Kasım Göçer

Kasım Göçer

Konyaspor'un yolu açık!

Konyaspor'un yolu açık!

İlhan Palut’un maç öncesi açıklamalarında erken gol bulmak ya da geriye yaslanmak gibi bir planlarının olmadığı yönündeki sözleri çok polemik konusu yapıldı. İlhan Palut aslında Fenerbahçe’ye karşı özel bir taktik geliştirmediklerini takımın her zamanki futbolunu oynayacağını ifade etmişti. Öyle de yaptı. İlk on dakika içinde gelen iki gol maça özel bir stratejinin semeresi değil Konyaspor’un alışılmış oyunu ve ezberlenmiş sisteminin sonucuydu.

İlhan Palut aslında basit düşünüyor. Futbol iç sahada da dış sahada da aynıdır, kurallar aynıdır, saha aynıdır, oyun aynıdır, takımın bir sistemi olmalı, iç sahada da, dış sahada da, güçlü rakibe karşı da zayıf rakibe karşı da aynı sistemle oynamalı. İlhan Palut’un bu düşüncesine katılıyorum.

AMİR’İN YOKLUĞUNDA
Maç öncesi Amir ile Ahmet Hasan’ın oynamayacağını öğrendik. İleri hatta Çikalleshi olduğu için Ahmet Hasan’ın yeri doldurulabilirdi. Ancak Amir’in yokluğu ciddi soru işaretiydi. Amir’in yokluğunda yerine Soner oynadı. Soner’in yanında Oğulcan oynarken Endri biraz daha önde pozisyon aldı. Önceki maçlarda tercih edile 4-3-3 sistem biraz 4-2-3-1’e evrildi. Ancak şu net: Takımdaki her oyuncu sistemi ezberlemiş. Çok kilit bir oyuncu olarak görülen Amir’in yokluğunda bile yerine oynayan oyuncu ne yapacağını çok iyi biliyor. Dolayısıyla Amir’in olmaması bile göze batmadı. Soner gayet iyi bir oyun çıkararak maçın başında attığı roket gibi golle rakibi demoralize eden oyuncu oldu. Hemen ardından gelen Abdülkerim golü ile Fenerbahçe maç içinde uzun süre kendine gelemedi.

CİKALLESHİ MAÇI KOPARABİLİRDİ
Karşılaşma içinde çok fazla kırılma anı oldu. 2-0’dan sonra Çikalleshi iki net fırsattan yararlanamadı. Eğer bu pozisyonlardan birisi gol olsa maç farka gidebilirdi. Fenerbahçe ilk yarının sonlarına doğru biraz toparlanıp karşılaşmadaki ilk pozisyonlarını buldu. Önce Pelkas sonra Serdar Dursun ile maça ortak olma fırsatını değerlendiremedi. Karşılaşmanın ikinci yarısında da aynı senaryo tekrarlandı. Zaman zaman orta sahalar kolay geçildi. Fenerbahçe Valencia ile farkı azaltma fırsatları yakalarken Serdar Gürler’in ortasında Endri’nin topu arkasındaki Bytyqi’ye bırakmayıp boş kaleye topu atamaması sonucu Konyaspor, bir kez daha maçın fişini çekme fırsatından yararlanamadı.

VİTOR PEREİRA DAĞILDI
Konyaspor’un etkili maç başlangıcı karşısında Vitor Pereira adeta dağıldı. Öyle ki maça sürdüğü ilk 11’i sanki kendisini belirlememiş gibi 41.dakikada üç oyuncu değişikliği birden yaptı. Neden birkaç dakika daha sabredip devre arasını beklemedi, anlaşılır şey değil. İlhan Palut gibi ne yaptığını bilen hocaların kıymetini bilmeli. Pereira’nın bu yanlışı Fenerbahçe’nin maçı on kişi tamamlamasına sebep oldu. Altay çok talihsiz bir sakatlık yaşadı. Serdar Gürler ile o kadar kötü çarpıştı ki Serdar Gürler’in o pozisyondan zarar görmeden çıkması mucize gibi. Muhtemelen Serdar’ın hareketli olması ve çarpışmayla savrulması sakatlanmasını önledi. Altay’ın ise ayaklarının üstünde sağlam durması kendisi açısından çarpışmanın şiddetini artırdı. Sakatlanması futbolseverleri üzdü. Pareira’nın ilk yarının sonuna doğru yaptığı panik değişiklikleri Valencia sakatlandıktan sonra takımının maçı on kişi tamamlamasına yol açtı.

MİCHALAK’IN BENCİLLİĞİ
Rakip on kişi kaldıktan sonra Konyaspor’un rehavet içine girdiğini gördük. Konyaspor’lu oyuncuların biraz da lakayt hareketleri Fenerbahçe’ye yay civarından serbest vuruş fırsatı kazandırdı. Bu fırsatı iyi değerlendiren İrfan Can skoru 2-1’e getirdi. Michalak oyuna girdikten sonra geçen hafta olduğu gibi hızıyla yakaladığı karşı karşıya poziyonlarda topu boş pozisyondaki arkadaşına vermek yerine rakip kalecinin göbeğine nişanlaması takım arkadaşlarının da tribünlerin de tepkisini aldı. Michalak’ın kulağının çekilmesi lazım. Michalak’ın bu bencil davranışları sonucu Konyaspor’un puan kaybederse tepkiler daha ağır olur.

KONYASPOR’UN YOLU AÇIK
Konyaspor bu galibiyetle üst gruba kendini attı. Eğer fırsat tepmezse fikstür çok iyi görünüyor. Bir galibiyet serisi yakalayabilirse kendisini üst sıralardaki yarışın içinde bulabilir.  Ancak kesin olan şu, Konyaspor kazansa da kaybetse de futbol izleyicisine güzel oyun vadediyor.  Sezon başından beri Giresun maçını bir kenara bırakırsak Konyaspor’un oynadığı her maç seyir zevki anlamında futbol izleyicilerini kesinlikle mutlu etti.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR