Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Küresel Kıyamet ve Entropi Yasası

Küresel Kıyamet ve Entropi Yasası

Kıyamet kelimesi sözlükte “kalkmak, dikilmek, ayaklanmak, doğrulmak ve dirilmek” manalarına gelir. Terim olarak bazen dünya nizamının bozulma ve dünya hayatının sona erme vakti, bazen de ölen ve helâk olan varlıkların yeniden diriltilerek ayağa kalkmaları ve mahşere doğru yönelmeleri hâli,  anlamında kullanılmaktadır. Dört büyük melek arasında yer alan İsrafil (a.s)’ın ilk sûr’ayı üfleyişi ile kıyametin birinci anlamı, ikinci kez üflemesi ile de ikinci anlamı gerçekleşecektir. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de: “Sûr’aüflenince, Allah’ındiledikleribiryanagöklerdeolanlar, yerdeolanlarhepsiölecektir. Sonraonabirdahaüflenincehemenayağakalkarvebakışıpdururlar” (Zümer 39/68) buyrulmaklabugerçeğeişaretedilmiştir.

KıyametinkopacağıbilgisiKur’an-ı  Kerim’degeçenmüstakil sureveâyetlerdeyeralmaktadır.   Bu sure veâyetlerdekıyamet;  dehşet, heyecanvekorkuvericitablolarhalindetasviredilir: Gökyüzüyarıldığızaman, yıldızlardöküldüğü, denizlerbirbirinekatıldığı, kabirleriniçindekilerdışarıçıkarıldığızamaninsanoğluneyaptığınıvegeridenebıraktığınıanlayacaktır.”(el-İnfitar 82/1-5).Bu âyettenanladığımızkadarıylakıyametinkopuşubüyükbirkozmikdeğişimeparalelolarakyervegökşekildeğiştirecektir.

Her bidayetin bir nihayeti vardır. Bütün canlıların ölümüyle birlikte bu dünya hayatının da ölümü gerçekleşecektir.  Dünya hayatının ebedî olduğunu iddia eden materyalistler dışındaki bütün felsefe ve dinlerde bir gün dünyanın sonunun geleceği ve kıyametin kopacağı kabul edilmektedir. Bilimsel araştırma ve bulgular da bu görüşü desteklemekte, dünya hayatının ebedî olma yerine sonlu olduğunu öngörmektedir. M.Ö. IV. Yüzyılda yaşamış olan Demokrit ve Epikür gibi antik çağ yunan filozofları, “âlem kadimdir” demek suretiyle kıyamet ve ölüm ötesi hayatı inkâr etmişlerdi. Bu materyalist görüş 20. Yüzyılın başlarına kadar sürmüş, Einstein’ın izafiyet teorisiyle birlikte geçerliliğini kaybetmiştir. Bugün geldiğimiz noktada hem inanan ve hem de inanmayan filozoflar tarafından ortaya konan evrenin BigBang (büyük patlama) neticesinde bir başlangıcının olduğu kabul edilmiştir. Eğer bir şeyin başlangıcı varsa sonu da olacaktır.  Termodinamiğin ikinci yasası olan entropi yasasıyla birlikte büyük patlama neticesinde açığa çıkan ısı/enerji, tek yönlü olarak sıcaktan soğuğa doğru durmadan akmaktadır. Bir gün gelecek ısı ölümü gerçekleşecektir. Neticede, evren büyük donma (BigChill) denen soğuk ölümle son bulacaktır. İşte İslam buna küresel/büyük kıyamet demektedir.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş Arşivi
SON YAZILAR