düşmanı tarım bu girişimle bir nebze olsun dizginlenir. Bölge çiftçisi pancara daha çok önem verir.
 
Ayrıca bölgeye gidecek böylesine büyük bir yatırım, bölge halkının yıllardır inim inim inlediği su kıtlığına da bir çözüm bulunması için kapı aralar. Devlet, böylesine büyük bir yatırımın olduğu bölgenin su sıkıntısını çözmek için elinden gelenin daha fazlasını yapar. Hem şehirde gereksiz kamyon kalabalığı olmaz hem de bölgede de istihdam artar.
 
Tüm bunların sonunda, Cihanbeyli çiftçisini üzecek bir bilgi eklemem gerekiyor.
 
Aldığım bilgiye göre Konya Şeker Fabrikası için yeni kampüs alanı olarak Karaömerler veya Çaldere, herkesin bildiği isimle Tutup bölgesi düşünülüyor. Buna sebep olarak da Konya’nın güney bölgelerindeki pancar üreticisinin fabrikaya erişimi hesaba katılıyor. Şimdilik ilk bilgiler bunlar.
 
Ayrıca pancar çiftçisinin son günlerde çok fazla sorduğu bir sorunun daha cevabını vereyim.
 
Söküm avanslarının 15 gün içinde ödenmesi bekleniyor.
 
Çiftçi kökenli bir ailenin çoğu olarak, üreten nasırlı elleri öpüyor, kıtlıkla yüz yüze olduğumuz bu günlerde bölge halkına Allah’ın yardım etmesini niyaz ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR