Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya siyasetinde şimdi ne olacak?

Konya siyasetinde şimdi ne olacak?

Mescid-i Aksa’ya sürekli baskınlar düzenleyip, yerleşimciler eliyle işgallere devam eden İşgalci İsrail’in Filistinlilere yönelik artan mezalimi öfke patlamasına yol açtı. Filistinli direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden işgalci İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı.

Hafta sonunun en önemli olayı şüphesiz ki bu gelişmeydi. Cumartesi günü başlayan gerilim hala devam ediyor. Biz de ayrıntıları takip ediyoruz.

Cumartesi gününün bir diğer önemli gündem maddesi de AK Parti'nin Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'ydi.

Tek listeyle yapılan seçimde genel başkan ve parti kurulları seçimi tamamlandı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, delegelerin tümünün oyunu alarak yeniden genel başkanlığa seçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AK Parti’ye bu yeni dönemin hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

4. Olağanüstü Büyük Kongre'de, AK Parti’nin yeni kurmay listesi de belli oldu.

Mevcut MKYK üyelerinden 49'u yeni MKYK'de yer almazken 26 isim yerini korudu. MKYK'de 18 kadın, 57 erkek yer aldı.

Yeni MKYK'de Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Bülent Tüfenkci, Derya Yanık, Fatma Güldemet Sarı, Haluk İpek, Jülide Sarıeroğlu, Leyla Şahin Usta, Mehmet Özhaseki, Nurettin Canikli, Öznur Çalık ve Şamil Tayyar yer almadı.

Yeni MKYK'ye daha önce AK Parti hükümetlerinde bakanlık yapan Ahmet Arslan, Mahir Ünal, Mustafa Elitaş, Nihat Zeybekci ve Fatma Betül Sayan Kaya ile milli yüzücü Umut Arman Sonay, doğal yaşam yayınlarıyla bilinen eğitmen, sporcu Serdar Kılıç, yayıncı, sunucu Hayati İnanç, eski futbol hakemi Kuddusi Müftüoğlu, iş insanı Erkan Güral, akademisyen Hasan Basri Yalçın ve görme engelli hukukçu Cemal Donat yer aldı.

Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana tüm MKYK'lerde yer alan tek isim oldu.

Yeni listeye Konya’dan hiçbir ismin girememesi ise dikkat çekti.

Açıkçası hafta içi aldığımız kulis bilgilerine göre, yeni MKYK’de Konya’dan 5-6 ismin kendine yer bulmasını bekliyorduk.

Ama beklediğimiz gibi olmadı, Konya’dan hiçbir isim yeni listede kendine yer bulamadı!

PEKİ KONYA SİYASETİNDE ŞİMDİ NE OLACAK?

Mikro milliyetçilik yapacak olursak, Konya siyasetinin üst düzey temsil yetkisinin olmasını elbette isteriz. Çünkü Konya özellikle AK Parti’ye verdiği destekle her zaman önemli mevkilerde temsil edilmeye layık bir şehirdir.

Bugüne kadar bu durum hep öyle oldu. Konya, AK Parti üst yönetiminde her zaman temsil edildi.

Ama gelinen noktada AK Parti’ye yüzde 70 oy veren Konya’nın parti yönetiminde artık temsilcisi bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yeni listeyi yaparken pek çok ayrıntıyı göz önünde tuttuğu şüphesiz.

Mevcut MKYK üyelerinden 49'u değişmiş, hatta Binali Yıldırım bile listede yer alamamış. Dolayısıyla burada söylenecek çok fazla söz yok.

Özet olarak listede olmaları beklenen Konya’nın abileri de bu değişimden etkilemiş.

Gelinen noktada kesin olan tek bir şey var!

Bundan sonra Konya’da Hasan Angı ne derse o olur!

Yeni denkleme göre; şehirde AK Parti adına son sözü söyleyecek isim de tek sözü söyleyecek isim de Hasan Angı gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yeni listeyle, “Çok parçalı yapıya tahammülüm yok, iç çekişme yaşanmasın, Konya’da yerel seçim tek elden yürütülsün” mesajı vermiş gibi görünüyor.

AK Parti’nin bu yeni denkleminde yerel seçimlerde Hasan Angı tek başına şoför mahalinde olacak.

Kim kazandı kim kaybetti bunu zaman gösterecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR