Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

KTO Fuar Alanı Tramvayı Bekliyor

KTO Fuar Alanı Tramvayı Bekliyor

Dün Konya Ticaret Odası Fuar Alanında tarihi diyebileceğim önemli bir basın toplantısı düzenledi KTO Başkanı Selçuk Öztürk.

Niye tarihi dediğimi ifade edeceğim ama önce şunu belirteyim, dünkü basın toplantısı, Konya’da yaklaşık 10 yıldır Konyalı üst düzey bir yetkilinin, takip ettiğim en güzel basın toplantısıydı.

Artık Konya’da basın toplantıları eskiden olduğu kadar düzeyli geçmiyor, yetkili ya da etkili şahısların amacı basın toplantısı olmuyor, amaç basınla birlikte hareket etmek, mesaj vermek, oluyor.

Ama dünkü öyle değildi, tam anlamıyla klasik ve klas bir basın toplantısıydı, belirtmiş olalım.

Basın toplantısının ana fikri elbette fuar alanına tramvay hattının yapılmasının önemi, değildi. Ama işte, “insanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır”, şiarıyla hareket etmeliyiz diye ve kim bilir, bir işe yarayıverir bu yazıda, KTO Fuar Alanına tramvay hattının ne kadar önemli olduğunu anlaması gerekenler belki anlar diye böyle bir başlık kullandım.  

Gelelim asıl meseleye, Selçuk Başkan yine bize, samimi bir şekilde, avam diliyle ifade edeyim, “seni sevmeyen ölsün dedirtti”.

Düşünebiliyor musunuz? Şu ana kadar tam işlevini bir türlü kazanamamış fuar alanını 7 ay gibi kısa bir sürede Türkiye’nin en önemli 3. fuar merkezinden birisi haline getirivereceksin. Bu kolay mı?

Kolay olmadığını hepimiz çok iyi biliriz. Sonra beraber çalıştığın takım arkadaşlarını taltif etmekte, onların isimlerini telaffuz etmekte hiçbir beis görmeyeceksin, iki cümlenin birinde inşaatı yapan firmadan, danışmanlığını yapan Kadim Dostum Ali Çınar Beye kadar herkese teşekkür edeceksin…

Başarının sırrı inanınız burada, Selçuk Başkanın sağındaki, solundaki insanlara bakın, Hasan Hüseyin Karapınar ağabey başta olmak üzere, Murat Çankırlı ve hepsi bu süreçte birebir, adeta nöbet sistemi ile fuar alanının yapımı için görev aldı.

Selçuk Başkan Hasan Hüseyin Karapınar ağabeyin başkanlığında oluşturulan bu komisyona tam yetki vermiş, bütün konularda, satın almalarda, görüşmelerde, ihalelerde tam yetki ile çalışmışlar ve bunu Selçuk başkan hiçbir beis görmeden ifade ediyor ve hepsine teşekkür ediyor…

Bu Konya’da kolay görülecek bir iş değil, Selçuk Başkan takım oyunundan ödün vermiyor, başarıda elbette geliyor.

Şu rakamlara bakar mısınız? KTO Fuar alanı şu anda Türkiye en büyük 3. Fuar alanı konumunda. Şu anda 66 bin metre kare kapalı hole sahip durumda. Fuar Alanının enerji hattı çok rahat 30 bin kişilik bir yerleşim yerinin elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde. 180 bin metre kablo kullanılmış. 400 kişilik bir konferans salonu var. 627 bin ton demir, 4 bin 100 ton çelik, 70 bin ton beton kullanmış.

Ve Anadolu’nun en büyük, Türkiye’nin 3. Büyük fuar alanı 7 ayda hem de tamamen Konyalı firmaların marifetiyle inşa edilmiş. Bu tarihi değil midir? 

Birkaç yıl içinde, İstanbul’dan sonra en önemli fuar merkezi Konya olabilir. Şu anda yeni inşaat planlanıyor, yeni hollerle bu alan yaklaşık 235 bin metre kare alana çıkarılacakmış, Türkiye’nin en büyük fuar alanı böylece Konya’da olacak ve Konya 2023’te İnşa Allah Orta Doğunun ve Avrupa’nın en önemli 10 fuar merkezinden birisi haline gelecek.

Bu proje Konya’nın en önemli çılgın projesidir.

Şu anda ortalama her fuara 200 bin insan geliyor, Konya adeta uçuyor, o zaman belki her fuar için 1 milyon insan Konya’ya gelecek, düşünebiliyor musunuz büyümeyi?

Rica ediyorum düşünün, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız düşünsün, ona göre yollar yapılması gerekiyor, ona göre alt yapı, üst yapı çalışmaları gerekiyor.

Yılda 6 tane böyle ihtisas fuarı yapmış olduğunuzu varsayın.

Konya bu potansiyele sahip bir il, çok rahat bir şekilde, Gıda, İnşaat, Makine ve Otomotiv Yan Sanayi, Tarım, Ayakkabı, Mobilya- Dekorasyon- Ağaç İşleri, fuarı düzenlenebilir.

Basit bir PR çalışması ile bu fuarların her birine ortalama en az 500 bin insan katılabilir. Ve Konya işte o zaman gerçekten bir ticaret ve sanayi merkezi olur. İnsanlar Konya’dan başka illere iş bulmak için gitmezler. 

Konya çok rahat bir şekilde Türkiye’nin 2. Fuar Şehri olabilir. Buna lojistiğimiz müsait, hızlı trenimiz var, çevre illere yakınlık, havaalanı gibi artılarımız var.

Selçuk Başkan dün ifade etti, İstanbul mecburen fuarcılıktan vazgeçmek zorunda, peki yerine kim gelecek?

Getirebilirsek Konya gelecek ya da tren kaçacak, Konya tıkanıp kalacak.

Konya’ya fuarlar, limanlardan, devasa havaalanından, sınır kenti olma avantajından çok daha fazla imkân sağlıyor. Umarım anlaması gerekenler artık bu gerçeği anlar.

NOT: Unutmadan, bu tramvay hattı sadece KTO Fuar Alanı için değil, Konya Büyükşehir Belediyesinin Bilim Merkezi, Organize Sanayi Bölgesi ve havaalanı için de elzem, artık bu hattı projelendirip planlayıp inşa etme vakti sizce de gelmedi mi?  

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR