Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Okullara ve futbola dönüş başlamalı mı?

Okullara ve futbola dönüş başlamalı mı?

“Okulların açılması demek, 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmenin evlerinden dışarı çıkması, sonra her birinin yeniden ailesiyle buluşması demek. Bu bir toplum sağlığı meselesidir ve bilimsel verilerle hareket etmek ön koşuldur. Her tarih için hazırlığımız tamam. Okullar ne zaman açılacak sorusunun şu an tek cevabı var: Çocuklarımız, öğretmenlerimiz ve ailelerimiz için en güvenli zamanda, en güvenli şekilde açılacak. Bu tarihi ve uygulama şeklini de bize bilimsel veriler söyleyecek.”
                           
Bu sözler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a ait.
 
Pek çok zamandır tartışılıyor okulların ne zaman açılacağı konusu. Bakan Selçuk yukarıdaki açıklamasından önce okulların açılması için Haziran ayının başlarını işaret etmiş, sonra da bu açıklamasını bir kez daha gözden geçirmiş ve yukarıdaki cümleleri kurmuştu.
 
Okulların açılması, turizmin başlaması, liglerin oynatılması gibi kararlar kolay kararlar değil. Böyle kritikkararları almak kurum yöneticilerine; idari yönden, vicdani yönden ve duygusal yöndenbüyük sorumluluk yüklüyor.
 
Bu sorumluluğu tek başına üstlenmek istememekte haklılar. Topu genelde Bilim Kurulu’na atıyorlar. Tabi ki doğru olanı yapıyorlar ama beyanat verirken de ‘Bilim Kurulu’nu hep hatırlamakta fayda var. Sonra ortaya anlamsal kaos çıkıyor.
 
Hem kurum yöneticilerinin, hem Bilim Kurulu’nun hem de siyasilerin yükü ağır, işleri zor. Allah yardımcıları olsun.Çünkü sonuç ne olursa olsun, bu kararlar öncesinde ve sonrasında yoğun tartışmalara gebe.
 
Bana soracak olsanız bu sene okulların açılması pek mümkün görünmüyor. Bu işin sürdürülebilirliği pek yok.
 
Geçenlerde bir eğitimci abimizden de bu yönde bir mesaj aldım. Yatılı bir okulun müdürü olur kendisi. Çocukların pansiyonda barınma ve yemek ihtiyacını sağlıklı bir şekilde nasıl yürüteceğini soruyor. Eğitim vermeyi bir kenara bıraktık, çocuklarımızın insani ihtiyaçlarını bile güvenle sağlamakta zorlanırız, içlerinden bir tanesi öksürmeye başlasa biz ne ederiz? diyor.
 
Bence haklı. Okul işini bu sene için rafa kaldıralım.
 
Farklı alternatifler üretelim. 2021 eğitim-öğretim yılını geç başlatalım örneğin. Eylül ayında her şey normale dönmüş olursa, bu yılki kayıp için 1 aylık bir telafi eğitimi yapalım. 1 hafta ara verdikten sonra da 2021 eğitim-öğretim yılını başlatalım.
 
FUTBOL LİGİ BAŞLAMALI MI?
 
Bir başka tartışma konusu da futbol liglerinin başlatılıp başlatılmaması yönünde. Her kafadan bir ses çıkıyor. Lig bu haliyle tescil edilirse şampiyonluğunu ilan edecek olan Trabzonspor’un taraftarları ile yöneticileri ve ligden düşme korkusu yaşayan takımların taraflarları ile yöneticileri ligin bu haliyle tescilini istiyor.
 
Süper ligde zirveye yakın olan diğer şampiyonluk adayları ile süper lige çıkma potasında bulunan 1. Lig takımları ise liglerin oynatılmasını istiyor.
 
Liglerin oynanmaması nedeniyle reklam kaybı olan yayıncı kuruluş ve bazı bahis şirketleri de liglerin bir an önce başlamasını istiyor.
 
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ise, sağlık çerçevesinde ligleri ne yapıp, ne edip tamamlamak istediklerini belirterek, maçların oynanmama ihtimalini düşünmediklerini söylüyor. Yani Nihat Özdemir de liglerin oynatılmasını istiyor. Hatta iddialı bir açıklama yaparak; her şey iyiye gittiği takdirde maçların temmuzda seyircili de oynanabileceğini ifade ediyor.
 
Yani herkes kendi kazancının penceresinden bakıyor olaya.Futbol meselesi bizim ülkemizde belki de politikanın bile önüne geçen en kritik olgulardan biri.
 
O yüzden bu konuda ne siyasi irade, ne bilim kurulu, ne iş dünyası ne de futbol dünyası kolay kolay sorumluluk almak istemez. Hele ki siyaset dünyası bu işe bana sorarsanız hiç bulaşmamalı, geçmişte futbolla ilgili yorum yapan siyasetçilerin partilerine ne kaybettirdiği malum. Bu konuda yorum bile yapmamalılar.
 
Karar verecek olan yegane kuruluş bence futbol takımlarından oluşan Kulüpler Birliği. Oturup bir oylama yapar, karar verirler.
 
Fakat şu var ki, olası bir kötü senaryoda fatura Kulüpler Birliği’ne değil, başkalarına kesilebilir. O yüzden bu konu cısss bir konu. İyi düşünülmeli.
 
Bence ligde ya Playoff uygulanmalı ya da 2021 sezonu geç başlatılmak kaydıyla kalan maçlar Ağustos-Eylül’de oynanmalı.
 
Ligi bu haliyle tescil etsen bir dert, iptal etsen başka dert. Bu ülkede futbol için adam vuranlar var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR