Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

OLAĞANÜSTÜ RAMAZAN HALİ

OLAĞANÜSTÜ RAMAZAN HALİ

Ramazan ayı insanların tüketime en yatkın olduğu dönemlerden biri. Özellikle Ramazan’ın yaz aylarına gelmesi ve iftar – sahur arasındaki zamanın kısa olması daha fazla tüketim ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu dönemde ulusal pazarda; yiyecek, içecek, restoran gibi temel kategoriler bol bol iletişim kurmaya önem veriyor. İftara bol bol alışveriş yaptırmaya teşvik edici iletişim çalışmaları daha fazla GRP ile mecralarda boy gösteriyor. İstanbul’daki reklam ajansları Ramazan’ın çok yoğun geçeceğini ve müşterilerinin bu dönemde daha çok iletişime önem verdiğini söylüyor.  

Gel gelelim Konya’da ise Ramazan ile ilgili duyduklarımız bunun tam tersi. En çok iletişime geçilmesi ve insanların alışverişe en yatkın olduğu ayda Konya firmaları susmayı ve iletişimi ötelemeyi tercih ediyor. Bu dönemde birkaç perakende firması ve restoran haricinde iletişim kuran olmamasından şikâyetçi reklam sektörü. Firmalar tüm reklam kararlarını bayramdan sonraya ertelediklerini söylüyorlarmış. Yani sizin anlayacağınız Konya’da “Olağanüstü Ramazan Hali” ilan etmiş firmalar.

Ramazan’ı daha çok çalışarak geçirmek yerine tüm işleri ötelemeyi tercih ediyor Konya. Aslında yeni bir alışkanlık değil bu Konya için. Daha Ramazan yaklaşırken çalışmama yönünde söylentiler ve reklam sektöründe işlerin kötü gideceğine yönelik söylentiler başlıyor bile. “Ramazan geldi mi firmalardan kimseyi bulamazsın.” ”Patronlar gelip iki saat oturup gidiyor.” “Ramazan gelince Konya’da bir ay iş olmaz zaten” gibi söylentiler dolaşmaya başlıyor. Belki de en verimli geçecek olan ayda çalışmamayı davranış haline dönüştürmüş Konya. Kendi kendine Ramazan’ı tatil eder hale gelmiş. Ticaret durmuş, alışveriş zayıflamış, sanayi yavaşlamış. Umuyorum yakın zamanda bu alışkanlık değişir ama herkes halinden memnun gibi.

Firmalardan şehre geçelim. Aslında sadece firmalar değil Ramazan şehirde de durgun geçiyor. Ramazan coşkusunu Konya algısıyla bütünleştirecek çapta büyük etkinlikler göremiyoruz Konya’da. Ya ufak konser organizasyonları ya da birkaç perde oyunuyla geçiştiriliyor. Konya’da yaşayanları sokağa dökecek, iftar – sahur arasının kısa sürmesini avantaja çevirecek, Ramazan duygusunu özüyle yaşatacak etkinlikleri umarım bu sene görürüz.

Ramazan ayının güzel ve bereketli geçmesini dilerim, biz yine de bu ayda daha fazla çalışalım.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR