Ali Dikilitaş

Ali Dikilitaş

Konyaspor Gerçekleri

Konyaspor Gerçekleri

Tarih geçmişten ders almak için okunur, tarihten ders almayanları ise mutlaka acı bir son beklemektedir. Hayat ise tecrübelerin toplamından ibarettir.

Konya futbolunda bir Konya İdman Yurdu tarihi var, bir de Konyaspor tarihi. 1981 de başlayan yeşil beyaz Konyaspor tarihi ise çok başka. Ben Konyaspor’un içine doğdum, yeşil-beyaz Konyaspor tarihini canlı yaşayan ve bilen bir elin parmakları kadar insan varız.

Konyaspor ile ilgili çok fazla hikaye var ama ben çok uzağa gitmeyeceğim, Konyaspor 2011 yılında Bahattin Karapınar ve Ziya Doğan ile 20.000.000 Euronun üzerinde bir borç ile küme düştü, ardından transfer cezası aldı. Hikaye halen hafızalarımızda, eğer unuttuysak o zaman vay halimize.

20.000.000 Euro borcu olan Konyaspor kapanmanın, kapısına kilit vurulmanın eşiğine geldi. Bugünlerde Gaziantepspor’a yapılan gibi Konyaspor’u kapatalım, Şekerspor’u süper lige taşıyıp hülle yapalım denildiği bir ortamda o günün valisi önderliğinde, belediye başkanının oluşturduğu ekip ile Konyaspor önce kaynak buldu, sonra Eskişehir’de Manisaspor’u yenip süper lige yükseldi. Siyasetin spora müdahalesine karşı olmakla birlikte bu tür zor durumlarda ise siyaset ve bürokratların desteği kulüplerin kurtuluşu oluyor.

Ekip nasıl oluştu bilmeyenler için hatırlatayım. Vali ve Belediye başkanı valilik makamında şehrin spor önderleriyle bir araya geldi. Önce bir CEO gerekiyordu, başkan demiyorum dikkatinizi çekiyorum. Ahmet Şan kulübe CEO olarak tayin edildi. Recep Konuk destek verdi, o günün yöneticileri Zeki Çimen ve Hasan Dağlı birkaç arkadaşlarıyla ellerini ceplerine attılar. Mehmet Baykan o gün o maçın Eskişehir’de oynanması yönünde ağırlığını koydu. Konyaspor Eskişehir’e hızlı trenle 1 saat 40 dakikada ulaşırken Manisaspor 6 saat yolculuk sonrası Eskişehir’e ulaştı.

Sonra Konyaspor şehrin oluşturduğu kaynak ile borcu yavaş yavaş eritti. Süper lig döneminde Hleb ve Marica transferleri olmasa Konyaspor borcu daha erken bitirebilirdi…

Konyaspor 25 Ekim 2014 te Mesut Bakkal ile yolları ayırması milat oldu. Aykut Kocaman’ı takımın başına getiren Konyaspor ilk sezonda idare etti. Aykut Kocaman ile Konyaspor hocanın ikinci yılında ligi 3 sırada tamamladı. Aykut Kocaman’lı Konyaspor 2017 yılında Türkiye Kupasını kazandı, işler çok iyi gidiyordu fakat beklenmedik bir gelişme oldu. Aykut Kocaman bir şekilde takımdan ayrılmak zorunda kaldı. Aslında hikayemiz burada başlıyor.

Aykut Kocaman’ın nisan 2017 de takımdan ayrılması kesinleşince Ahmet Şan yeni bir oluşum için kolları sıvar, Cenk Özcan önderliğinde oluşturulan scout ekibi Aykut Kocaman’ın oyun sistemini devam ettirecek hoca arayışına girer, bir taraftan da Avrupa’da oyuncular izlenir. O dönem Dinamo Kiev’i çalıştıran Rebrov, Romanyalı Petrescu ve  Belçikalı George Leekens sistemin devamı için düşünülen teknik adamlardı. Rebrov 3milyon Euro karşılığı Arap yarımadasına gidince ibre Petrescu ve Leekens’e döner. Oyuncu listesi ise gerçekten çok iştah kabartıcıdır. O gün benim gördüğüm listedeki oyuncuların toplam maliyeti 4-5 milyon euroyu bulmuyordu. Bugün o oyuncuların değeri yaklaşık 25 milyon Euro.

Sonra bir duydum Konyaspor Mustafa Reşit Akçay ile anlaşmıştır. Ahmet Şan’ı biraz sıkıştırırsanız ya büyüklerime danışmam lazım der, yada istişare etmem lazım. Sonuçta Ahmet Şan bu kulübün hep CEO’su oldu, çok yadırgadığım bir durum değil. Mustafa Reşit Akçay’ı neden getirdin dediğimde bana verdiği cevap büyüklerimiz böyle uygun gördü demişti.

Benim cevabım ise Mustafa Reşit Akçay 6 hafta sonra gider, yanında seni de götür olmuştu. Başkan bana o gün’’ hariçten gazel okuyorsun, bunlar profesyonel insanlar demişti.

MRA gelince Konyaspor’un aylarca Avrupada izlediği oyuncuların bulunduğu liste çöpe atıldı, o listeden yalnızca Mehdi transfer edildi…

Traore Trabzon’da sakatlanınca çöpe giden listedeki Belçika liginde oynayan santrafor gündeme geldi, ancak MRA engin tecrübesiyle Manyama’yı transfer etti. Ahmet Şan’ın mahkeme süreci başlayınca, Ahmet Şan’ın büyükleri devreye girdi ve Fatih Yılmaz başkan seçildi ama yürütme Abdullah Şanlı ve birkaç yöneticiye devroldu. Malum bu dönemde Konyaspor kan kaybettikçe kan kaybetti. Bu arada Ahmet Şan’ın kulüple ilişkisi kesildi, hatta yönetimi devralan yöneticilerden biri kulübe gelirsen seni basının önüne atarız deyip Ahmet Şan’ın ayağını kulüpten tamamen kestiler.

26-01-2018 tarihinde Konyaspor deplasmanda Gençlerbirliği’ne 2-1 mağlup olunca Kulübün icrasından sorumlu büyüklerimiz Ahmet Şan’ı tam yetkiyle kulübün başına geçirdiler. Sonrasında Eto’o ve Jahovic transferleri gerçekleşti. Kulüp panikle yaklaşık 25 milyon lira civarı bir para harcamak zorunda kaldı.

04-03-2018 tarihinde ise Konyaspor Mehmet Özdilek ile yolları ayırdı, büyüklerimiz Ersun Yanal, Bülent Korkmaz, Mustafa Denizli, Tudor, Biliç gibi birkaç hocanın takımın başına gelmesini istediler. Görüşmeler bütün akşam devam etti. Ahmet Şan belki de Konyaspor kariyerinde ilk defa insiyatif alıp gittiği takımlarda ilk 10 hafta 6 galibiyet ortalaması olan Sergen Yalçın’ı takımın başına getirdi ve deyim yerindeyse kumar oynadı.

Geçen sezon sancılarla bitti ve genel kurul kararı alındı. Ahmet Şan durur mu, hemen eline kalem kağıt alıp liste oluşturmaya başladı, Hilmi Kulluk ile birlikte bugünkü yönetim kurulunu oluşturdular. Genel kuruldan 2 gün önce Ahmet Şan başkan adayı olduğunu açıkladı. Ahmet Şan’ın başkanlığı şehrin büyüklerinden veto yiyince listenin ikinci sırasındaki Hilmi Kulluk Konyaspor kulübü başkanı oldu.

Hilmi Kulluk, genel kurulda Zeki Çimen ve Mustafa Oral’ın önünde delegelerin oylarıyla Konyaspor kulübünün yeni başkanı olmuştu.

Konyaspor’un borcu genel kurulda 25.000.000 TL gibi bir rakam olarak ibra edildi, ancak genel kuruldan önce Udinese Bajic transferinden dolayı ödemesi gereken bir 7.000.000 TL civarı parayı genel kuruldan bir hafta sonra ödüyor. O bedelin + bakiye kaydedilmesinin yanlış olduğu yönünde bir gerekçe sunuluyor. Udinese Bajic’in transferinden kaynaklanan bedeli genel kuruldan yaklaşık bir hafta sonra gönderiyor, burada tartışılması gereken bir durumun olmadığını düşünüyorum. Genel kurulda ibra edilen 25.000.000 TL o günkü kur ile yaklaşık 4.500.000Euro bedel reel. Sezon başlamadan önce Konyaspor Mehdi’yi 2.250.000 Euro bedel ile sattı. Bu şu demek Konyaspor 2.250.000Euro borç ile sezona başladı. Bugün Konyaspor kulübünün borcunun kabul edilebilir seviyenin üzerine çıktığı yönünde rivayetler var.

Diyorlar ki Eto’o eski yönetimin yüküydü, 1.350.000 Euro verdik yolladık. Futbolu yönetmek ayrı bir sanat, ben Eto’dan kurtulmak istiyorsam önce onu satmayı hedef ederim, Konyaspor’un çevresindeki 200.000TL için 40 takla adan menejerler Eto’o yu satamaz. Bu işi becerecek dünyada 3-5 tane menejer çıkar bir Bayram Tutumlu. Bayram Tutumlu böyle biri işi 200-300 bin liraya çözmez en az 3-5 milyon ister ve Eto’o yu MLS’e veya  Araplara satar. İş bilen yöneticiler bu işi Bayram Tutumlu gibi bir cambaza devredip suya sabuna dokunmadan bu işi çözebilirdi. Biz iş bilmediğimiz için Eto’o ya 1.350.000Euro verip yolladık.

Taraftar store konusunda kulübe baskı yaptı ve kulüp storeyi devraldı. Taraftar mutlu oldu ama bu işin faturası nedir, kulüp bu store konusunda ne kadar borçlandı.

Genel kurulda Konyaspor’un borcu ile ilgili spekülasyonlar son bulacak ve reel rakamları göreceğiz.

Borçtan ziyade tartışmamız gereken konu Konyaspor kulübü geride kalan 1 yılda hiç ekonomik kaynak üretmedi. Yönetim bu konuda şehirden bir talepte bulundu mu, şehir bu talebe ne cevap verdi veya yönetim kendini şehirden soyutladı da şehir kulüpten uzaklaştı mı?

Şehirden gerekli desteği göremeyen yönetimin, gelecek dönemde gelecek paraları teminat gösterip, yöneticilerin de kefaletiyle bankalardan kredi kullanıp nakit ihtiyacını gideriyor ancak bu durum uzun vadede kulübü mutlaka zor duruma düşürecektir.

Konyaspor kulübünün geride kalan bir yılda ekonomik kaynak üretememesi asıl tartışılması gereken durum olarak öne çıkıyor. Konyaspor’un yeni sezon için kaynağa ihtiyacı var, ortada kaynak göremiyoruz. 3 yıl için 30.000.000TL gibi bir bedel ödeyen Spor Toto ile sözleşme sona erdi, Atiker ile sözleşme sona erdi. Şu an algıladığımız ortam, böyle sponsor gelirleri konusunda somut bir çalışma yok.

Yönetim Jevtovic’i 4-5 milyon Euro kaynak oluşturmak için satarsa bu Hilmi Kulluk yönetiminin başarısı olur.  Yönetim kaynak oluşturmak için Milosevic, Ömer Ali, Skubic, Amir, Jonsson gibi bir oyuncuyu satarsa bu eski yönetimin başarısıdır. Konyaspor ligi 8. sırada tamamladı, bu kimine göre başarı, kimine göre başarısızlık. Ben sakatlık ve ikinci yarıdaki kadro yapısı ve form durumlarını göz önüne alınca idare ettik diyorum ama yine de bu durumu sorgulamak gerekir.

Tekrar edelim, yol yakınken önlem almak gerekiyor, Konyaspor uçuruma gelince aman vali, aman belediye başkanı, aman bürokrat yetiş diyoruz. Önümüzdeki dönem böyle bir duruma düşmemek için kulübü sağlam temellere oturtmak ve kulüp yönetimine destek olmak gerekiyor.

12 haziranda Konyaspor genel kurul icra edecek ve ben bu genel kurulun çok kritik olduğunu düşünüyorum.

Ben bu yazıda tecrübelerimi paylaştım, bildiklerimi aktarmaya çalıştım. Herkes bu yazı üzerinden cevap verme hakkına sahip.

Konyaspor, kimsenin tapulu malı değil. Konyaspor Konya şehrine ait ve eyvah demeden, önlem almak gerekiyor…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Dikilitaş Arşivi
SON YAZILAR