Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

KONYA’NIN FARKI

KONYA’NIN FARKI

“Gez dünyayı,gör Konya’yı”

Atalarımız tecrübelerini, gördükleri güzellikleri,söyledikleri özlü sözler  ve davranışları ile bizlere öğreterek önemli bir kültür zenginliğinin oluşmasını sağlamışlar.

Nesilden nesile aktarıla gelen bu kültür zenginliğinden faydalanmasını bilenler,hayat yolunda sağlam bir pusula eşliğinde yaşantısını sürdürme başarısını gösterebilmekte.

Medeniyetin muhteşemliği,bu medeniyeti kuran, benimseyen toplumlara farklılık kazandırmıştır. Medeniyetin oluşmasında, ortaya çıkmasında en önemli etkenler,sosyal toplumun oluşmasını sağlayan değerler ve kültür zenginlik olduğunu unutmuyoruz.

Sosyal toplumlarda yaşantının şeklini düzenleyen değerlerin oluşması kolay olmamıştır.Bunu ifade ederken,Allah (c.c) yarattığı kulu başı boş bıraktığını asla düşünemeyiz.

Peygamberler aracılığı ile öğrenilenler,hayat yolundaki uygulamalarda çeşitli sebeplerle  –coğrafya,beşeri farklılık,inanç çeşitliliği- kazanılanlar, farklı değerleri ortaya çıkarmıştır.

Çeşitli coğrafya üzerinde yaşayan topluluklar,bu tür farklı değerler,kültür anlayışının etkisi ile farklı millet haline gelmişler.

Milletler,devamlılıklarını sağlamak için,sahip oldukları özel değerlarini ve kültürlerini,eğitim yolu ile veya otokontrol sistemi ile yeni nesillere aktarmak için çaba sarfetmişler.

Başarısız olan millet ve toplumlar, tarihin mezarlığına gömülmüşler.Başarılı olanların medeniyet yolculuğu devam etmektedir.

Allah’a şükürler olsun ki,Müslüman Milletimizin hayat yolculuğu devamlılığını sürdürüyor.

Kadim medeniyetimizin ortaya çıkmasına vesile olan her türlü-yazılı,sözlü- değerlerimize ve kültürümüze, bu zamanda ne kadar sahiplenebilirsek,sosyal hayat yolculuğu o derece uzun ve sağlıklı olacaktır.

Yazının başlığına dönersek;Konya’nın farklı olduğunu anlamak için başka şehirleri gezmek ve tanımak lazım.

Yaşadığımız şehir ve beldelerde,insani ihtiyaçların karşılanmasını kolaylaştırıcı sosyal tesisleri ve yaşantı merkezlerinden yoksun olması hayatı zorlaştıracaktır.

Konya’mız; ülkemizde şehir medeniyetinin ve yaşantısının görülebileceği en önemli merkezlerinden biridir.Kadim medeniyet kültürünün yaşanmasına imkan veren çok önemli bir sosyal alandır.

Barınmada, ulaşımda,problem yok denecek kadar az. Sosyal alanlarımız yeterince var. Yeni alanlar eklenmede. Eğitim/öğretim için gerken her kademe için yeterince okullarımız, üniversitelerimiz var.

Alış/veriş merkezlerimiz oldukça çeşitli ve yeterli.Pazarlarda,her keseye uygun alışveriş yapma imkanını yakalanabiliyor.

Konya şehrini gezerken hiç sıkıntı duymazsınız. Sosyal ve beşeri ihtiyaçlarınızı giderebilme imkanlarını kolayca elde edebilirsiniz.

Manevi değerleri hissederek yaşantınıza uygular/uygulamak durumunda kalırsınız.Her köşeden ezan sesleri yükselir.Nerede olursanız olun,ibadetinizi yapabilmek için gerekli bütün şartları kolayca karşılayabilme imkanlarını bulursunuz.

Büyük şehir Konya’da,samimi,candan bir atmosferde köy insanının sıcaklığında yaşarsınız.Selam alır,selam verirsiniz.

Maddi ve manevi susuzluğu giderebilecek sakileri ve çeşmeleri arzu ettiğiniz ölçüde bulabilirsiniz.

Gez dünyayı,gör Konya’yı” sözünü dillendirenler,ne güzel söylemişler.İyiki söylemişler.Konya’yı görmeden sahip olunan güzelliklerin kıymetini anlayamayız.

Ben de buradan bütün Konyalılara seslenmek istiyorum!!? Konya’yı yeniden keşfetmek ve tanımak için,ehil rehberler eşliğinde gezelim ve tanıyalım.

Konya’nın farkını anlayalım ve Konya’mıza hizmet etmek için yarışalım.

                                               

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR