Ayşe Atsan

Ayşe Atsan

ONLAR EKSİK DEĞİL FARKLI, TIPKI SELÇUKLU GİBİ…

ONLAR EKSİK DEĞİL FARKLI, TIPKI SELÇUKLU GİBİ…

Selçuklu Belediyesi Türkiye’de ilk olacak bir merkezi hayata geçirdi. Otizmli çocuklar için rehabilitasyon merkezi proje çalışması.

Konya’ya kazandırılan, otizm ve down sendromlu hasta ve ailelerinin yaşamını kolaylaştıracak bu yaşam merkezinde etkili ve faydalı çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında en iyi proje ödülünü alan Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi’nin mimari özellikleriyle Türkiye’nin ender eserlerinden birisi. 21 bin metrekarelik alanda 8 bin 500 metrekare kapalı alana sahip.

Bu alanda çocuklar için bir rehabilitasyon merkezi, bireysel ve birlikte spor yapabilecekleri spor alanları, hidroterapi görecekleri bir yüzme havuzu, hipoterapi görebilecekleri bir at ahırı ve at maneji, tarımla uğraşabilecekleri alanlar, eğitim sınıfları, sosyal yaşam alanları, beceri sınıfları, müzik alanları, ailelerin eğitim göreceği konferans salonları gibi çok amaçlı bölümler bulunuyor.

Otizmli çocuklar aileleri ile bu merkezde bir araya gelerek sosyal bir dayanışma içinde olmaları ve kendi yaş gruplarında olan bireylerle eğitim çerçevesinde merkezde bulunan tüm hizmetlerden yararlanmaları hedeflenmiştir. Bu interaktif yöntem ile çocukların rehabilitesinde önemli bir adım atılmış olduğunu görüyoruz.

Bilindiği gibi otizmin bugün için kabul edilen en önemli tedavi aracı erken yaşta verilmeye başlanan yoğunlaştırılmış ve bireyselleştirilmiş özel eğitimdir. Dolayısı ile amaca yönelik hizmet veren bir merkez. Otizmli bireylerde bakım, rehabilitasyon ve mesleki eğitim hizmetlerinin kaliteli ve etkin olabilmesi için yeni bir yapılanmaya ve modele ihtiyaç duyulmaktaydı. Bu sistemin oluşturulmasında öncelik kültürel değerlere, kentsel ve kırsal nüfusa uygun bir politikaya ve bu politika çerçevesinde uygun modellerin oluşturulmasına dayanmaktadır.

Bu model proje otizmli bireylerin yaşama aktif katılımlarını desteklemek ve ailelerin “Ben öldükten sonra ona kim bakacak” endişesini gidermek düşüncesinden hareketle bir nebze ailelerin yükünü hafifletmek adına oluşturulmuştur. Otizmli bireyler ve bu bireylerin ailelerinin normal bir gündelik yaşam sürebilmelerini kolaylaştıracak hizmetler sunmak asıl felsefedir.

Dünyada kabul gören eğitim sistemleri ve yoğunluğu ile hayata adaptasyonları ve bağımsız yaşama olanakları sağlanacaktır. Mesleki eğitim hizmetlerinden yararlanacak bireyler potansiyelleri ve mesleki becerileri ölçüsünde değerlendirilerek iş-üretim merkezinde, hayvancılıkta, ekolojik tarımda, sosyal tesislerde bağımsız yaşam becerilerinin, sosyal ve kültürel becerilerin kazandırılacağına yürekten inanıyorum. Bireyler sürece katılarak alışveriş ve topluma uyumlarının gelişmesi ile ev yaşamı dışındaki yaşam aşanlarında bağımsız yaşamaları imkanına kavuşacaklar inşallah.

Otizmli bireylere verilen her yaştaki eğitim, mesleki eğitim, istihdam ve bakım konusundaki hizmetlerde yetersizlikler görülmektedir. Bu yetersizliklerin ötesinde otizmli birey toplumsal hayata katılamamakta, devletin sağladığı hizmetlere ulaşamamakta ve toplumdan izole bir şekilde hayatını sürdürmektedir.

Otizmli bireylerin her yaşta yoğun ve kaliteli eğitim ve ileri yaşlarda mesleki eğitim aldıkları, bu mesleki eğitimi hayata geçirdikleri, korumalı işyerinde çalıştıkları, ekolojik tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları, spor yapabildikleri, kurumsal bakıma ihtiyaç duyan otizmli bireylerin bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin karşılandığı, sosyal yaşam becerilerinin kazandırıldığı, sosyal kültürel gelişimlerinin desteklendiği, toplumla kaynaşmanın sağlandığı, piknik alanları, spor tesisleri ve sosyal tesisi olan bir merkez olarak planlanmakta…   

Kurumlar arası iletişim kurarak, işbirlikleri ve bilgi paylaşımı sağlanması hedeflenen merkezde özellikle ailelerin ve annelerin yaşadığı sorunları hafifletmek esas temel. Çünkü özellikle anneler, çocuğa konulan teşhisten sonra sosyal hayattan kopuyorlar. Sadece çocuklarıyla ilgilenen, başka hiçbir işle ilgilenme vakitleri olmayan bir zaman dilimi oluşuyor ve anneler üzerinde ciddi psikolojik sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Bu çocukların yaşamları boyunca vakit geçirebilecekleri, rehabilitasyon eğitimleri alacakları bu merkez başta çocukların sonra anne ve ailelerin yaşam kalitesini yükseltecek. 

Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen Ulusal Gelişimsel Yetersizlik Sempozyumu’nun 3.sü (GeYeSe) bu yıl Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) ev sahipliği ile Konya'da düzenlendi. 30 Mart ve 2 Nisan 2017 tarihleri arasında alanında uzman birçok akademisyenin sunumlarıyla katkı sağladığı 3. Ulusal Gelişimsel Yetersizlik Sempozyumu (GeYeSe2017) Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı’nın (SOBE) ev sahipliğinde Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. 

GeYeSe2017 ile gelişimsel yetersizlik alanında üretilen uluslararası ve ulusal bilimsel bilgiyi, gerçek yaşamda kullanıcıları ile tanıştırma ve bilginin uygulamaya etkili ve verimli bir şekilde aktarılmasını sağlamak hedeflenmiş. Selçuklu Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, SOBE (Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı)  ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen sempozyuma , erken çocukluktan yetişkinliğe gelişimsel yetersizliği olan ya da gelişimsel yetersizlik riski altındaki çocukların ebeveynleri, öğretmenleri, eğitimcileri, uzmanlarını bir araya getirdiğine şahitlik ettik.

Otizm konusunda dünyadaki gelişmeleri Türkiye’ye ve Konya'ya getiren ve diğer kurumlara öncü olan bir kurum olmak, sosyal sorumluluk bilinci ile otizmli bireylere yönelik faaliyet ve aktivite alanları ile sosyal sorumluluk ilkesini öncelik olarak benimsemiş Selçuklu Belediyesi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılar ile ilçede yaşayan vatandaşlarına hizmet ediyor hem de yerel ekonomiye katkı sağlayacak etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Faydalı proje için Selçuklu Belediye başkanımız Uğur İbrahim Altay başta olmak üzere projeye katkısı olan herkese yürekten teşekkür ediyorum minnet ve şükranlarımla. Tüm Konya halkını kentimizdeki projeyi ziyarete ve gönüllü olarak katkı sağlamaya davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Atsan Arşivi
SON YAZILAR