Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya’nın 20 yıl gerisinden geliyorlar

Konya’nın 20 yıl gerisinden geliyorlar

Sadece biz övmüyor, sadece biz konuşmuyoruz. Birazcık vicdanı ve izanı olan, bu işlerden birazcık anlayan, farklı şehirleri görüp Konya kıyaslaması yapan herkes söylüyor.
 
Belediyecilik anlayışında Konya’nın durduğu yer bambaşka.
 
Konya, bugüne kadar yaptığı yatırımlar ve ürettiği hizmetlerle belediyecilikte hep lokomotif şehirlerin başında geldi.
 
Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere; Karatay, Selçuklu ve Meram’la birlikte siyasi parti fark etmeksizin tüm taşra ilçeler hizmet yarışında. Bir kere Konya hiçbir zaman problem üretmiyor, hizmet üretiyor. Öyle bazılarının yaptığı gibi şov değil, hizmet belediyeciliği yapılıyor.
 
Konya’yı yönetenler; daha iyi şeyleri nasıl inşa ederiz ve yeni vizyon projeleri nasıl hayata geçirebiliriz diye gayret ederken hem hükümetin hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göğsünü kabartıyor. Dolayısıyla vatandaşın da gönlünü kazanıyor. Gönül belediyeciliği kavramının gerçekten de yaşatıldığı bir şehir ortaya çıkıyor.
 
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın sıkça kullandığı ve belediyenin de motto haline getirdiği ‘Konya Modeli Belediyecilik’ kavramı öyle beylik laf olsun diye söylenmiş bir slogan değil.
 
Gerçekten de Konya, belediyecilikte model bir şehir olarak her zaman dikkat çekiyor.
 
Konya hizmet bayrağını belediyecilikte hiç yere düşürmedi. Bu bayrak yarışında da en önde yol açmaya devam ediyor.
 
Hatta öyle ki; Konya’nın neredeyse 20 yıl önce yaptığı hizmetleri bazı şehirler daha yeni yeni tatmaya başladı. Konya’nın 10 yıldır kullandığı belediyecilik uygulamalarını kullanma becerisine hala sahip olamayanlar bile var.
 
Mesela İzmir.
 
İzmirli arkadaşlarım hep söylerdi İzmir’in koca bir köy olduğunu ve Konya’ya gelince bu farkı ne kadar da hissettiklerini.
 
Hatta Konya’ya karşı ön yargısı olanlar, şehre girdikleri zaman karşılaştıkları modernlik ve yaşanabilirlik karşısında hayranlıklarını defalarca kez benimle paylaşırlardı.
 
İzmirli arkadaşlarımın ne kadar haklı olduğunu geçtiğimiz gün bir kez daha gördüm.
 
Dedim ya, Konya’nın 10-20 yıl gerisindeler diye. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in paylaşımını görünce İzmirliler adına ben utandım.
 
Cumhuriyet Halk Partisi'nin yıllardır belediyesini yönettiği İzmir'in başkanı Tunç Soyer, toplu ulaşımda Türkiye'de ilk kez temassız kartların kullanılacağını söyledi. Dahası projeyi yaz aylarına kadar tüm toplu ulaşım araçlarına yaymayı hedeflediklerini de ekledi.
 
Tunç Soyer’in ya dünyadan haberi yok ya da İmamoğlu’na özendi herhalde.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı Mart ayından beri uyguladığı bir hizmeti Türkiye’de ilk diye duyurmasının başka bir açıklaması yok çünkü.
 
Aslında Tunç Soyer de haklı olabilir. İmamoğlu Belediyesinin, AK Parti Belediyeleri tarafından yapılan hizmetlere çöküp, yeni yapılmış gibi kendi kitlesini avutması prim yapıyorsa Tunç Soyer’in neyi eksik İmamoğlu’ndan…
 
O da 2013’ten bu yana Konya’da uygulanan, hatta geçtiğimiz yıl itibarıyla 5-6 şehirde daha uygulanmaya başlanan banka kartlı toplu ulaşım hizmetine “Türkiye’de ilk İzmir’de” diyerek çöküvermiş…
 
Sonra söyleyince kızıyorlar, CHP gerçekten bu işlerden anlamıyor.
 
CHP’li belediyelerin belediyecilikten hiç anlamadığının örneğini hem İstanbul’da hem İzmir’de hem de farklı şehirlerde her defasında görüyoruz.
 
Amaç hizmet üretmek değil de şov yapmak olunca başarılı olunamıyor tabi ki.
 
Şov belediyeciliğinin tavan yaptığı İstanbul’la ilgili son zamanlarda konuşulanlar da aslında bu konuya iyi bir örnek.
 
2022 yatırım programı açıklandı. Konya Büyükşehir Belediyesi yatırımlardan yararlanırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yatırımlardan pay alamadı.
 
Bunun üzerine İmamoğlu da, “Cumhurbaşkanlığımız, finansını bulduğumuz 300 metrobüs alımını uygun görmemiş ve 2022 yatırım planına almamış. Sorun yok, o alımları yaparız. Ama milyonlarca İstanbullunun yaşadığı 3. Bölge’ye yapacağımız metronun finansı bile hazırken, neden onay vermediniz onu anlamadık!” paylaşımını yaptı.
 
Bu paylaşımdan ardından da “AK Partili Konya Büyükşehir Belediyesi yatırımlardan yararlanırken, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi yatırımdan pay alamadı” ifadeleri dile getirildi.
 
Buna verilecek o kadar çok cevap var ki. Ama ben cevabımı zaten İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden bahsederken vermiştim.
 
En güzel cevabı Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bilgiç vermiş zaten.
 
“2022 yatırım programı için Konya, Mersin, İstanbul başvurmuş. Konya ve Mersin yatırımı almış İstanbul alamamış. Nedeni mali disiplinsizlik ve borç yükünün çok olması. Bunu ayrımcılık olarak gösterenler Mersin’in almasına sesini çıkarmıyor. Özet: İstanbul kötü yönetiliyor, batıyor.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR