Sümeyra Kenesarı

Sümeyra Kenesarı

Ölüm göz göre göre geliyor

Ölüm göz göre göre geliyor

Türkiye’yi derinden sarsan Emine Bulut cinayeti ve binlercesi… Artık dur demeye gücümüzün yetmediği… O haberleri her okuduğumuzda, izlediğimizde kanlarımızın donduğu, elimizden hiçbir şey gelmemenin çaresizliği… Bunların hiçbirinin tarifi yok. Daha kaç tabut koyulacak mezara, daha kaç çocuk annesiz kalacak, daha kaç çocuğun hayalleri elinden alınacak ve daha kaç kadın göz göre göre ölüme gidecek.

Seyirci kalıyoruz birçok şeye asıl ölen ne biliyor musunuz? İnsanlık… Hadi başımız sağ olsun. İnsanlık öldü. Toprak atın üstüne… Bir daha yeşermesi güç, bunca cinayetten sonra…

Emine Bulut’u öldüren sadece o canice bıçak darbesi değildi. İnsanların tepkisizliği de öldürdü onu. İşte insanlık, 10 yaşındaki küçük kız yardım çığlıkları atarken kimsenin yardım etmeyip o anları görüntüledikleri zaman öldü. Aslında o videoyu görüntüleyen kişi ya da kişiler sadece Emine Bulut’un ölümünü değil, insanlığın ölümünü de görüntüledi. İşte insanlık böyle öldü.

Canını en çok o yakmış küçük kızın, feryatlarını kimsenin duymaması da üzmüş onu. Anneannesine, “Ben yardım isterken kameraya çekiyorlardı, gözümün önünden gitmiyor bir türlü” demiş.

Bir kadına şiddet örneği daha. Tuğba Korkmaz… Sosyal medyada paylaştığı fotoğraf ve yazdığı yazı her şeyi anlatıyor. Emine Bulut ile aynı kaderi paylaşmaya ramak kala nasıl kurtulduğunu anlatmış yazısında. Onun da boğazında dikişler var. O fotoğrafı görmeye can dayanmıyor.

 İşte olayın seyrini değiştiren o acı anı şöyle anlatmış Korkmaz, “Kesilen boğazın hissini biliyorum ben ve “ölmek istememeyi…” O an değil, belki iki gün sonra yutamadığın bir su damlasında boğularak ölmek, ama o an o adamın elinden değil… Ben şanslı mıydım? Kızım şanslı mıydı? Bilmiyorum ama fotoğrafta da gördüğünüz gibi zaferle çıktım o andan. Beni gördüğünde videomu çekmek yerine ambulansı arayan o kadın olmasaydı yoktum belki şimdi… Bugün bir kez daha teşekkür ettim ona. Ve ben Tuba Korkmaz, üç yıl önce ayrıldığım erkek arkadaşımın beş falçata darbesinden kıl payı kurtularak hayatta kaldım ve hala korkuyla yaşamaya devam ediyorum.”

Söyleyecek sözü olan? Boğazı düğümlenmeyen, yüzü kızarmayan var mı?

Türkiye’de her gün kadınlar ölüyor ya her gün! Peki ya neden? Eksik olan bir şeyler var. Başta vicdan, sonra yasaların yetersizliği…

O cani yani Fedai Baran Emine Bulut’u öldürmeden önce attığı son mesajda; “Paşa paşa yatar çıkarım” demiş. Ne kadar de emin paşalar gibi yatıp çıkacağından. Benim aklım almıyor. Bu mesaj anlatmıyor mu sizce de? Her şey bu kadar netken neden hala iyi hal indirimi var? Katil olmanın iyi hali mi olur?

Türkiye, sokak ortasında av tüfeği ile karısını öldüren adama kasten adam öldürme suçundan önce müebbet hapis cezası verildiğine daha sonra da; “Çok pişmanım” dediği için iyi hal indiriminden 25 yıl hapse mahkum edildiğine de şahit oldu. Peki, 25 yıl sonra tekrar aynısını yapmayacağı ne malum? Bu ceza onu caydırır mı tekrar cinayet işlemekten? Bence caydırmaz. İşte sorun tam da burada başlıyor.

CNN Türk’ün bir haberine göre, bir avukat, katil zanlısı Fedai Baran’ın verdiği ifadede eski eşinin ‘uygunsuz hayat yaşadığına ’ dair sözler sarf ettiğini söylemiş. Çıkan haberlere göre bu yolla cezai indirime gitmeyi hedefliyormuş cani.

Suçlular kendilerini hep haklı görüyor.’ Bu örnekte olduğu gibi öğrenilmiş bahaneler sunuyorlar. Yasada olan pek çok uygulama yaşama geçirilmediği için neredeyse her gün cinayetlerle karşılaşıyoruz. “Ölüm, göz göre göre geliyor.”

2019 verilerine göre; 221 kadın hunharca öldürülmüş. Ne acı…  Ben bunları yazarken ya da siz bunları okurken belki de birileri daha kayıp gidiyor. Ve biz tutamıyoruz. İşte bu yazı da satırların intiharı olsa gerek. Göz göre göre birileri ölüyor. Anneler ölüyor! Yetim kalıyor insanlık! Yetim kalıyor Türkiye!

TÜRKİYE LÜTFEN ÖLME!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sümeyra Kenesarı Arşivi
SON YAZILAR