Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya’da üniversiteler açılır mı?

Konya’da üniversiteler açılır mı?

Kovid-19 salgını nedeniyle uzaktan yürütülecek yeni eğitim öğretim döneminde bugün ders başı yapılıyor.

Uzaktan eğitim, 18 Eylül Cuma gününe kadar sürecek ve bir aksilik olmazsa 21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlayacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un geçtiğimiz akşam bir televizyon kanalında yaptığı konuşmadan benim çıkardığım sonuca göre, yüz yüze eğitim bir şekilde mutlaka yapılacak. Bakan Selçuk, "aşamalı ve seyreltilmiş" olarak yapılandırılacak bir planlamadan bahsetti.

Benim bu cümleden çıkardığım sonuç; hem yüz yüze eğitim hem de uzaktan eğitim eş güdümlü olarak aynı anda devam edecek. Yani bazı dersler yüz yüze, bazı dersler ise uzaktan eğitimle yapılacak. Çünkü seyreltilmiş sınıflar için ülkemizin fiziki imkanları yeterli değil. Muhtemelen yüz yüze eğitimde her sınıfa farklı ders ve ders saati belirlenecek. O esnada diğer sınıflara ise uzaktan eğitim verilecek.

Bir başka çözüm ise açık sınıf uygulaması. Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük’ün verdiği bilgiye göre okulların bahçelerinde pandemi dönemine uygun eğitim alanları oluşturularak yüz yüze eğitim daha sağlıklı bir ortamda gerçekleştirilecek.

Selçuklu Belediyesi de buna yönelik bir çalışma gerçekleştirdi. Şule Yüksel Şenler Anaokulu’nun bahçe ve çevre düzenlemesi yapılarak öğrencilerin pandemi sürecinde bahçede de ders yapabilmesine uygun hale getirildi.

İlla ki yüz yüze eğitim yapacaksak; bu çalışmanın olabildiğince genele yayılması lazım. Hele ki Konya’nın içinde bulunduğu durumu göz önünde tutarsak, açık alan eğitimi bence teşvik edilmeli ve daha geniş kapsamlı bir çalışma yapılmalı.

Çünkü vaka seyri böyle devam ederse Konya’da eğitim konusunda baya sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum.

Virüsün yayılmasında en büyük etken, hiçbir belirti vermeyip taşıyıcı olanlar. Bu sebeple çocukların taşıyıcı haline dönüşüp okuldan aldıkları virüsü evlerine götürmesi ve vaka artışının çığ gibi büyümesi ihtimali de var. O sebeple çok büyük ihtimam gösterilmeli ve asla baştan savma iş yapılmamalı.

Yine kronik rahatsızlığı olan öğretmenler de unutulmamalı. Bu öğretmenlerimiz mümkünse uzaktan eğitim aşamasında görevlendirilmeli, işini evinden yapmalı.

Yeni eğitim öğretim döneminin şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.

KONYA’DA ÜNİVERSİTELER BENCE AÇILMAMALI!

Konya’nın Koronavirüs ile imtihanı devam ediyor. Çok zor günler geçiriyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasında Konya’daki son durumu hepimiz yakından inceleyebiliyoruz.

Kıpkırmızı bir Konya haritası hem bizi üzüyor hem de korkutuyor.

Hal böyleyken Konya’da üniversite eğitimini başlatmanın ne kadar doğru olduğu tartışılır…

Düğünler, kınalar, çetnevirler, taziyeler yasak, birçok toplu organizasyonu yapamıyorsunuz. Fakat üniversiteler açılacak.

Binlerce genç, şehirde hareketliliğin artmasına sebep olacak.

Konya, öğrenci sayısı bakımından Türkiye’de zirvede bulunan bir şehir. Sadece Selçuk Üniversitesi’nin bile 100 bin civarında öğrenci nüfusu var. Diğer üniversiteleri de buna eklediğimizde 160-170 bin civarında öğrenci nüfusunu sahaya indirmiş olacağız.

Olay sadece okula gidip ders dinlemek değil. Yurtlarda, yemekhanelerde, toplu taşımada, kantinlerde ve diğer birçok alanda büyük bir hareketlilik ortaya çıkacak. Üstelik çok fazla şahit olduğumuz gibi birçoğu hiçbir semptom göstermeyecek, virüsü taşıdığından bile haberi olmayacak.

Ve virüs hızla yayılacak…

Yurt odasında bir öğrencide virüs çıkarsa tüm yurda bulaşacak. Yurttan çıkan öğrenci toplu taşımaya binecek yolcuya bulaştıracak, o yolcular eve gidecek ailesine bulaştıracak. Bunun sonu gelmez ki.

Ayrıca şehir dışından gelen öğrenciler de Konya’daki virüs vakalarının artışında ayrı bir rol oynayacaklar. Bunu da göz önünde tutmalıyız.

İlköğretim ve liselerde başlayan eğitim lokal olarak bir hareketlilik oluşturacak ama üniversitelilerin hareketliliği hem şehirler arası hareketlilik olacak hem de sosyal hayatı daha fazla etkileyecek.

Tamam eğitim hayatımızı durduralım demiyorum ama özellikle üniversitelerde şimdilik uzaktan eğitim devam etse iyi olur. Üniversiteleri açma kararı çok büyük bir karar. Bunu bence iyi düşünmek lazım!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR