Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Korona da bayram etti

Korona da bayram etti

Acısıyla tatlısıyla güzel bir bayramı geride bıraktık. Salgın nedeni ile gönlümüzce ana babamıza ve evlatlarımıza sarılamamıştık çok uzun zamandır.
 
Akrabalarımızla yan yana sohbet edemediğimiz, büyüklerin ellerini öpemediğimiz, sıla-i rahim yapmaktan mahrum kaldığımız 3 bayramın ardından, bu bayramı temkinli ama alıştığımız gibi kutlamaya çalıştık.
 
Özlemişiz bu günleri doğrusu. Sanki geçmiş yılların acısını çıkarttık.
 
Bayram tatilinin uzun olması nedeniyle hareketlilik çok arttı. Kimileri memleketine gitti, kimileri akraba ziyaretlerine çıktı kimileri de tatil beldelerine yelken açtı.
 
Sürece uyum sağlamada başarılı olamadığımızı ne yazık ki bir kez daha gördüm. Bizler tatile gittik ama önlemleri tatile götürmeyi unuttuk galiba.
 
Vaka sayılarındaki belirgin artış, bunun en büyük göstergesi.
 
Zira baktığımız zaman bu ayın başında 4 bin 900’lere kadar düşen vakalar şuanda11-12 bin civarını bulmuş durumda. Bir süre daha bu artış trendi yaşanacak gibi gözüküyor. Bayram tatili kaynaklı asıl vaka sayılarının ise önümüzdeki hafta zirve yapacağını düşünüyorum.
 
Ne yazık ki çok iyimser değilim. Eylül ayı itibarıyla yeniden kısıtlama süreci başlarsa da hiç şaşırmam. Çünkü işin ciddiyetini yine kaybetmiş durumdayız.
 
Bu önlemsizliklere rağmen vaka sayısının çok daha yüksek olmamasının tek sebebi ise aşıdır.
 
Geçen sene ile bu zamanı kıyasladığımızda aslında artış daha da yüksek olabilirdi. Ama bu artışın önündeki en büyük engelin mevcutta iki doz aşılanmış vatandaşların olduğunu söylememiz gerekiyor.
 
Şuanda ülkemizde iki doz aşısını olanların sayısı yüzde 35 civarında. Türkiye nüfusunun üçte birinden daha fazlası iki doz aşısını olmuş. Buradaki başarı, tablonun çok daha kötü olmasını frenlemişe benziyor.
 
Aşı gerçekten de faydasını göstermiş…
 
Aşının etkisini sadece geçen bayramki rakamlarla bu seneki rakamları kıyaslayarak bile görebiliriz.
 
Aşılama oranının düşük olduğu yerlerde, bu orana paralel bir şekilde vaka artış hızının daha yüksek olduğu da Bakan Koca’nın paylaştığı vaka haritasından herkes görebilir.
 
Aşılama oranının çok daha düşük seviyelerde olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerimizde vaka artış hızı diğer illere göre daha yüksek.
 
Aşılama hızlarının çok daha yüksek olduğu bazı kıyı illerinde ise vaka sayılarının düşüşü dikkat çekici.
 
Aşı ile vaka artışındaki bu ilişkiyi düşündüğümüzde, aşıların gerçekten de işe yaradığını söylemek zor değil. O yüzden aşılamaya hız verip bu işi sonbahardan önce çözmemiz gerekiyor.
 
Ya değilse, bir kez daha kapanma sürecine gidersek hepimizi çok zor günler bekliyor olacak.
 
Herkesin bayramını bir kez daha kutluyor, sağlık ve afiyet diliyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR