Güleser Keleş

Güleser Keleş

No Noel No Yılbaşı

No Noel No Yılbaşı

Noel Bayramı, Hristiyanlar tarafından "Kurtarıcı Mesih" olarak kabul edilen Hz.İsa'nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı bayram. Her yıl 25 Aralık’ta kutlanıyor. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arefesiyle başlıyor ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor.

Yılbaşı kutlamaları ise yeni yılı karşılamak amacıyla yapılıyor. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatılmış.

Noel ve Yılbaşı temelde iki farklı kavram olarak karşımıza çıksada ülkemizde yapılan etkinlikler yönünden birebir benzerlik gösteriyor.

Noel Bayramı'nda, Noel ağaçları süslenip, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılıyor. Hediyeler alınıp, tebrik kartları veriliyor ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılıyor.

Noel kutlamalarına ait olan Noel Baba figürünü kullanan, evine çam ağacı alıp süslemesini yapan, evleri ve sokakları ışıklarla donatan biri hangi akla hizmet ben Noel kutlaması yapmıyorum, Yılbaşı kutluyorum diyebilir?

Diyorlar ki Yılbaşı gecesi ayrı Noel ayrı, madem ikisi de ayrı neden her yıl  Noel baba figürlerini ve süslenen cam ağaçlarını görüyoruz etrafta. Tamam yeni yılı kutluyorsun ama neden Noel Bayramına ait gelenekleri ısrarla uygulama çabası içerisindesin.

Birde 10 dan geriye sayma durumu var gece saat 00.00 olmadan başlıyor herkes,

 10.9.8.7.6.5...

İlla sayılması lazımmış bak sen şu işee...

Ne yani sen saymayınca giremiyor muyuz yeni yıla takılıp kalıyor muyuz bu yılda, ona bakılacak olursa bir sene içinde 52 yeni hafta 12 yeni ay ve 365 tane de yepyeni bir gün var her gece, har hafta, her ay saysana.Yani tüm bunlar bana çok anlamsız ve zaman kaybı geliyor.

Noel gecesini öyle benimsemişiz ki yapılan hediyeleşmeleri bile yapmak zorunda hissediyoruz. Bu hediyeleşmeler ve tebrikler onların yapmış olduğu bir gelenek ya bizim yapmış olduğumuz şey ne?

Koskoca bir Tüketim çılgınlığı..

Yeni Yıl, anneler günü, babalar günü, sevgililer günü, doğum günü, evlilik yıldönümü, öğretmenler günü...

Yılbaşı günü başlayan ve 365 gün devam eden bu bitmek bilmeyen özel günlerin tek bir amacı var daha çok tüketim.

Bir insan yeni yıla giriyoruz diye neden pahalı pahalı hediyeler alsın ki. Maalesef tüketim kültürünü oluşturmak isteyenlere, böyle bir güne bile çeşitli duygusal anlamlar yükleyerek hizmet edenler de bizleriz.

Hem Yılbaşı hem Noel, her ikisi de bizim dinimize ve geleneklerimize aykırı kültürler ama maalesef çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde, Müslümanlar tarafından bu kutlamalar yeni yıl sevinci adı altında gerçekleştiriliyor.

Gerçekten dinimizde böyle bir eğlence türü yok. Yılbaşı gecesi dışarlarda onca genç içip içip şuurunu kaybediyor, yanlış işler yapılıyor, zinalar, hırsızlıklar, ahlaksızlıklar güzelim ülke toplu şekilde koskoca bir günah batağına dönüşüyor.

Müslüman bir ülke olarak kutlamamız gereken dini bayramlarımız var.

Ben şimdiye kadar hiç denk gelmedim Ramazan Bayram'ı kutlayan ya da Kurban kesip bayram yapan bir Hristiyan'a. Biz neden kendi bayramlarımızı tam anlamıyla yaşamak yerine başka kültürlerin bayramlarını ve geleneklerini kendimize entegre etmeye çalışıyoruz.

Bana kalırsa yeni bir yılın kutlanacak hiç bir tarafı yok yeni yılı kutlamak yerine geçirdiğimiz koskoca bir yılın muhasebesini yapsak daha iyi olmaz mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Güleser Keleş Arşivi
SON YAZILAR